Здраве

Как да облекчим бебешките колики

Коликите причиняват сериозен дискомфорт на бебетата и са повод за много тревоги у родителите.

Как да облекчим бебешките колики

Болката в коремчето води до силен плач, двигателна възбуда, раздразнителност. Един от доказаните методи за справяне с колики е лайката. Прочетете повече за природния продукт, с чиято помощ малкото човече ще се освободи от мъчителното усещане.

Лайката съдържа 19 различни антиспазматични съставки и 5 седативни свойства, които спомагат за облекчаване на чревните спазми и водят до успокоение.

Достъпна и ефективна

Етеричното масло от лайка има противовъзпалително действие, незаменимо при заболявания на храносмилателния тракт - колики в стомаха и червата, гастрити. Редица изследвания са доказали полезността на Matricaria chamomilla, която е ефективен метод за овладяване на стомашно-чревния дискомфорт.
Друг съществен плюс на лайката са релаксиращите й свойства. Чрез природното решение малкото човече спи спокойно. А пълноценният сън е особено нужен, когато стомахчето боли.

Полезно

Можете да се възползвате от многобройните полезни свойства на лайката, като приготвите на малкото човече чай от билката. За тази цел сварете 1 ч. л. цвят от лайка в 200 мл кипяща вода. След като се свари, оставете течността със затворен капак, докато чаят достигне стайна температура, след което го прецедете. Давайте на бебето по 20-30 мл.

На пазара се предлагат и специални бебешки чайове от лайка, които могат да се приемат от новороденото още през първия месец от живота му. При по-големите деца чай от билката се препоръчва преди лягане, за да им осигури здрав сън.

Важно е да знаете, че консумирането на билков чай oт лайка от кърмещите жени е лек за коликите на бебето. Пиенето два пъти на ден по една чаша от напитката намалява болките на мъничето, а и действа успокояващо на майката.

Алергичните реакции към лайка са рядкост, но е добре да тествате поносимостта на билката от детето. Потопете памучен тампон в изстинала чаша чай и го разнесете по кожата му. Ако не последва зачервяване, консумацията на лайка е безопасна.

Ефективни при колики са и хранителните добавки, съдържащи ензима лактаза. Той е естествен за организма и подпомага разграждането на лактозата. Добавена към храната на бебето, лактазата подпомага разграждането на лактозата до прости и лесноусвоими захари. Така подпомага нейното усвояване от органите, повлиява храносмилателните функции на стомашно-чревния тракт и води до избягване на напрежението в стомаха, а оттам - и на коликите.

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Симеонка Цацова,

педиатър и ОПЛ в ГППМП 22 ООД

 

Сподели: