Здраве

Коремчето на бебето

Болките в коремчето са сред най-честите причини за плача на бебето.

Коремчето на бебето

Разберете как да се грижите за организма на наследника си, за да избегнете случаите на дискомфорт.

Кърмене

Кърмата съдържа лактоза, протеини и мазнини, които лесно се смилат от детето. Освен тази полза за храносмилателната му система, майчиното мляко подкрепя и развитието на полезни чревни бактерии, като така е своеобразен щит срещи появата на диария или запек.

Позиция за хранене

Използвайте гравитацията, за да може млякото да слезе надолу в стомахчето на мъничето, без да го задави. Изправяйте детето за няколко минути след всяко хранене, за да може да се оригне.

Равновесие

За поддържане на равновесието на чревната флора на бебето са подходящи пробиотичните добавки, които подсилват дейността на стомашно-чревния тракт. Комплексите потискат развитието на „лошите“ бактерии и играят важна роля при поддържането на силен имунитет. Пробиотичните щамове имат положително въздействие след лечение с антибиотици и елиминират стомашно-чревни неразположения.

Масаж

Масажът на коремчето на малкото човече е безценен за отличната му кондиция. Най-често използваният прийом се нарича „I love you“ (от англ.- „Обичам те“) и при него чрез изобразяването на трите букви от съкратения вариант на изречението (I, L, U) облекчавате дискомфорта, причинен от газове и колики:

1. Започнете с няколко поглаждания от лявата страна на корема на детето в посока от горе надолу (от ребрата към слабините), „изписвайки“ буквата „I“.

2. Продължете с движения от дясно наляво над пъпа на бебето, като се спускате надолу от лявата му страна – движенията ви трябва да наподобяват обърната буква „L“.

3. Тръгнете от дясното бедро нагоре в посока ребрата, над пъпа към лявата половина на корема, и се спуснете надолу (тук търсим ефекта на обърната буква „U“).

По корем

Когато дребосъчето лежи по коремче, оказва натиск, който действа благоприятно върху храносмилането. Ако детето не е свикнало с подобна поза, предразположете го, като го настаните върху меко одеяло в компанията на няколко играчки. И вие легнете по корем, за да му покажете, че така ви е удобно, и го насърчете да направи същото. Когато стане време за сън обаче, хлапето трябва да бъде по гръб.

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Лиляна Куздова,

началник на отделение „Неонатология“ в МБАЛ-Шумен

 

Сподели: