Тя и Той

Кой държи парите? Кой уши байряка?

Добър ден и дал бог бордеро!

Кой държи парите? Кой уши байряка?

Днес ще си говорим за „общите“ пари – нещо като общия профил във фейсбук.

Да започвам от сътворението на света няма особено смисъл. Градивна единица на обществото е семейството. Идеята, че всички са равни, се лансираше при комунизма, ама не беше точно така. Но от тогавашния лидер другаря Живков остана едно крилато изречение: „Кой си ти, че да решаваш проблеми, като нямаш пари?“.

Така че, другари, дами и господа, ето го назряващият проблем: Кой изкарва парите в семейството? Има ли той право на контролния пакет акции? Още по-важен въпрос: Той ли държи дистанционното вечерно време, когато всички са на дивана в хола? И има ли право изобщо да господства?

Знаете, че мъжете са по-силният чисто физически пол. И ако преди десет века това е било достатъчно, то последните стотина години определено да си нацепена батка няма да ти осигури сочен телешки стек. Освен ако не пребиеш продавача в магазина, но смятам тези времена за отминали.

Та генерално семейният баланс в момента се крепи от разума, емоционалната толерантност, но основно от ясно поставените задачи, очаквания и посока, в която да вървите заедно. Защото ако посоката не е една и всеки си копае сам за себе си, реално семейство няма.

В нашето семейство финансовият вятър е доста променлив. Няколко месеца Цветка продава имоти като изоглавена и прави далеч повече от мен. Други месеци аз пък я задминавам с двеста. Не двеста лева, а двеста километра. Но посоката е една и специално ние никога не сме имали общи пари, но си помагаме и си копаме заедно за заветната къща с две липи отпред.

Макар че аз съм алергичен към липите и най-вероятно, ако някога имаме къщурка, ни липи ще има, ни брези.

Та обобщавам, защото знам, че изобщо никой вече няма време да чете:

Важното е не кой е ушил байряка, а дали заедно ще го веете. Говорете си и си споделяйте. И даже и след скандалите (защото и те са неизбежни), даже и да не сте виновни, се гушнете и се извинете. Толкова освобождава и толкова лекичко се спинка после.

И не, не ми държат опрян пистолет в главата въпреки преобладаващото женско население в редакцията!

Обединението прави силата!

 Лари Фройдов

 

 

Сподели: