Здраве

Как да се справим с бебешкия плач?

Съветите на д-р Карп

Как да се справим с бебешкия плач?

Защо плачат бебетата?

Въпрос, който всеки родител на новородено си задава. Много автори са се опитвали да дадат отговор, но все още няма единна теория. Най-вероятно обаче вас лично повече ви вълнува какво можете да направите, ако бебето - наспало се, изкъпано, подсушено и нахранено, продължава и продължава да плаче...  

Да имате такова специално и непрестанно ревящо бебе може да е доста изтощително и притеснително. В желанието си да се уверите, че детето ви е наистина здраво, вероятно постоянно търсите информация и се консултирате с цяла армия психолози, невролози и педиатри. Колкото и обаче да не ви се вярва, това е само период, който скоро ще премине и разбира се - ще бъде заменен от следващия етап в развитието. Важното е вие да не губите търпение, да опитате да бъдете спокойна и уверена, за да може бебето да усеща, че сте до него.

В следствие на дългогодишната си практика един американски педиатър - д-р Харви Карп, стига до две революционни идеи за бебешкия плач: едната е за четвъртия триместър, а втората - за рефлекса на успокоение, с който бебетата се раждат.

Липсващият четвърти триместър

Д-р Карп развива теорията, че за разлика от останалите бозайници нашите бебета се раждат незавършени, мозъкът и нервната им система са още много незрели. За да бъдат малко по-подготвени за живота навън, те би трябвало да прекарат поне още 3 месеца в майчината утроба. Но това е невъзможно, тъй като вследствие на еволюцията на човешкия вид и изправената стойка тазът на жената е станал по-тесен и бебе с толкова голям размер не би било възможно да излезе оттам. Затова според д-р Карп през първите три месеца след раждането бебето трябва да се счита по-скоро за ембрион, отколкото за човешко същество, което означава, че на него много  му липсват усещанията, които е имало в утробата. Именно по тази причина отношението към бебето през тези първи месеци трябва да бъде особено нежно и внимателно.

За да можем да утешим детето, важно е да вземем предвид онова, което то е чувствало в утробата. Там то е било в ограничено, тясно пространство с идеалната за него температура, с точното количество и състав на храната, получавана по всяко време, в постоянно движение и люлеене, обградено непрекъснато от звуци (както тези, идващи отвън, така и биенето на майчиното сърце, движението на кръвта и т. н.). След раждането цялата среда и усещания на бебето кардинално се променят, а понякога за него е трудно да се адаптира към всички тези промени.

Д-р Карп не смята, че причината за плача на бебетата се крие в коликите, тъй като е наблюдавал  култури, в които новородените плачат по 30-40 секунди на ден, за разлика от бебетата на „цивилизацията", които понякога плачат до 3-4 часа дневно.

 Как да задействаме рефлекса на успокоение?

За разлика от другите рефлекси, които се провокират само с едно действие, рефлексът на успокоение се задейства с 5 последователни съпки:

1.Повиване на бебето с ръчички плътно до тялото. По този начин пресъздаваме ограниченото пространство, с което то е свикнало в утробата. За повиване използваме пелена или тънко одеялце.

2.Поставяне на бебето обърнато леко настрани. Най-добре е да го сложим легнало настрани върху скута ни и леко да го полюшваме.

Най-лошата позиция за успокояване на плачещо бебе е да го поставим по гръб.

3.Шъткане или висок „бял шум". Както вече споменахме, в утробата бебето постоянно е чувало шум, при това по-висок от шума на прахосмукачка например. Можете да използвате силно шъткане (Ш-Ш-Ш-Ш-Ш) или звука от сешоар, абсорбатор, течаща вода, запис на шума от морските вълни и т. н.

4.Полюшване. Леките люлеещи движения наподобяват движенията в утробата.

5.Сучене. Най-доброто за вашето бебе е да суче от гърда, но ако сте твърде изтощена и имате нужда от почивка, има и други варианти. Може да предложите пръста си или залъгалка. Д-р Карп препоръчва залъгалката да се използва само когато сте се уверили, че кърменето върви безпроблемнно. Залъгалката също така не бива в никакъв случай да се топи в сироп или мед, както и да не се връзва около врата на бебето!

Най-важно и ефективно е използването на тези стъпки през пърите 3 месеца, но според д-р Карп те успешно могат да помагат при заспиване дори и до 6-8 месеца на детето.

Понякога бебето се нуждае само от едно от посочените действия, за да се задейства рефлексът му на успокоение. Има случаи, в които ще се наложи да използвате всичките стъпки, и то за дълго време, но си струва да опитате. Често бебетата спират мигновено да плачат и се заслушват в шъткането, все едно чуват много познат шум, като скоро след това заспиват.

Няма нищо по-прекрасно от гледката на успокоено, спящо бебе. Запазете тази приказна картина в съзнанието си и се опитвайте да я извикате всеки път когато по някаква причина сте ядосани на вашето дете.

 

Автор: Дими Тодоров
Консултант: Надежда Ножарова,
Център „Съвременни родители", www.roditeli.info

 

 

Сподели: