Семейно здраве

Карантина в детската градина

Карантина се обявява при всички случаи на инфекциозно заболяване.

Карантина в детската градина

Карантина се обявява при всички случаи на инфекциозно заболяване. Сигналът се подава от личния лекар след установяване на заболяването. Болното дете остава у дома, а в детската градина на вратата на групата се поставя бележката, която всички родители предпочитаме изобщо да не виждаме.

Инфекциозни са болестите, предизвикани от групи причинители като бактерии, вируси, рикетции, фунги и др. Въз основа механизма на предаване те се разграничават в четири групи: въздушно-капкови инфекции; чревни инфекции; трансмисивни инфекции; инфекции на външните покривки - кожа и лигавици.

Най-честите инфекциозни заболявания в детска възраст са шарките:

Варицелата (лещенка, „дребна шарка") причинява червен сърбящ обрив по кожата. Обикновено първо се появява на корема или на гърба и лицето и после се разпространява на останалата част на тялото, включително главата, устата, носа, ушите и гениталиите. Инкубационен период: 10-21 дни след контакт; повечето случаи се появяват между 14-17 ден. Например, ако едно дете се разболее от варицела, прихваната от училище, братята и сестрите му вероятно ще проявят признаците след 2 седмици.

Скарлатината (шарката, която повтаря) се характеризира с висока температура, типичен обрив и ангина (възпаление на сливиците). Инкубационен период: 1-12 дни, средно 3-5 дни.

Морбили (дребна шарка, брустница) - болното дете е заразно 1-2 дни преди първите прояви на болестта до около 7 дни след това (или 4 дни след появата на обрива). Инкубационен период: 10-14 дни.

Рубеолата протича с кожен обрив от дребни розово-червени петна, леко надигнати над кожата (папули). Той обхваща цялото тяло, но най-силно гърба, седалището и сгънките на крайниците. Инкубационен период: 12-24 дни (най-често 14-16 дни).

Карантина се обявява и при други силно заразни инфекциозни болести:

Дифтерията (дифтерит) е заболяване на горните дихателни пътища,

характеризиращо се с възпалено гърло, слаба треска, налеп върху сливиците, фаринкса и/или носа. Инкубационен период: 2-5 дена.

Заушката (паротит) протича с висока температура, подуване и болезненост на една или повече от слюнчените жлези пред и под всяко ухо. Инкубационен период: 16-18 дни (но може да варира и от 14 до 25 дни). Болното/ заразеното дете е заразноопасно за околните 7 дни преди и 9 дни след появата на симптомите (подуването на жлезите).

За повечето инфекциозни заболявания има ваксини, които се извършват по задължителната Имунизационна програма.

Най-честите инфекциозни заболявания в детската градина са варицелата и скарлатината. При тях често се наблюдава сезонност, като пиковете са през преходните сезони - пролетта и есента. Медицинският персонал в детските градини съобщава и за по-висока честота сред отделни възрастови групи. Така например, в сравнение с 3-4-годишните, децата на 5-6 години боледуват значително по-често. Това се обяснява с по-силния имунитет на малките.

Когато в групата дете заболее от инфекциозно заболяване, то спешно се изолира за домашно лечение. Не се допуска контакт с неимунизирани други деца или бременни в семейството. Много е важно да не се изчаква и да не се предприема самолечение, защото това води до усложнения и е опасно за болното дете и неговите контактни.

Ролята на медицинския персонал е да следи за признаците на заболяването сред останалите деца в групата, които са били контактни със заразеното. При случаите на скарлатина, когато второ дете в групата се разболее, от всички деца и от персонала се взема гърлен секрет. При откриване на инфекциозния причинител, медицинското лице в детското заведение написва бележка до личния лекар, който назначава лечение (обикновено 7-дневно, с антибиотик) и родителят е задължен да върне на медицинския служител в детската градина бележката с назначеното лечение. Всички деца, носители на стрептокока, продължават да посещават детската градина, като приемат курс на лечение с антибиотик по назначение на личния си лекар.

Изискванията на ХЕИ по време на карантина в детското заведение са засилена дезинфекция, по-силна концентрация на препаратите за почистване, по-често проветряване на помещенията. Контактните деца се наблюдават внимателно за симптоми на инфекциозното заболяване.

Хранене при инфекциозно заболяване

Болното дете не трябва да гладува, а да получава достатъчно количество храна. Преяждането е недопустимо. Лекарите съветват да не се приемат химично и механично дразнещи храни, а такива, които подобряват отделителните фунции.

Най-голямо значение има начинът на приготвяне на отделните храни. Необходимо е почти всички да бъдат течни, полутечни или кашави, приготвени за лесно усвояване от организма. Дават се в изобилие различни плодови сокове, богати на витамин С и други витамини. Силно киселите сокове (от лимони, вишни и др.) не се понасят от болни с възпалени сливици, затова се дават само разредени и подсладени. Много полезни са ябълковият, ягодовият, черешовият, морковеният и малиновият сок, които освен на витамини са източник и на минерални соли. Добро действие оказват зеленчуковите бульони, а също и слизестите супи, приготвени от ориз, овесени ядки, жито и др.

Да се върнем към началото: бележката за карантина на входната врата в детската градина. Да се връщаме обратно у дома или смело да отворим вратата, оставяйки малкото си в «гнездото на заразата» - какво толкова, така или иначе, то може и вече да се е заразило, ако не, по-добре сега, отколкото дни преди рождения ден, екскурзията или морето. Някои родители са изключително хладнокръвни - те несъмнено ще постъпят така. Повечето обаче не сме толкова смели.

Нашият съвет: не вземайте решението сами, обадете се на личния лекар или поискайте съвет и повече информация от медицинското лице в детската градина. Най-вероятно мненията им ще съвпаднат с тези на по-хладнокръвното родителско племе. И все пак - всяко дете е индивидуален и уникален случай (вие ли не знаете това?) И така: вратата може да бъде отворена, а може и не...

Всички, които не са боледували и не са имунизирани, са възприемчиви към инфекциозните болести и при контакт с болен могат да заболеят.

ХЕИ съветва

За да се предпазят от инфекциозни заболявания децата трябва:

-да се водят редовно на имунизации при всяко повикване от личния лекар

-да се предпазват от контакт с болни в дома и извън него

-да се възпитават хигиенни навици и да спазват добра хигиена у дома.

 

Автор: Надя Йончева
Консултант: Ирина Христова,
 медицински специалист в 141 ЦДГ, гр. София

 

 

Сподели: