Тя и Той

Край на петната! Да посрещнем есента със свежо лице

Пигментацията по лицето е често срещан козметичен проблем в края на лятото. Водещата причина, разбира се, е прекомерното излагане на слънце, но не е само това.

Край на петната! Да посрещнем есента със свежо лице

Пигментацията по лицето е често срещан козметичен проблем в края на лятото. Водещата причина, разбира се, е прекомерното излагане на слънце, но не е само това. Нерядко хормоналният фактор също играе роля. Възрастта, определени заболявания, употребата на неподходяща козметика и някои лекарствени препарати могат да влошат в значителна степен картината. Ако все още пазите по лицето си „следите на лятото", сега е моментът да „изчистите платното", подготвяйки кожата си за новото изпитание - студа на предстоящите месеци.

Свръхпигментация в определени участъци от кожата се появява в резултат на неправилно функциониране на клетките, отговарящи за производството на меланин (онова вещество, което придава конкретния тен на кожата ни). Когато тези клетки се увредят и започне свръхпроизводство на меланин, на места се появява хиперпигментация и се образуват тъмни петна.  

Третирането на пигментните петна е трудна и времеотнемаща задача, често с незадоволителен резултат. Съвременната козметична, фармакологична и дерматологична индустрия разполага вече с немалко средства, с които ефективно се бори срещу този проблем, но няма универсален препарат, еднакво подходящ и резултатен при всички дами и всякакви видове кожа. Най-добрият начин е с помощта на тестери и промопроцедури да опитате кое е ВАШЕТО средство. Обичайно козметичните продукти за изсветляване на пигментни петна съдържат активни съставки като: коева или азелаинова киселина (които забавят производството на меланин от кожата), ретинол или витамин С (с избелващ ефект).   

Ето и няколко домашни рецепти, с които ще си помогнете да избистрите тена си:

- Смесете няколко капки прясноизцеден лимонов сок с юбичайния си крем за лице и нанесете върху лицето за няколко минути. Изплакнете обилно.

- Сокът от магданоз, нанесен с тампонче върху проблемните участъци, е в състояние направо да сътвори „чудеса".  

- Ексфолирайте лицето си с равни части фини овесени ядки, мляко и кафява захар, размесени на кашица. Освен че изчиства лицето от повърхностния слой мъртви клетки, просветлява леко и пигментните петна по кожата.

- За по-упорити пигментни петънца, които имате от дълго време, ефикасна е следната рецепта: върху пресни листа от босилек капнете няколко капки лимонов сок и наложете върху лицето точно на проблемните места.

- Бадемите са традиционно домашно депигментиращо средство. Накиснете около 20 г сурови бадеми във вода за цяла нощ. На сутринта ги отцедете и смелете. Добавете малко мляко, за да се получи пастообразна субстанция. Нанесете директно върху петната.

- Кипнете във вода супена лъжица семена от кимион, прецедете водата и оставете да изстине. След обичайното измиване на лицето изплаквайте накрая с тази отвара.

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: