Раждане

Който търси – намира!

Избери своя курс на раждане

Който търси – намира!

Да изберете своя курс по подготовка за раждане, може да се окаже доста трудоемко занимание. Как да направите избора си без загуба на време и нерви? На вашите въпроси отговарят специалистите от център „Съвременни родители".

Къде да търсим курсовете?

  • На специализираните сайтове, каквито имат повечето центрове
  • Информация и списък с такива има в популярните женски форуми, например bg-mamma.com
  • В търсачките, например google.bg
  • В списанията за бъдещи и настоящи родители

Ако до раждането е останало съвсем малко време, струва ли си да се посещават такива курсове?

Ако се очаква да родите съвсем скоро, то най-вероятно няма да успеете да изкарате пълен курс от над 10 занятия. В този случай има три варианта. Първи вариант - да запишете курс, който е само за раждането и последващото отглеждане на бебето. Втори вариант - да посетите експресен курс, който най-често е два пъти по-кратък. Трети вариант - да посетите няколко лекции индивидуално. В този случай не само ще получите информация за всички важни неща, засягащи последните седмици от бременността, раждането и следродилния период, но и ще можете да получите отговори на всички интересуващи ви въпроси.

Какви въпроси трябва да се задават при избора на курс за бременни, за да се получи не просто списък с предоставяните услуги, но да се добие пълна картина за знанията и опита при завършване на курса?

Поинтересувайте се от програмите, които се предлагат, количеството и честотата на занятията, а също така тяхната продължителност. Важно е колко преподаватели работят с групата. Ако всички занятия ги води един специалист, то това според нас не е правилно, защото акушер-гинекологът не е съвсем компетентен в педиатричните въпроси, и обратно. Добре е, ако занятията включват практическа подготовка за техниката на дишане, тренинг на раждане, различни видове гимнастики, т.е. много практики. Плюс е, ако има видео материал с раждания. Освен това, трябва да знаете, че психологическата подготовка е много важна. Някои училища предлагат безплатни пробни занятия, които е хубаво да посетите, за да видите условията и да се запознаете с преподавателите. Добре е да ви предложат да потренирате дишането, да ви дадат първи уроци по релаксация, да отговорят на въпросите, свързани с вашата бременност. Проверете също така начина на плащане.

Ако даденият курс е платен, но жената не е посетила някои от лекциите, има ли възможност да й върнат парите за пропуснатото?

Безусловно, парите ще бъдат върнати, ако курсът не е безплатен. Парите ще бъдат върнати и при прекъсната бременност. Ако жената е платила курса, но е пропуснала няколко лекции, при желание тя може да се присъедини към друга група. По правило успоредно вървят няколко групи, при това се намират на различен етап от подготовката. Така че, ако имате желание да посетите пропуснатите, не би трябвало да има проблем. Освен това, вие може да плащате на части и, ако не сте удовлетворени от получената информация, да прекъснете обучението.

Как курсовете учат да раждаме?

Подготовката трябва да включва всичките аспекти - както теоретичната част, така и практическата. Раждането е свързано преди всичко с много физически натоварвания, затова тялото на бъдещата майка се нуждае от специална подготовка. Тук не става дума само за физически тренировки, но и задължително създаването на навици за отпускане (релаксация). Това е много важно за леко раждане. Безусловно, за да добиете по-добра представа за раждането помагат и филмите, но те не са достатъчни за вашата подготовка. Необходимо е да се научите правилно да дишате, да се отпускате, да знаете родовите пози, а също така с какво може да помогне партньорът ви, ако присъства на раждането. Може даже да се научите как да се напъвате. Положително е, ако избраният от вас курс водят едновременно различни специалисти: доктори акушер-гинеколози или акушерки, психолози, професионални треньори с опит в работата с бременни.

Защо трябва да посещаваме продължителни курсове, когато съществуват експресни? Каква е разликата?

Експресният курс е необходим, когато по някакви причини бъдещата майка не е успяла да запише курса по-рано. Тогава в сбит цикъл може да получите най-важната част от подготовката. Различията в курсовете не са малко. Ако ви позволява срокът, най-добре е да започнете да ходите на курсове по-рано и да посещавате колкото може повече лекции. Така вие още в началото на бременността ще получите важна информация за износването на детето, ще имате повече време за физически упражнения, които не само ви подготвят за раждането, но и ви позволяват по-леко да износите бебето. Освен това, в някои случаи ще имате възможност предварително да се запознаете с болниците, където може да раждате, и със специалистите, които работят там. Занятията по йога, фитбол и водна аеробика ще подобрят вашето настроение, по-лесно ще се справяте със стреса, с който може да се сблъскате по време на бременността.

Известно е, че на курсовете има много теория и практика. Но как може да се научи една бъдеща майка да кърми?

Преди всичко, трябва да се знае, че бъдещата майка ще се научи да кърми тогава, когато бебето е в ръцете й. А това е възможно с опитна мама до себе си или с помощта на консултант по кърмене. Освен това, може да посещава събиранията на кърмещите майки от Ла Лече Лига. Там може всичко да се види на практика. А и ще разберете, че кърменето е нормална, естествена част от живота с бебето. На лекциите в курсовете, които се водят от консултант по кърмене, ще получите ценна информация и практически съвети.

Какви лекции и практики трябва задължително да присъстват в програмата на курса?

Медико-психологическите образователни програми могат да бъдат най-различни по съдържание, продължителност и интензивност. Даже най-кратките курсове трябва да запознават бъдещите майки с теми, засягащи здравето на майката, детето, подготовката и поведението по време на раждане, особеностите и трудностите на следродилния период. Трябва да бъдат развити темите за храненето и начина на живот в периода на бременността, да е обяснено какво е раждане и как да се подготвим за него, а също и как да се държим в родилната зала и да се грижим за мъничето. Освен това, на курсовете задължително трябва да има лекции по пренатално възпитание, обучение в методите на релаксация. Ако курсът е по-продължителен, той става по-пълноценен. В него могат да бъдат включени психологически тренинги, телесно-ориентирана и двигателна терапия, а също и други съвременни методи по подготовка за раждането.

Как да накарам съпругът ми да посещава курсовете?

Като норма е прието информацията за женската физиология, бременността и раждането да се предават от поколение на поколение само по женска линия. Мъжете получават тази информация в изкривен вид и нерядко тя носи негативен характер. Когато жената кара мъжа си да ходи с нея на курсове за бременни, тя всъщност го кани в своя свят, който за него е чужд. Освен това, посещаването на занятията се явява и доказателство за неговата зрялост, готовността му да приеме бащинството, а това не винаги съвпада с началото на бременността на жената. За да свалите тревогата му, трябва да му помогнете да установи контакт с мъничето, когато то започне да шава. Важно е подробно да му разкажете как протича едно занятие, колко много полезна информация вие самата сте получили. На мъжа ще му е по-лесно да дойде с вас, ако в групата има вече други бъдещи татковци. Или ако има отделно занятие само за бащи. Много важно е жената да има търпение и такт по този въпрос. Даже и да не се съгласи да посещава лекциите, това не означава, че той не ви обича или че не е готов да бъде баща - просто му е необходимо време за да осъзнае своята нова роля в живота.

Кога е най-добре да се записваме на курсове за подготовка за раждането?

Най-добре е бъдещите мамчета да се записват, когато усетят шаването на бебето. Това обикновенно става в периода от 16 до 22 седмица. Във всички случаи е хубаво да се запишете до 32 седмица, тъй като в края на бременността е все по-трудно да ходите където и да е. В повечето училища за бъдещи родители има курсове за различен период на бременността: курс само за периода след раждане, разширен курс или кратък курс и даже експресен, където накратко ще бъдете запознати с най-важното.

Струва ли си да се ходи на курс, ако смятаме да раждаме секцио?

Задължително. По време на курса ще ви помогнат да прекарате периода на бременността максимално полезно за вас и вашето бебе. Ще научите как да се храните, ще ви помогнат да се настроите психически и емоционално за бъдещата ви роля и даже ще ви помогнат да откриете в себе си нови творчески възможности. И не забравяйте, че раждането е само началото. На курсовете ви подготвят за майчинството, а не само за раждането. Ще ви научат как да кърмите, ще ви разкажат за психологическите и физиологическите особености на новороденото, ще ви помогнат да съставите списък с всичко най-необходимо за вас и за бебето.

Как да определим, че даденият курс не ни подхожда?

Признаците, че курсът не ви харесва, могат да бъдат: лоши санитарни и „жилищни" условия на помещението, отсъствие на доктори и професионални психолози в дадената програма, несъответствие между срока на раждане и края на курса, лошо физическо състояние и непоносимост към обществения транспорт, отдалеченост на курса от дома и мястото на работа.

Всяка бъдеща майка е личност със собствено физическо и психическо здраве, ценности и интереси и най-важното е тя да получи психологически комфорт и професионални знания. Затова трябва предварително да зададете всички въпроси, вълнуващи вас и вашия съпруг. Повярвайте, интуицията няма да ви подведе!

Автор: Биляна Цветкова

 

Сподели: