Здраве

Как изглежда новороденото

Зачервена кожа, обрив, петна...

Как изглежда новороденото

Вече сте в 9-ия месец от вашата бременност и нямате търпение да прегърнете рожбата си. Трябва обаче да сте подготвени за предизвикателствата, които ще ви поднесе появата й на бял свят. Не бива да се стряскате, когато не ви чуе и види, или пък когато евентуално по кожата му се появят петна и пожълтее. Това са само част от особеностите на новороденото, които не трябва да всяват паника. Ето какво е характерно за кожата, главата, слуха, зрението... на новороденото.

Кожа
Нейният вид се определя от това доколко датата на раждане е отдалечена от термина. Преждевременно родените бебета са с тънка, прозрачна кожа, по която може да има лануго - фин мъх. Не е изключено и да са покрити с верникс - белезникава субстанция, която предпазва тялото на пеленачето от амниотичната течност. Колкото по-близо сте до термина си при раждане, толкова по-малко лануго и верникс ще има вашето бебе. Ако пък сте родили рожбата си по-късно от очакваното, тогава е възможно тя да е със суха и лющеща се кожа, която после ще се оправи. Някои деца се появяват и с окосмяване (обикновено на гърба или раменете), което може да се задържи една или две седмици.

Обриви

По кожата на пеленачето ви може да се забележат обриви. Възможно е по нея да има розови пъпчици или пък зачервяване. Розовите пъпчици се дължат на майчините хормони. Не е необходимо да ги лекувате, тъй като те ще изчезнат след време. Зачервяването (Erythema neonatorum  и еrytema toxicum) е друг често срещан бебешки проблем. Първият представлява дифузно зачервяване на кожата на детето и се дължи на разширяване на кожните капиляри. Вторият прилича на ухапване от комар или на копривна треска. Неговата причина не е известна и отшумява без лечение след няколко дни или седмици.

Бели точици (millia)

По нослето и други части на лицето пък могат да се появят малки бели възелчета (топченца), които са причинени от хормонално обусловена хиперсекреция (на блокирането) на мастните жлези. Преминават спонтанно за 2-3 седмици. Ако се инфектират, са известни като акне на новороденото. Тези състояния обикновенно не изискват лечение. Когато тези жлези на бебето се разширят, за няколко дни или седмици отоците изчезват.

Петна

Има и други кожни проблеми, с които може да се сблъска вашето мъниче. Възможно е то да се появи на бял свят с петна с цвят на сьомга, които да се забелязват в долната част на шията, клепачите или между веждите. Тези образувания представляват струпвания на малки кръвоносни съдове, появили се в резултат на майчините хормони по време на бременността. Те не са опасни, понеже с времето изчезват сами. За съжаление обаче това не са единствените петна, с които може да се сдобие вашата рожба. Другите видове са петната портвайн, кавернозните хемангиоми и монголските петна. Петната портвайн са плоски и имат тъмен моравочервен цвят. Обикновено разкрасяват мъничето по слепоочията и бузите. Възможно е да ги откриете и по други части на тялото. По-светлите петна избледняват, но другите си остават. Що се отнася до кавернозните хемангиоми, те представляват синкаво-червени петна, образували се от разширяването на кръвоносни съдове дълбоко под кожата. Могат да изчезнат от само себе си, но понякога трябва да се отстранят. Монголски петна се срещат по-често у новородени с по-тъмна кожа, големи са колкото длан и имат мастиленочерен цвят. Локализират се главно по гърба, поясно-кръстцовата област и седалището. Изчезват в края на първата година, рядко по-късно.

Жълтеница

Ако на вашето съкровище са се разминали петната, то бебешката жълтеница едва ли ще го подмине. Жълтият цвят на кожата се дължи на повишеното ниво на билирубина (един от междинните продукти на разграждане на хемоглобина) в кръвта и се появява обикновено на 2-3 - тия ден след раждането. Към 7-ия ден намалява, а към края на втората седмица изчезва. Продължителността е пряко свързана с теглото на бебето - колкото то е по-малко, толкова по-дълго трае това състояние.

Жълтеницата се разпростира върху лицето, гърдичките, коремчето и крайниците. Тя не се отразява на общото състояние на бебето. Само при много силна форма децата стават сънливи и отпуснати.

Понякога зачервената кожа на лицето на малкото крие жълтеницата. Достатъчно е да я натиснете с пръст, за да изтласкате кръвта от капилярите, и тогава жълтеницата става видима.

Децата с по-високи стойности на билирубин се подлагат на фототерапия. Препоръчва се и мъникът да бъде изключително кърмен.  

 

Автор: Даниела Николова
Консултант: д-р Татяна Стоева - педиатър Детска клиника, УБ „Лозенец - София", МЦ "Детско здраве", тел. 0888 22 30 62

 

 

Сподели: