Бременност

Как да уплътним времето преди раждането

Обикновено последните седмици на бременността са изпълнени с нетърпение и страхове за самото раждане и след него.

Как да уплътним времето преди раждането

Не им позволявайте да ви превземат, а се насладете на това време, защото съвсем скоро ще завиждате на самата себе си. Ето моите съвети и предложения как да уплътните най-добре времето си непосредствено преди раждането, занимания, които да заместят вълненията и притесненията. 

~ Предполагам, че повечето бъдещи майки сте изчели вече всичката информация, която ви е необходима за предстоящото раждане и това, което ви очаква, посетили сте курс за бъдещи родители и кърмене. Изпълнили сте списъка с необходимите за вас и бебето неща - не се поддавайте на суеверия, а с радост изберете сами всичко за бебето, за да не се наложи да ползвате избрани от близките вещи. Ако все още закъснявате с това или досега сте работили, сега е вашето време. Погрижете се за стаята и вещите, които сте приготвили - прането, гладенето и подреждането на малките дрешки, пелени много успокояват, миниатюрните чорапки са способни да изгонят далеч всякакви лоши мисли. В тези последни дни от бременноста къщата ми беше най-чиста от всякога, чистих, чистих и пак чистих, размествах, подреждах. Преподредете шкафовете вкъщи и изхвърлете или подарете ненужни вече неща, натрупвани с годините, освободеното място скоро ще ви потрябва. Внимавайте все пак да не се преуморявате. Сега е моментът да подредите и папките с информация или снимки в компютъра ви, все неща, за които досега не е оставало достатъчно време и сте отлагали.

~ Най-после дойде моментът да опитам и отдавна харесани рецепти, готвех, готвех, експериментирах... но и ядях, ядях... Ето и една идея - може да направите по-голямо количество от любими мъфини, бисквити, бонбони и подобни по-трайни дребни сладки или солени неща. Да ги опаковате подходящо и да ги забравите в някой шкаф, а непосредствено след раждането ще се сетите и ще им се насладите всички вкъщи. Точно когато преумората ви е налегнала и времето не стига за нищо, едно такова любимо мъфинче ще ви даде живителна сила, уверявам ви - и на вас, и на любимите хора. Предвидете съставките да са съвместими с кърменето.

~ Хайде стига съм ви карала да чистите, готвите, всъщност по-важно е добре да си отпочинете, да се наспите, да си отлежите. Почетете книги, но не свързани с бременността, раждането, детето, а любими заглавия, за които не се знае кога отново ще намерите време. Гледайте филми, като отново подберете тематиката, за да не се случи да попаднете на ужасяващи сцени, свързани точно с раждането или трагични случаи с деца. Няма лошо да си поплачете, но хайде да е на някоя романтична история, такива сълзи ще ви подействат освежаващо.

~ А когато ви омръзне от лежането по всички легла и дивани вкъщи, организирайте си повече разходки и срещи. Отидете на кино, театър, опера, концерт... а и бебето да разнообразите, и на него сигурно вече му доскучава, знаем и за важността на пренаталното възпитание. В края на бременността повечето седалки в салоните се оказват твърде тесни, защо ли?! Затова избирайте по възможност постановки с антракт и места близо до изхода. Спомням си как в 9 м. от моята първа бременност бях на спектакъл на Дейвид Копърфийлд, как ми се искаше да ме извика на сцената, хем да се разтъпча малко...

~ Това е времето, в което може да съчетаете разходките с отмятане на важни задачи, които обикновено са ваше задължение - като плащане на данъци и подобни ангажименти. А и нали бременните са с предимство на опашките, възползвайте се!

~ Срещайте се с приятелки и най-вече с такива, които нямат деца, защото често се случва след раждането да се получи отдалечаване. Разходките и разговорите, несвързани с бебета и раждане ще ви се отразят добре.

~ Но сведете срещите с благожелателни особи до минимум, за да си спестите неискани съвети, разкази за ужасии по време на раждането. Подгответе се за постоянни въпроси от рода на „Още ли не си родила?". Старайте се да си вдигате телефона достатъчно бързо, а не да се сетите, че е звънял чак като видите, че загриженият, който ви е търсил, пристига задъхан и пребледнял. Сами ще се откажете да звъните на близките си често, дори и само, за да си побъбрите или питате нещо, защото отсреща с вълнение ще ви вдигат с думите „Да не би да раждаш!". За да е по-малко дразнещо поведението на околните - колеги, близки, приятели, може да започнете да приемате залози за датата на раждането или частта от денонощието, в което ще реши да се появи бебето. Обявете награда за позналия, измислете нещо оригинално.

~ Ако имате по-големи деца, използвайте възможно най-пълноценно това време, прекарвайте максимално дълго с тях, правете заедно любимите им неща, защото скоро няма да имате същата възможност. Говорете много за новото човече, което ще се появи и какви промени ще настъпят, каква ще е ролята им, в какво ще помагат на мама и защо то ще има повече нужда от нея. Постарайте се да са добре подготвени, така ще имат някаква представа какво да очакват и изненадите, разочарованията, огорченията ще са по-малко. Препоръчвам да приготвите някакъв подарък за бъдещите кака или батко, който да дадете в деня на раждането, за да не се почувстват сами, забравени и пренебрегнати около суетнята по новопоявилото се бебе.

~ Не съм забравила времето с таткото и той има нужда от няколко мили думи, а не само да изпълнява безумни желания и да търпи променливите ви настроения. Не се страхувайте да правите секс, ако и двамата имате желание и нямате медицинска забрана. И помнете, че и в неговата глава има същите страхове, опитайте да разсеете и тях, не само вашите.

~ Подгответе бебешко албумче, което да е готово за попълване веднага след раждането, по книжарниците вече продават много красиви, но може и да си уплътните приятно времето, като си направите сами, сигурна съм, че вашият ще е най-красив, защото ще е създаден с обич. Уверявам ви, толкова бързо се забравя - кой ден е паднало пъпчето, кога ви е дарило с първа усмивка, така че направете дневничето, но и не забравяйте да го попълвате редовно.

~ Може да направите и специална кутия за спомени и да започнете да я пълните още от сега - с положителния тест за бременност, ехографските снимки през месеците (имайте предвид, че с времето избледняват, така че се погрижете да ги извадите на ксерокс или ги снимайте с фотоапарат). Ако обичате да плетете, освен стандартните бебешки моделчета, оплетете и нещо за спомен, плетенето също действа успокояващо.

~ Ето още една идея - напишете писмо-послание към бебето. В него опишете как сте се чувствали по време на бременността и сега в края й, как и кога за пръв път сте го усетили да ви рита и пр. Също как си го представяте да изглежда, какво дете ще расте, какъв човек очаквате да стане. Пазете писмото и след години ще е интересно за всички ви да го четете и разберете дали има съответствия с очакванията ви.

~ Задължително се поглезете с различни козметични процедури. Ако в града ви разполагате със спа възможности, масаж, подарете си, но внимавайте с басейните, не винаги са с подходящи хигиенни условия за бременни. А ако ви съблазни уж близък хотел в друг град, имайте предвид, че в акта за раждане на детето ви може да фигурира странно населено място. Поддържайте педикюр, маникюр - а ако предпочитате по-дълъг, сега е времето да започнете да свиквате с къс, който ще ви е по-удобен в отглеждането на новороденото. Ходете по-често на прическа и всичко, което ви е приятно в тази сфера. Бъдете красива за първата среща с бебето! И... побързайте, всъщност може да не ви остава много време или поне не толкова, колкото предполагате, бебчето може да се появи всеки един момент.

Автор: Силвена Чорбаджийска

 

 

Сподели: