Здраве

Кърмаческа стачка

Вашето бебе, което досега е сукало чудесно и с ентусиазъм, изведнъж отказва категорично гърдата, плаче и е много нещастно.

Кърмаческа стачка

Вашето бебе, което досега е сукало чудесно и с ентусиазъм, изведнъж отказва категорично гърдата, плаче и е много нещастно. За вас притесненията са огромни - не само не можете да успокоите детето по обичайния начин, на който сте свикнала да разчитате, а когато минат няколко часа, започвате сериозно да се тревожите, че нищо не яде.

Това състояние на внезапен и категоричен отказ от сукане на бебе, което преди това не е имало проблеми с кърменето, най-често се нарича кърмаческа стачка. Обикновено се случва в по-късните месеци на кърменето и понякога дори може да се сбърка с отбиване - но голямата разлика с естественото отбиване е, че макар отказът да идва от страна на детето, то е силно разстроено и очевидно не се чувства добре от липсата на кърмене.

Кога отказът от кърмене не е кърмаческа стачка?

В началните месеци на кърменето детето може да започне да отказва да суче по много причини:

 • некомфортно хранене от гърдата;
 • рефлукс;
 • алергична чувствителност;
 • твърде много мляко;
 • проблеми със сукането;
 • често предлагане на шишета и развиване на предпочитание към шишето;
 • некомфортна позиция на хранене (особено когато бебето е преживяло травма по време на кърмене).

Отказът от сукане в тези ситуации е вследствие на определен проблем с кърменето и много рядко настъпва рязко и неочаквано. Обикновено тези проблеми се развиват в течение на седмици, като детето първоначално се храни лошо само на някои хранения. Постепенно обаче проблемът се задълбочава, докато накрая стане буквално невъзможно да го храните в будно състояние, когато осъзнава какво ще се случи. Този отказ от кърмене не е кърмаческа стачка, а реакция на определени проблеми. Обичайно препоръчваните трикове за справяне с кърмаческата стачка могат да имат променлив успех, но докато не се адресира истинската причина за отказа, няма да имат траен ефект.

А какво предизвиква истинската кърмаческа стачка?

Тя обичайно е типична за по-големите кърмачета и най-често е вследствие на емоционални причини или по-рядко - на разболяване, напр. на силни болки в ушичките, устата или гърлото.

Децата може да започнат да отказват сукане при:

 • конфликт с майката (ако е извикала силно от ухапване и го е стреснала);
 • внезапна рязка промяна в отношението към детето (опити то да се отучи от нощното кърмене, като се оставя да плаче);
 • Стрес от промени (смяна на апартамент, пътуване...);
 • Дълга раздяла с майката и др.

В тези ситуации децата категорично отказват гърдата и обичайно не са склонни да сучат дори насън или нощем, като преживяват много емоционално ситуацията. Те тръгват към гърдата по инстинкт и в следващия момент се дръпват и да започват да плачат неутешимо.

Как да се справите?

На първо място е важно да се погрижите бебето да е нахранено и гърдите да се стимулират. И за двама ви ще помогне изцеждането на кърма. Тъй като вероятно не сте се изцеждали рутинно и може да не ви се е налагало да се цедите с месеци, възможно е при първите опити да не успявате да получите почти никаква кърма. Не се тревожете от това - стресът и фактът, че гърдите не са свикнали „да пускат" мляко за помпата, ще се преодолеят постепенно. Важно е обаче упорито да изцеждате, за да не може проблемът да се усложни и с препълване на гърдите.

Изцеденото мляко предлагайте на бебето по какъвто начин то приеме да се храни. Избягването на шишета, за да не задоволява детето нуждата си от сукане чрез тях, може да му помогне по-бързо да се върне към гърдата. По-големите деца може в такъв период да приемат само твърди храни.

 • Много важно е да се предлага на детето контакт с гърдата, но без да се насилва да суче.
 • Най-добре е то да не е много гладно и да не правите насилствени опити да го приближите към гърдите.
 • Обичайните пози за кърмене може да дразнят детето - затова се опитайте просто да го прегръщате и да го занимавате с любими неща.
 • Можете да го гушкате в контакт кожа до кожа, напр. на голо в слинг или кенгуру, колкото често ви позволява ежедневието.
 • Съвместният сън, като сте без горнище, за да може детето да има контакт с гърдите, може много да помогне.
 • Опитайте да предложите гърдата, докато бебето спи - понякога дори най-активно отказващите в будно състояние деца успяват да засучат така.
 • Понякога кърменето в движение, напр. на затъмнено и спокойно място, докато се разхождате с бебето в ръце напред-назад, се оказва успешна стратегия.
 • Къпането заедно във ваната също може да го стимулира да засуче.

Ако опитвате да предлагате гърдата за сукане, е важно предварително да сте задействали рефлекса на потичане, за да не се дразни детето.

По-големите кърмачета може да засучат в ситуация, която е непозната за тях или която възприемат като стряскаща, напр. на гости или в такси, или в кабинета на лекаря. Някои деца обичат да сучат в колата, докато пътувате - и такава промяна на обичайното ежедневие може да ги склони пак да приемат гърдата.

Ако отказът от гърда не премине в рамките на няколко дни, е добре да се обърнете към консултант по кърмене. Важно е да се открие откъде тръгва проблемът - и чак след това можете да обсъдите различни варианти и начини за действие, за да успеете бързо да си върнете удоволствието от кърменето.

 

Автор: Христина Янева,
консултант и зам.-председател на
Националната асоциация
„Подкрепа за кърмене"

 

 

Сподели: