Lifestyle

Как да създадем бърборко

Е, не е като да дресираме дракон – задачата ни е лишена от митичен ореол и често е по-трудна от тези в анимациите.

Как да създадем бърборко

Ние обаче не се предаваме и се заемаме с мисията да увеличим речниковия запас на дребосъка, превръщайки го в даровит и сладкодумен бърборко.

Говорете

Резултатите от редица проучвания сочат, че родителите, които често говорят с  детето си, имат решаваща роля в езиковото му развитие. Това може да стане, като:

  • описвате какво правите;
  • разказвате интересни случки;
  • задавате въпроси на мъника.    

Без гукане

Старайте се да не превключвате на гукащ режим – дребосъчето попива речта ви и е добре да усвои нещо по-стойностно от чуруликане или различни срички.

Четете

Четенето на книжки е чудесен начин да покажете на малчугана света на словото. Чрез чутото той ще се запознае с много нови думи и ще научи как се сглобяват изреченията. Ако пък се вживеете в образите на героите и се развихрите с интонациите, ще имате двойна победа – провокиране на любопитство към историята и желание за дейно участие в разказването й.

По ноти

Допълнете творческия си репертоар с песни, вдъхновени от сюжета на книжката. Поощрете и детето да се включи – забавният резултат ще го окуражи да подрежда думите по всевъзможни начини.

Слушайте

Показвайте искрен интерес към това, което ви споделя малкото човече. Питайте за подробности и го похвалете за начина, по който преразказва впечатлил го момент. Заинтригуваната и активна публика е най-доброто средство за стимулиране на ораторските умения. 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: