Нашият дом

Кът за нея

През XVІІІ век всяка уважаваща себе си светска дама имала будоар в дома си - уютна тоалетна стая, светая светих на женските тайни за красота и обаяние.
През ХХІ век стаята в най-добрия случай се е смалила до кът в спалнята или банята. Но тук размерът ням

Кът за нея

През XVІІІ век всяка уважаваща себе си светска дама имала будоар в дома си - уютна тоалетна стая, светая светих на женските тайни за красота и обаяние.

През ХХІ век стаята в най-добрия случай се е смалила до кът в спалнята или банята. Но тук размерът няма значение. Важно е предназначението, а именно кът за Нея, за нейните тайни, самочувствие и добро настроение.

Думата "будоар" идва от френския глагол bouder - мръщя се, муся се, сърдя се. Или място, където никой няма да ти пречи да се мусиш на воля. И където да се отдадеш на малки или големи страсти, които помагат да се справиш с мръщенето.

Мястото

Вариантите са няколко - спалнята, банята или входното антре. Всичко зависи, естествено, от площта на дома.

Спалнята е най-удобният вариант. Не случайно именно в обзавеждането на тази стая е предвидено наличието на специално предназначени за целта мебели - тоалетките. С големи огледала, много рафтчета, чекмеджета и вратички, достатъчни да съберат всички женски джунджурийки. И не на последно място с удобната табуретка, удобна най-вече, когато прекарвате пред тоалетката по-дълго време. За женския кът може да бъде пригодена и друга мебел, но наличието на чекмеджета и рафтове е задължително. Ако ви предстои обзавеждането на свой дом, обърнете внимание на осветлението - добрата светлина подчертава (не)съвършенствата на грима и тоалета и ще ви помага успешно да отстраняване (не)-то.

Банята не е особено удачен вариант. Въпреки че там винаги ще се намери място за удобно шкафче и осветлението е подходящо, влажната среда в банята не е благоприятна за съхранение на женските съкровища - козметика, бижута и др.

В антрето обикновено някоя част от обзавеждането е пригодена за женските вещи. Условието за рафтове и чекмеджета се запазва и тук. Обикновено това е вариант за дамите, които не отделят много време на дълги разкрасяващи процедури. Което в забързаното ни ежедневие се среща все по-често.

Какво може да намерите там?

Отговорът на въпроса е същият като на този "Какво може да намерите в дамска чанта?" - Какво ли не!

И все пак лидерството си поделят козметиката и бижутата.

Бижу от bijou (фр.) - скъпоценност.

Козметика от cosmétique (фр.) от гръцки. κοσμητικός, κοσμεῖν - украсявам.

 Първите археологически доказателства за използване на козметика са открити в Египет около 3500 г. пр. Хр. Парфюмерно-козметичната промишленост се е зародила в началото на ХХ век. Цялото минало столетие е белязано от непрекъснат подем в тази област на индустрията, за да може през 2007г. Worldwatch да докладва, че в световен мащаб годишните разходи за козметика са общо 18 млрд. $. Количеството козметика в женския кът на всяка една от нас показва личния ни принос към тази цифра.

Независимо колко, каква козметика ползвате и къде я държите има някои основни момента за правилното й съхранение. Неотваряната козметика може да се съхранява няколко години при стайна температура. От момента, в който разпечатате козметичния продукт, започва да действа трайността след отваряне на опаковката. Знакът и наличието му е задължително условие за производството и продажбата на козметика в Европейския съюз от м. март 2005 г. Най-добрите условия за запазване качествата на козметичните продукти са тъмно, сухо място със стайна температура. Винаги добре измивайте ръцете си преди да нанесете козметиката. За да се намали рискът от внасяне на микроорганизми, които биха могли да "заразят" козметичния продукт, отдавайте предпочитание на опаковани в тубички, шишенца, дозатори или флакони, вместо в кутийки.

Ето и приблизителният срок на годност на козметичните продукти след отварянето им:

- Спирала за очи - 6 месеца;

- Кремове за лице, ръце, тяло - 6-8 месеца;

- Очна линия - 6-8 месеца;

- Червило, гланц за устни, фон дьо тен, както и всички слънцезащитни продукти -10-12 месеца;

- Парфюми и лакове - 2 години.

Редовно проверявайте срока на годност на козметиката. Не използвайте козметика с изтекъл срок на годност - това може да бъде опасно за здравето ви!

Украшенията съпътстват човека още от зората на съществуването му. Те олицетворяват стремежа на личността да покаже индивидуалност, да изпъкне, да подчертае достойнствата си. През хилядолетната история на човечеството украшенията са присъствали навсякъде - от най-бедните колиби до най-бляскавите палати. И днес всяка жена има поне едно бижу.

Разнообразието сред бижутата е огромно: обици, гривни, огърлици, пръстени от  благородни и полублагородни метали, скъпоценни, полускъпоценни и изкуствени камъни, дърво, мидени черупки, корали, кожа, пластмаса на стойност от няколко лева до няколко стотици хиляди лева!

Различните материали, от които са направени бижутата, изискват различни условия за по-доброто им съхранение. Но ако може да се обощи, то бижутата предпочитат да се съхраняват на тъмно и сухо място, тъй като повечето материали са подвластни на влияния от околната среда. Освен това, бижутата трябва да се пазят от надраскване. За целта най-удачно е да ги държите отделно едно от друго, в различни отделения на кутиите или несесерите за бижута или в оригиналните им опаковки. Особено внимание заслужават перлите - не бива да ги слагате в затворени пликове, тъй като те обичат влагата. Иначе изсъхват и се напукват. За да се запази блясъкът им, бижутата трябва редовно да се почистват. Като цяло най-подходящи за целта са мека кърпа и сапунена вода. Избягвайте използването на абразивни вещества (сода за хляб, паста за зъби, четки и др.), тъй като те драскат и повреждат материалите.

Искрено и лично:

Кой какво намери?

След подробен оглед в моя женски кът открих освен тривиалните кремове и бижута: сешоар, комплект четки за коса, все още с етикета, старите слънчеви очила, писмата Му от казармата, календарче от 2007 г., рецепта от 2009 г., несесер за път, огледало джобен формат.

Петя Лечева

Разчистването на моята тоалетка изисква повече време от прекараното такова за почистване на целия апартамент. Последният път открих обици на винтче от тийнейджърските ми години, гаранция за часовник, който изхвърлих преди доста време, изрезки от стари снимки и още много нови снимки, които все още чакат да ги наредя в албуми.

Десислава Христозова

Моето обожание към лятото се изразява в плажното мляко, което е върху тоалетката ми дори когато не е лято. То е заобиколено от парфюми, парфюми и... парфюми! И малки бележки с романтични послания от любимия с червени целувки, защото винаги попадам на тях, когато искам да си обера излишното червило пред огледалото. Дискретен брокат посипва всичко в моя кът - може би за това е виновно поредното счупено капаче на сенките ми за очи.

Силвия Чалъкова

Откривам обичайните неща - парфюми, четка за коса, лак и пяна, отново за коса, и купища лосиони за тяло. По-голямата купчина обаче е от женски списания, посипани с различни видове ролки, естествено за коса.

Теменужка Ризова

Централно място в моя кът заема старинна дървена кутийка с бижута, всяко от които носи ярки семейни спомени. До снимката на мама се сблъскват две различни поколения в лицето на нейните пръстени и първите кичури бебешка коса на моите деца.

Румяна Крачунова

Споделено с "Кенгуру"

Нямам подобен кът. Нещата ми са разпръснати из целия апартамент. Кремовете ми са в банята, декоративната козметика и парфюмите - в шкафа в антрето. Нощното ми шкафче е с две чекмеджета - в едното са събрани бижутата и коланите ми, а в другото прибирам платените сметки за комунални услуги.

Мария Б., 34г.

Когато правихме обзавеждането на спалнята изрично си бях отделила място за мен. При ремонта направиха изводи за осветление точно над тоалетката, а самата тя е по мой проект. С голямо огледало, голямо чекмедже и няколко рафта. От класическия вариант на тоалетка е изключена само табуретката, тъй като права ми е по-удобно.

Евелина К., 31г.

В спалнята имаме скрин с няколко чекмеджета. Горното е моят женски кът. Там са ми и кремовете, и козметиката, и бижутата и други всякакви дреболии. Окупирала съм и горния плот с шишенца, гребени и сешоар.

Христина В., 29г.

 

Автор: Петя Лечева

 

 

Сподели: