Здраве

Кенгуру грижа

Ако подобно заглавие ви звучи като научнопопулярен разрез на живота на кенгурата или пък си представяте метафорична тема, посветена на нашето и ваше списание, с прочитането на следващите редове ще разберете, че и в двата случая не сте далече от истината.

Кенгуру грижа

Ако подобно заглавие ви звучи като научнопопулярен разрез на живота на кенгурата или пък си представяте метафорична тема, посветена на нашето и ваше списание, с прочитането на следващите редове ще разберете, че и в двата случая не сте далече от истината. Всъщност кенгуру грижата е пренасяне на животинското здравеопазване към човешките майка и дете. Обърках ли ви съвсем? За вдигането на завесата от това тайнство потърсих компетентното мнение на специалиста по кенгуру грижа - госпожа Мина Парчева.

Представете се.
Казвам се Мина Парчева и съм член на гражданската група "Родилница". Ние сме неформална група, в процес на регистрация като НПО. Целта ни е да работим активно в посока на подобряване на родилната помощ в България и спазването на основните права на родилките и децата. До момента сме провели три кампании, като последната е "Първи контакт" за неразделяне на майката и бебето след раждането.

Какво означава кенгуру грижа? Има ли медицинска обосновка за нейната полезност?
Кенгуру грижата това е контакт кожа до кожа на майката с бебето веднага след раждането. Едно от първите неща, които се случват, е, че поддържането на телесната температура на бебето зависи от майката, като изисква по-малко калории от бебето, за да се затопля. Майките по естествен начин променят топлината на гърдите си, за да поддържат бебетата си при оптимална температура, при която децата спят най-добре. Температурата на майчините гърди може да се покачи бързо и после бързо да спадне, след като бебето се затопли. Когато бебето започне да изстива, гърдите отново се затоплят - с до 2 градуса за 2 минути!
Постоянният контакт с мама помага на бебето да регулира честотата си на дишане и сърдечния ритъм. Бебетата проявяват значително по-малко брадикардия (ниска сърдечна честота), а често и никаква. Дишането на носените по този начин деца е по-стабилно. Дълбочината на дишане става по-равномерна, апнеята (състояние по време на сън на епизодично спиране на дишането) намалява четирикратно, а често и въобще изчезва. Ако има епизоди на апнея, то продължителността на всеки епизод намалява.
По време на кенгуровата грижа общият растеж на бебето нараства. Това донякъде се дължи на способността на бебето да спи добре, като по този начин съхранява енергия, която се насочва към растежа. Тези деца наддават по-бързо и е интересно да се отбележи, че обикновено въобще не спадат спрямо рожденото си тегло.
Окуражаването на контакта кожа до кожа между майката и бебето веднага след раждането и позволяването на бебето да суче от гърдата помага за заздравяването на връзката майка-бебе и стимулира отделянето на мляко. Сукателните движения на бебето също стимулират освобождаването на окситоцин, което благоприятства отделянето на плацентата и маточните контракции по време на третата фаза на раждането.
Съхраняването на контакта майка-бебе, установен непосредствено след раждането, спомага за колонизирането на бебешката кожа и стомашно-чревния тракт с микроорганизмите на майката, които имат тенденция да бъдат непатогенни и срещу които се съдържат антитела в кърмата. По този начин бебето едновременно е изложено на и защитено от организми, срещу които едва на по-късен етап в живота ще бъде изграден активен имунитет.

Всеки, който иска да прочете още материали по въпроса, може да посети страницата на кампанията www.firstcontact.rodilnitza.com и да разгледа статиите и качените видеоматериали.

Как точно се прилага тази „техника"? В кои случаи се препоръчва прилагането й?
Единственото, което е нужно, е бебето веднага да се даде на майката голичко или само по пелена, а на гръбчето му се слага одеяло. Хубаво е и майката, и бебето да са в спокойна и удобна обстановка, което може да се постигне в болниците. Повечето процедури, които се прилагат на бебето, могат да се отложат - ваксини, антибиотични капки в очите, къпане, повиване. В случаите на секцио бащата може да приложи кенгуру грижата, а също и майката, когато операцията не е била с пълна упойка и състоянието й позволява.
Кенгуру грижата се препоръчва в случаите на преждевременно родени бебета, новородени с нисък мускулен тонус или инвалиди, тези със забавен вътреутробен растеж на плода или тези, на които им е трудно да наддават на тегло.

Има ли болници в България, в които се прилага?
Понастоящем има само две болници, за съжаление, които стимулират майките да прилагат контакт кожа до кожа. Едната е университетската болница в Плевен, освен това кенгуру грижи са позволени и в Дома за медикосоциални грижи. Другата е във Враца, която е единствената реакредитирана болница от "Болници - приятел на бебето", което значи, че там се спазват стъпките да се дават бебетата на майките веднага и да не се разделят.

По какъв начин тази прекрасна практика може да се въведе и в българските болници, за да се превърне и у нас в практика? Има ли закони, които директно или индиректно пречат това да се случва на наша почва?
Няма закони, които да възпрепятстват кенгуру грижата. Интересното е, че всъщност има закони, които постановяват неразделянето на майката и бебето след раждане:
•Член 8 на Европейската конвенция за защита правата на човека - всеки има право на неприкосновеност на семейния си живот
•Конституцията на България от 1991 г. - "личният живот на гражданите е неприкосновен" /чл. 32, ал. 1/;
•Конвенцията на ООН за правата на детето - "имате право да НЕ бъдете разделяна от детето си против Вашата воля";
•Наредба 16 на Министерството на здравеопазването от 1995 г. - "имате право да придружавате в болница детето си, докато не навърши 14 години";
•Законът за здравето - „родилките и техните новородени имат право на „оптимална жизнена среда".
Има редица начини за организация на споделянето на обща стая в зависимост от плана на конкретното родилно отделение или болница. Действащият принцип е да се позволи на майката свободен и лесен достъп до бебето й посредством близко съседство, независимо дали новороденото споделя майчиното легло, което предлага някои важни предимства, или пък е в друго легло в същата стая. Но най-важното, за да заработи тази практика в нашите болници, е да се запознае персоналът с ползите от кенгуру грижата, както и да се запознаят бъдещите майки. Смятаме да работим по този въпрос като продължение на кампанията ни от 25 ноември т.г.

Можете ли да дадете съвет на майките как да изискват това свое право в болничните заведения?
Единственият съвет, който бих могла да дам, е да бъдат учтиви, но настоятелни и да запазят спокойствие. За съжаление реалността у нас е, че понякога е истинска битка майката да получи бебето си, но се надяваме това да се промени.

Споделете някоя интересна случка, която доказва силата на тази практика.
Най-интересната случка за мен е тази на една австралийка, която "съживява" новородения си син чрез кенгуру грижа. Името й е Кейт Ог. Била е бременна с близнаци, момче и момиче. Ражда децата си в 27 гестационна седмица, като момиченцето се ражда без проблем, но при момченцето се появява усложнение и лекарите след дълга борба да му помогнат да продиша се отказват. Дават голото бебе на майката и бащата да се простят с него, кожа до кожа. След два часа пред изумения поглед на майка си и на още по-невярващите лекари бебето проявява признаци на живот. Сега детенцето е живо и здраво.

 

Интервюто взе: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: