Здраве

Кърмене по ноти

Бременността и кърменето са периоди, през които гърдите претърпяват промени – резултат от освобождаващите се в организма хормони.

Кърмене по ноти

За да минава храненето на бебчо по ноти, е нужно да се адаптирате към новостите, знаейки как да се грижите за себе си.  

Отлична хигиена
Винаги измивайте ръцете си, преди да докоснете гърдите. Поддържайте безупречна чистота на бюста и зърната, използвайки единствено топла вода. Употребата на сапун не е препоръчителна, защото провокира суха, напукана и раздразнена кожа. Освен това, може да заличи естествените масла, секретирани от Монтгомъровите жлези – отговорни за овлажняването на зърната и ареолите.

Мекота и защита
Част от грижите за гърдите са и подхранващите кремове, които поддържат кожата на зърната гладка и еластична и предотвратяват образуването на рагади.

Сутиен за кърмачки
Моделите трябва да поддържат гърдите, без да са прекалено стегнати, и да са изработени от памук.

Правилно засукване и премахване на малчугана от гърдите
Мъничето трябва да поема гърдата с широко отворени устенца, обхванали почти цялата ареола, а не само зърното. Бузките не бива да са хлътнали, а вие – да изпитвате болка.  
Не дърпайте малкото човече, когато сте готови с храненето, а сложете кутрето си в ъгъла на устата му. По този начин ще освободите зърното с лекота.

Безценно за двама
През 2018 г. Световната здравна организация и УНИЦЕФ издадоха ръководство с 10 препоръки за стимулиране на кърменето. Насърчаването, подкрепата и защитата на естественото хранене са приоритет за организациите, които периодично акцентират върху ползите от него и за майките, и за бебетата им:

  • за бебетата – кърменето осигурява оптимален растеж и развитие на детето; предпазва от инфекции и влияе положително върху съзряването на имунната система; намалява риска от диарии и алергични заболявания;
  • за майките – кърменето намалява кръвотечението след раждане; помага за връщането във форма; понижава опасността от рак на гърдата и на яйчниците, както и от захарен диабет и ревматоиден артрит.    


Автор: Ива Лалова

 

Сподели: