Lifestyle

Как да изберем матрак за легълцето на бебето

Изборът на матрак за бебешкото креватче само на пръв поглед изглежда скучна задача. В действителност тя изисква внимателно обмисляне. Матракът е също толкова важен, колкото и леглото.

Как да изберем матрак за легълцето на бебето

Да започнем

Защо си струва да инвестирате време и средства в избора и закупуването на специален матрак? Заради едно единствено нещо – детето ви ще прекарва много време върху него – бебетата спят до 18 часа дневно.

Важно е да се уверите, че избраният от вас матрак пасва добре на леглото, без луфтове отстрани, които биха били опасни за детето. Матракът също трябва да бъде твърд. Меките модели не се считат за безопасни, защото могат да заемат формата на бебешката глава или личице, повишавайки риска от задушаване или дори от синдрома на внезапната детска смърт.

Съществуват два основни типа матраци – от пяна и с пружини. И двата варианта, ако са от добро качество, ще запазят формата си и ще изпълняват отлично функциите си, както при малките бебета, така и при децата на възраст от една  до три години.

Въпреки това, съществуват някои разлики между двата вида. Пяната, най-често изработена от полиуретан, обикновено е по-лека, което важи съответно и за матраците от нея. Затова когато сменяте чаршафчетата, ще ви е по-лесно с матрак от пяна. Пяната също е по-малко еластична и следователно по-слабо вероятно да бъде ползвана като трамплин за скачане, когато детето ви поотрасне.

 

Обърнете внимание на качеството

Независимо от типа матрак, който сте избрали търсете качествените продукти. Най-евтините модели и от двата типа имат тънко винилово покритие, което изсъхва с течение на времето и лесно може да се разкъса или напука. С нарастването на цените матраците стават много по-устойчиви и съответно по-сигурни. Те са по-дебели, непробиваеми, с подсилени двойни и тройни ламинати или изработени от фин, органичен памук. Пружинните матраци, които съдържат по-широко профилна стомана ще тежат повече. Същото се отнася за моделите направени от по-плътна, с по-високо качество пяна. Все пак не е нужно да похарчите цяло състояние или пък да изпробвате всички възможни модели точно както в „Принцесата и граховото зърно“. Просто проучете пазара добре и направете мъдър избор.

 

Не съдете по външния вид

Когато става въпрос за избор на матрак, почти всичко, което има значение се намира вътре в него. Затова щом вече сте се ориентирали в ценовия диапазон е време да посетите търговските обекти на място, за да видите предлаганите артикули на живо. Откъде да започнете? От етикета. Производителите са задължени по закон да изписват на него от какво е изработен матракът, така че етикетът би трябвало да съдържа информация за всеки отделен слой.

 

И един тест за твърдост, който можете да приложите още в магазина: Когато натиснете с ръка матрака, тя трябва веднага да отскача нагоре. Най-голямата грешка, която правят родителите, е купуването на матрак, който е удобен на тях самите. Правилният избор представлява доста по-твърд матрак, отколкото се харесва на по-възрастните, защото телцата на бебетата имат нужда от повече подкрепа. Правилото е следното: Ако е добре за вас, значи е твърде меко за вашето бебе!

 

Купете нов матрак

Причината за това е една единствена. Нищо не ви гарантира, че използваният матрак покрива хигиенно-санитарните норми. Ако си купите такъв втора ръка не можете да сте сигурни, че той е бил почистван и съхраняван правилно. Във вътрешността му може да се развива мухъл, а по повърхността да има бактерии от недобре почистени течове (изпускане на пелени, повръщано и др.). Ако обаче купите нов матрак за първото си дете и го почиствате добре и съхранявате правилно, спокойно можете да го ползвате и за следващото.

 

Използвайте протектор

Снабдете се с добре прилягащ, миещ, водонепромокаем протектор за защита на матрака и осигуряване на максимално хигиенна среда за сън на бебето.

Матракът и леглото трябва да пасват

Съветваме ви да проверите това предварително, още в магазина. Ако можете да пъхнете повече от два пръста между матрака и креватчето, значи този матрак е твърде малък.

Ако планирате да използвате едни и същи креватче и матрак до тригодишната възраст на детето, е добре да изберете матрак с две лица с различна твърдост. Тези модели са предназначени за кърмачета от едната страна и за спане на малки деца от другата.

Автор: Силвия Костова

 

Сподели: