Здраве

Кашлицата

Зимният период държи нащрек всички майки, които се оглеждат като гладни вълци в снежната гора за шум от заблудено зайче. Ролята на заблуденото зайче се изпълнява от хлапетата, а шумът е онази упорита кашлица, която може да се промъква едва забележимо, но

Кашлицата

Зимният период държи нащрек всички майки, които се оглеждат като гладни вълци в снежната гора за шум от заблудено зайче. Ролята на заблуденото зайче се изпълнява от хлапетата, а шумът е онази упорита кашлица, която може да се промъква едва забележимо, но може да прерасне в истински взрив от вируси и бактерии.

ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ

Кашлицата е защитен механизъм на организма срещу създадения му дискомфорт. Една от причините за появата й е дразненето в гърлото, наситено с болестотворни микроорганизми. Така наречената дълбока кашлица идва от белите дробове и се появява в напреднал стадий на заболяването, когато има повишена температура, отпадналост или друг придружаващ симптом.

ТИПОВЕ КАШЛИЦА

* Влажна - тя прочиства дихателните пътища. Може да бъде придружена от хрипове. Детето се опитва да изхвърли дразнещите го секрети.

* Суха - обикновено тя е дразнеща и изтощаваща, което много изморява детето. Тя не му позволява да спи или да си почива нормално и влошава още повече състоянието му. В повечето случаи именно с нея започват заболявания като бронхит, фарингит и бронхиолит.

* Свиреща - силна, гръмка, продължава минута-две без прекъсване.

* Лаеща - тя се чува като лай на куче и задушава детето. Обикновено се проявява през нощта и минава единствено, ако заведете веднага детето в банята и пуснете студена вода или отворите прозореца, за да нахлуе въздух в стаята.

* Алергична - тя се установява само след специални изследвания от лекар и може да се проявява само при наличие на съответните дразнители.

ЛЕЧЕНИЕТО

Всяка кашлица може да доведе до влошаване на здравословното състояние, затова е добре да го заведете при педиатъра, за да прегледа белите дробове, гърлото и носа на мъника. Придържайте се към назначеното му лечение. Може да ползвате допълнителни средства в домашни условия, докато изчакате часа при лекаря или като придружаващо средство за възстановяване.

Инхалации

Те са много добро средство за прочистване на дихателните пътища особено в началото, когато няма повишаване на телесната температура. Може да ги правите с инхалатор или със съд, пълен с вода и билки, врящи на слаб огън.

Масаж

Прекрасен начин да облекчите дискомфорта на детето си. Използвайте етерични и лечебни масла, които са предписани от лекар. Намажете гърдичките на мъника, без да притискате или разтривате с резки движения. Може да му направите масаж на гръбчето с леки потупвания с пръстите, за да подпомогнете отхрачването на секретите.

Вана за крачетата

Ако детето няма висока температура, може да му направите вана за крачетата. Може да заложите на традиционното лечение с топла вода и морска сол, а може да налеете топла вода в леген, да сипете 1 с.л. горчица и да добавяте по малко гореща вода, след като детето си потопи крачетата, като внимавате да не го изгорите. За да го задържите повече време във водата, пуснете няколко гумени играчки вътре.

Разтриване

Специалистите препоръчват да се извършва с разреден наполовина спирт с вода, и то само по раменете и крачетата. След това облечете детето с пижама и чорапки и го завийте добре в леглото.

Бабини рецепти

Може да прилагате различни народни средства, без да се притеснявате, че ще навредите на детето си. Все пак се консултирайте с педиатъра, преди да ги приложите.

* Сваряват се нарязана на кубчета дюля заедно с костилките, няколко начупени ореха с черупките и няколко бонбона от тип лукче. Отварата се дава на детето да я пие като чай.

* Смесете в бурканче пчелен или манов мед с ленено брашно и давайте на детето по 1 ч.л. през 20 мин.

Въпрос към специалиста

д-р Ирена Влахова

Възможно ли е да се „пресече" кашлицата в началото и да не се стигне до задълбочаване на заболяването с народни средства?

За съжаление няма специалист, който да предвиди дали една кашлица ще се задълбочи. Правилно в случая е детето да се прегледа от педиатър. Да се назначат изследвания - например ПКК, СУЕ, гърлен секрет, носен секрет (ако е съпровождащ симптом), и на базата на тях да се прецени последващото поведение. Възможна е и ситуация, без да се пускат изследвания - детето да се наблюдава 2-3 дни. Важното е да се следи динамиката на симптома. Единственото нещо, което препоръчвам, са инхалации с физиологичен разтвор чрез инхалатор или детето да се вкара в добре затоплена баня - през 4-6 часа. Останалите "бабини рецепти" са за лично успокоение. Редно е да се спре от детска градина или ясла, да се ограничи контактът с други хора, за да не се даде възможност за влошаване на симптоматиката. Също постелен режим и много топли напитки.

Boiron Stodal Сироп за кашлица от различен произход 200 мл, 5.40 лв.

Isla moos Таблетки при суха кашлица и дрезгав глас 30 таблетки, 4.95 лв. 

Прополки шипка и малина Натурален продукт с приятен вкус, подходящ за деца над 4 год. 16 дръжета, 5.60 лв.

GRINTUSS Сироп за суха и влажна кашлица - 100% натурален + БИО 180 мл, 13.70 лв.

SALVIGOL Pediatric - 100% натурален + БИО Таблети за възпалено гърло 30 табл., 8.60 лв.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Ирена Влахова - специализант педиатър, Университетска детска болница, МУ-София

 

 

Сподели: