Здраве

Коварните неща

Бобче, грахче, топче, дребно камъче, батерия за часовник (тип таблетка), части от конструктури. Какво ли е общото между тях? На пръв поглед напълно различни, всички тези неща са обединени от едно – идеални са за „пъхане“ в нослетата на децата.

Коварните неща

Внимание!

Дребните предмети, попаднали в полезрението на малкия изследовател, предизвикват у него силен интерес. И нерядко се оказват в носната кухина.  Всичко, което детето може да сложи в носа си, е потенциално опасно. Малчуганът може да вдиша чуждото тяло, което попада през носа в дихателните пътища (трахея, бронхи). Това може да доведе до затруднения и напълно спиране на дишането, възпалителен процес в белите дробове и задушаване.

Опасно!

От всички предмети, които могат да се окажат в носа на хлапето, най-голяма опасност за здравето представляват батерийките. Кратко време, след като се е озовала в носа на детето, батерията предизвиква химическа реакция в допир с лигавицата и носния секрет и нарушава слизестата обвивка на носната лигавица. Особено опасни за малчуганите са и бобовите зърна, които след кратък престой могат да се „раздуят“ от секрета. Това е особено опасно, ако зрънцата слязат към бронхите на децата.

Фактите говорят

Статистиката сочи, че малчуганите до 4-годишна възраст най-често пъхат дребни предмети в носа си. На второ място са ушите, а на трето – устата.

Бегом на лекар!

Ако забележите, че детето е сложило нещо в носа си, в никакъв случай не се опитвайте да го вадите самостоятелно. Без да притежавате „специални” умения, неволно можете да напъхате чуждото тяло по-навътре в дихателните пътища, или да нанесете допълнителна травма на мъника. Необходимо е веднага да потърсите спешна медицинска помощ. Лекарят – оториноларинголог или хирург, е човекът, който ще ви помогне да се справите с проблема. Предметът може да се махне в амбулаторни условия с помощта на специални инструменти. При необходимост, ако чуждото тяло е престояло в носа на детето продължително време, отстраняването се извършва с упойка в стационарни условия. Колкото по-рано е изваден предметът, толкова по-малко усложнения ще има за хлапето. Ако родителите забележат неприятна миризма и секрет от едната ноздра по-продължително време, трябва да имат предвид, че може да се касае за попаднало чуждо тяло и трябва незабавно да направят консултация със специалист.

Спокойствие

Чуждото тяло няма как да излезе само от носа. Не карайте детето да духа, сумти и т.н. и не капете капки. Много е важно малкото човече да бъде спокойно, за да не вдиша чуждото тяло при плач.

След изваждането на чуждото тяло от носа на детето се провежда противовъзпалителна и симптоматична терапия (по правило се назначават капки за нос). По-нататъшното лечение зависи от това колко време е бил предметът в носа, има ли усложнения и от какъв характер са те.

Тревожните симптоми

Бъдете много внимателни с малките деца. Да, невинаги е по силите ви непрекъснато да дебнете мъника, но никога не го оставяйте сам да си играе с дребни предмети и се постарайте, колкото е възможно, да ограничите достъпа му до такива.

Ако при детето се наблюдава затруднено дишане, или се появяват секрети (най-често със слузест или гноен характер), ако се повиши температурата, ако не спи добре и се оплаква от болка в носа, обърнете се към лекар.

Последствия

С течение на времето чуждото тяло може да се срасне с тъканите и да се образува ринолит – твърд възел, наричан още камък в носа. Ринолитът не само затруднява дишането, но и се превръща в хронична инфекция. В резултат се стига до оток на лигавицата в носната кухина, появява се възпалителен процес заради нарушаване на притока на въздух (синузит).

Автор: Милена Тошева

Консултант: д-р Свиден Яначков, лекар – специалист УНГ, УМБАЛ „Софиямед“

 

Сподели: