Бременност

Как се пука мехурът

Околоплодният мехур е "къщата" на бебето през деветте месеца на бременността. Неговото пукане е предвестник на раждането. Ако това се случи преди 36 г.с. обаче, не е добър знак.

Как се пука мехурът

Все пак бързата медицинска намеса често „спасява" правилния ход на развитие на пренаталния период. Затова е изключително важно, дори при най-малко съмнение за изтичане на околоплодна течност от влагалището, да се търси акушер-гинеколог, независимо от етапа на бременността.

ОТВОРЕН МЕХУР

Отварянето на мехура представлява спукване, което предизвиква изтичане на прозрачна течност от гениталиите на жената. Ако има съмнение, бъдещата майка няма как сама да разбере дали от влагалището й изтичат околоплодни води, урина или течение. Освен това отварянето може да е дискретно и проблемът да се установи твърде късно. Затова акушер-гинеколозите съветват задължително да се посети лекар в специализирана болница.

ИЗСЛЕДВАНИЯ В БОЛНИЦАТА

* Ако имате съмнение за спукване на мехура, първото нещо, което ще направят лекарите, е да направят ехографско изследване на бебето.

Преглед от акушер-гинеколог ще покаже състоянието на шийката. Той включва проба с накапване на бромтимол - реактив под формата на течност. Обикновено лекарят слага от капките върху ръкавицата, с която прави прегледа, в някои случаи върху памучна превръзка или бельо. Ако капките променят цвета си от тъмнооранжев към зелен, означава, че пробата е положителна и във влагалището на жената изтичат околоплодни води - доказателство за спукване на мехура.

* След това ще ви вземат кръв за анализ на всички показатели, за да проследят нивото на левкоцитите. На 12-ия час изследването ще се повтори.

* Освен това се прави изследване на урината и микрофлората във влагалището за наличие на инфекции.

* На всеки 12 часа се мери телесната температура на жената - нейното повишаване говори за наличието на инфекция.

* През няколко часа се проследяват тоновете на бебето, за установяване на сърдечната му дейност.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СПУКА МЕХУРЪТ ПРИ ПРЕГЛЕД ЗА РАЗКРИТИЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА?

При затворена шийка в ранен и среден етап на бременността спукването на мехура е невъзможно. Когато е започнало раждане, при разкритие от 3-4 см, по време на контракция, ако леко се натисне, мехурът ще се спука.

РАНЕН ЕТАП НА БРЕМЕННОСТТА

Ако околоплодният мехур се спука преди 24 г.с. и състоянието не може да бъде преодоляно с медикаментозна терапия, за съжаление, краят на бременността е фатален.

Основната причина за отваряне на мехура в ранна бременност е евентуална инфекция във влагалището. Спукването премахва бариерата между бебето и външната среда и вредните микроорганизми се „качват" към плацентата, като водят до инфектиране на плода.

НАПРЕДНАЛА БРЕМЕННОСТ

Ако мехурът се спука в по-късен етап от бременността, но плодът все още не е достигнал зрялост (между 24 и 36 г.с.), се провежда антибиотична профилактика, така нареченото покриване с антибиотици, което често продължава над 10-15 дни. Постъпването в акушеро-гинекологична болница възможно най-бързо е задължително. Лекарите пряват опит за задържане на бременността до максимално узряване на плода, докато условията позволяват. В тези случаи жената се поставя на строг режим на легло, като дори краката се повдигат на високо - матката трябва да се намира в пълен покой.

В почти всички подобни случаи раждането се осъществява чрез цезарово сечение, тъй като на първо място шийката на матката не е подготвена по естествен път за нормално изгонване на плода и на второ - твърде малкото бебе не е в състояние да издържи подобен продължителен процес. Не на последно място е възможно то да има вродена инфекция. Раждане по естествен път може да се осъществи, въпреки усложненото състояние, ако жената става майка за втори или следващ път, когато процесът е по-кратък, а шийката е по-разтегната.

БЕБЕТО То се подготвя с поставянето на кортикостероиди (под формата на инжекции в хълбока на майката) за развитие на белите дробове поради евентуалното по-ранно раждане. Изключително важно е максималното белодробно узряване на бебето.

ЩАСТЛИВ РАЗВОЙ

Има случаи, в които антибиотичното лечение позволява стабилизиране на бременността. Тогава жената се раздвижва и ако няма данни за изтичане на води, може да се прибере вкъщи. Това са най-благоприятните случаи, когато бъдещите майки успяват да износят бебетата си близо до термин.

БЛИЗО ДО ТЕРМИНА

След 36 г.с. в рамките на нормалния ход на бременността е мехурът да се спука. Тогава изтича голямо количество околоплодни води и раждането започва. При подобно отваряне жената трябва да иде в болницата до няколко часа, а самото раждане да се осъществи до 48 часа от спукването на мехура. Заради риск от инфекции не трябва да се осъществяват сексуални контакти или да се слага каквото и да било във влагалището, дори тампони.

Ако, по време на преглед, чуете лекарят да казва, че околоплодните води са намалели, не бързайте да изпадате в паника. Този термин не означава патология. Четири седмици преди термин водите започват да намаляват по естествен път.

ИЗКУСТВЕНО ПУКАНЕ

Инструментът за пукане на мехур представлява късо шило. Лекарят вкарва двата пръста на едната си ръка в шийката на матката, поставя инструмента с другата ръка върху двата пръста и го плъзга по тях до достигане на мехура. Закача го съвсем леко и той се пука. Изважда инструмента, като го плъзга отново по двата пръста навън. Всичко това изобщо не боли, дори повечето майки не го усещат.

МОЖЕ ЛИ ЖЕНАТА ИЗКУСТВЕНО ДА СПУКА МЕХУРА САМА?

Възможно е да се случи единствено в края на бременността, само ако има разкритие - при силно натоварване, силов спорт или вдигане на тежести. В ранна бременност майката няма как сама да си навреди по този начин.

Въпрос към специалиста

Д-р Мария Янкова - акушер-гинеколог

Каква профилактика може да се направи като превенция за спукване на околоплодния мехур?

Най-важното нещо е да се прави редовно изследване на микрофлората във влагалището, тъй като има много агресивни - обикновено анаеробни бактерии, причиняващи вреди. Инфекция, хваната на време, се лекува и по този начин можем да предотвратим спукване на мехура. Дори и в женската консултация да пренебрегват това изследване, бременната жена трябва да настоява да се провежда редовно.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог, ПСАГБАЛ „Св.София", тел.0888 947 836

 

 

Сподели: