Здраве

Когато нещо липсва... се появява анемията

За да отгледаш детето си в здравословна среда днес, направо трябва да завършиш отделно висше образование по въпроса. За някои е смешно, но повечето майки го правят, естествено без да получат официална диплома за добре свършена работа. Наградата идва от ма

Когато нещо липсва... се появява анемията

За да отгледаш детето си в здравословна среда днес, направо трябва да завършиш отделно висше образование по въпроса. За някои е смешно, но повечето майки го правят, естествено без да получат официална диплома за добре свършена работа. Наградата идва от малкото крещящо зверче, което има енергия за трима възрастни и никога не му писва да прави бели. На здравото дете не му липсва нищо, както витамини и минерали, така и ентусиазъм за пакости. Наскоро леля ми разказа как веднъж, преди време, когато братовчед ми бил малък, го извела на площадката да играе. И през цялото време й се налагало да крещи: „Не там, ще паднеш", „Не се катери, ще се удариш", „Спри се малко, ще си счупиш главата" и т. н. На съседната пейка седели баба и внуче. Бабата посъветвала леля ми да престане да крещи по детето и да го остави да се налудува. Тогава младата майка й подметнала: „Да, лесно ви е на вас. Виждам го вашето внуче как кротко си седи на пейката до вас и ви слуша". Възрастната жена с тъга отвърнала: „Болно е, мила, болно е! Затова няма сили да играе". Тъжно, нали?!

 Червените бузки - мечтата на всяка майка

Бледото личице и отпуснатото тяло са едни от първите симптоми за наличието на анемия. Когато нещо в организма на детето липсва, то може да доведе до слабост. Анемията се характеризира като състояние, при което е намалено нивото на хемоглобин или броя на еритроцитите (червените кръвни телца). А защо се обръща толкова голямо внимание на хемоглобина? Защото той е двигателят на кислород към тъканите в човешкия организъм. Най-често анемията се свързва с липсата на достатъчно желязо в кръвта, но тя може да се развие и от липса на достатъчно витамин В6, В12 и фолиева киселина, а също така да е вродено състояние. Заболяването обикновено е съпроводено с капризност, липса на желание за игра и намален апетит. Обикновено анемията при децата се открива при профилактични изследвания на кръвта, които задължително се правят при раждането, на шест месеца и на една година или при съпровождащо заболяване.

Нисък хемоглобин

Обикновено на листчето с резултати от изследване на кръвта са написани референтните граници за възрастни хора и затова повечто майки изпадат в паника, когато видят, че показателите за хемоглобина на шестмесечното им бебе рязко се различават от посочените за нормални стойности. Важно е да знаете, че детският организъм се развива бързо и бурно и съответно показателите в кръвната картина нямат много общо с тези на родителите. Педиатрите предупреждават, че леките състояния на анемия са нормални за бебетата и особено за тези, които са основно на млечно хранене и след четвъртия месец не приемат допълнителни полезни вещества от зеленчукови и плодови пюрета. Желязодефицитната анемия е най-разпространена сред малките деца и тя се дължи основно на еднообразно или недостатъчно хранене. В рисковата група попадат и всички недоносени бебета, чиято бройка у нас, за съжаление, се увеличава с всяка изминала година. Дефицит на желязо може да има и още от самото раждане, когато има нарушено предаване на ценното вещество от майката към плода, когато родилката е с анемия или има голяма кръвозагуба при отлепяне на плацентата например.

Желязодефицитната анемия може да се прояви като леко неразположение, при което хемоглобинът на детето не пада под 95 g/l и най-доброто лекарство е разнообразното здравословно меню. Когато хемоглобинът падне до 80 g/l, хлапето започва да проявява външни признаци като вялост и в същото време раздразнение, бърза уморяемост и сънливост. Освен това отказва да се храни нормално, кожата му става суха и бебето плаче без видима причина. Възможно е косата да изтънее и да се къса много лесно. Освен гореспоменатите неразположения, е възможно да се наблюдава изоставане в развитието на уменията на болното дете. Обикновено това се случва след петия месец, когато запасите от желязо, набавени от майката, привършват. Обикновено на тази възраст се удвоява теглото от раждането и за бебето, изразходило всички запаси, натрупани по време на бременността, остава да набави ценното желязо единствено чрез храната. Затова педиатрите съветват в този период да започне захранване с плодове и зеленчуци, най-добре в прясно състояние или приготвени на пара, а след това и сварено месо. Минималната кулинарна обработка дава гаранция, че полезните вещества са останали там, където им е мястото - в продуктите.

 „Железни" храни

При лека проява на анемия богатата на желязо диета може да вдигне хемоглобина за кратък период от време. Важното е храната да бъде разнообразна и ежедневно да се приемат продукти, богати на ценото вещество. Първенец в групата на „железните" храни е месото. Най-богат е черният дроб, следван от рибата и морските продукти. Яйцата също не отстъпват и не случайно педиатрите толкова много държат на ежедневната смяна на месо с жълтък: един ден на обед месна храна, на следващия зеленчукова с жълтък и след това отново в същия ред. Любителите на кокала смятат, че всички вегетарианци са анемични. Практиката обаче доказва, че разнообразното хранене и без месо може да поддържа здрав организъм. В значително по-малко количество, но все пак достатъчно желязо може да се приеме със спанак, грах, леща, пресни листни зеленчуци, цвекло, моркови, киви, просо, пшеница, сурови ядки, сушени плодове.

Кърмата - най-високото качество, което можете да предложите.

Въпреки че всички медии тръбят за ползата от късното захранване с краве мляко, все още има хора, които започват да дават на бебетата си от него след навършване на един или два месеца. Обикновено това се случва в социалнослабите семейства и етническите групи. Известно е, че бялата течност е една от най-бедните на желязо храни и ранното й даване на децата често води до анемии. За съжаление майките спират да кърмят по една или друга причина твърде рано и заместват собственото с краве мляко. А усвояването на желязо от кърмата е два пъти по-ефективно. Ето защо, предлагайки на детето си майчино мляко, вие създавате ежедневно меню от най-високо качество.

Другите анемии

Недостатъкът на витамин В6, В12, Е или фолиева киселина също води до анемия. Макар и по-рядко, възможно е да се наследи анемия при несъвместимост между кръвта на майката и детето. Към не толкова често срещаните заболявания спадат и анемия на Фанкони, вродена хипопластична анемия и други. Всички те се установяват чрез изследване на кръвна картина и се проявяват в различна степен. Ако не бъде открито веднага след раждането, заболяването обикновено се проявява още през първата година от живота на бебето. Лечението им се осъществява като се следва програма, предписана от педиатъра. В най-тежките случаи се наблюдава психомоторно изоставане във възможностите на детето.

Съвети от Петър Дънов при анемия

- Независимо от времето, трябва сутрин рано преди изгрев слънце да се излиза навън за половин час. Хубаво е да се възприемат ранните слънчеви лъчи;

- Да се ядат много червени плодове - череши, вишни, малини, ягоди, диня и други;

- Да се отглеждат в дома на анемичния червени цветя;

- Да се пие топла вода на малки глътки;

- Всяка вечер да се измиват краката на болния с топла вода до над коленете; добре е да се поседи във водата около 5 минути;

- Да се правят възможно най-често разходки в планината;

- Лятно време да се прекарва по-дълъг период на билото на Стара планина.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Кремена Димитрова, педиатър, МБАЛ „Токуда Болница София"

 

 

Сподели: