Здраве и красота

Изследвания за стерилитет

Напредването на технологиите във всички области, във все по-големи мащаби носи и своите негативи.

Изследвания за стерилитет

Стресът, заседналият начин на живот, замърсяване на  околна среда и нездравословното хранене са съвременният бич срещу човешкото здраве. Това има негативен ефект и върху възпроизводството на човешкия род.

За радост и медицината доста напредна и вече успешно се бори със стерилитета. За изследванията и причините за безплодие се консултирахме с д-р Явор Владимиров, Д. М., специалист по акушерство-гинекология и репродуктивна ендокринология, „Център по репродуктивна медицина и оплождане ин витро, София"

Какво е стерилитет

Стерилитет или понятието „безплодие" означава невъзможност на една жена да забременее или да износи бременност. Като проблемът може да е както при жената, така и при мъжа.

Причините за стерилитет

Причини от страна на жената

На първо място е тубарният стерилитет, всъщност ин витро методиката е измислена за този вид стерилитет. Най-често той възниква вследствие от  възпалителен процес, който предизвиква запушване на маточните тръби.  Другата причина може да е ендометриозата. Това е едно заболяване, което  се  характеризира с наличие на клетки от лигавицата на матката в структури извън нея - в яйчници и маточни тръби, дори понякога се срещат и в белия дроб. Това води след себе си до специфични сраствания, изконсумиране на яйчниковата структура от ендометриозните кисти, което рефлектира негативно върху яйчниковия резерв. Обикновено случаите с ендометриоза са по-трудните за решаване.

Има и ендокринологичен стерилитет, когато е налице хормонален дисбаланс, предизвикващ липса на бременност. Най-често срещаният е поликистозният яйчников синдром, при който липсва овулация. При това заболяване не се образуват фоликули, респективно яйцеклетки, и тези момичета са с нерегулярен менструален цикъл - с липса на менструация, достигаща до 6 и повече месеци. В тези случаи е необходимо яйчникът да се накара да заработи, тоест да произведе фоликул. Постигнат ли се тези параметри, обикновено се стига до зачеване. Известни са различни стимулационни протоколи и като първа линия на поведение се използват т. нар. антиестрогени. При липса на овулация се преминава към друг тип таблетки (ароматаза инхибитори) или инжекционни форми на гонадотропини. При този вид стимулация в 90% от случаите има успех, но ако и тогава не настъпи бременност, се преминава към ин витро процедура.

От страна на мъжа

 Причина за стерилитет от страна на мъжа може да е вследствие от варикоцеле /разширени вени на тестисите/. Или запушване на семепроводите вследствие на възпалителен процес. Понякога се срещат и вродени състояния, които да предизвикат липса или намален брой сперматозоиди в еякулата. В последните години фактори като стрес, обездвижване, начин на хранене, химизацията на околната среда имат негативен ефект върху репродукцията и при мъжа, и при жената. Обаче по-често мъжката репродуктивна система е по-лесно ранима, и в рамките на шегата от биологична гледна точка, нежният пол са мъжете.

Не на последно място са случаите на стерилитет с неизяснен произход. При около 20% от семействата на пръв поглед всичко е наред или имат леки отклонения, но не се получава бременност. Причините може да са разнопосочни. Едни са тежки отклонения в генома, които не дават възможност за забременяване, но хората са нормални, параметрите им са нормални. В други случаи е налице психологически феномен при жената, при който прекомерното желание за постигане на бременност има обратен ефект. Има случаи, при които са правени няколко неуспешни ин витро процедури, хората се отказват, осиновяват си дете и после спонтанно забременяват. 

Понякога е налице и имунологичен феномен, който води до невъзможност за забременяване и износване на плода.

Потърсете помощ

Ако в продължение на една година, при редовен полов живот не настъпва зачеване, трябва да се търси помощ от специалист.

 Статистиката

Проведено е мултинационално проучване, включващо Дания, Франция, Германия и Англия, с 5 000 донаборника /мъже на 20 години/ в разцвета на силите си, на които им е направена  спермограма. Сравнявайки резултатите, с тези от преди 40 години, се оказва, че средният брой на сперматозоидите в един милилитър е намалял на половина. Доказано е също, че мъж или жена, пушещи поне по10 цигари на ден, в продължение на десет години, репродуктивната им система остарява по-бързо с приблизително 4 години.

В заключение: съвет на специалистите - жените да раждат до 30 години, когато репродуктивният капацитет е най-добър.

Изследванията

При невъзможност за забременяване двойката е най-добре да се обърне към специалист, който се занимава с репродуктивна медицина. От тук нататък той ще прецени какви изследвания да предприеме. Обикновено се започва с една минимална група.

При мъжа се прави спермограма с морфология. Спермограмата дава информация за основни показатели, като брой и подвижност на сперматозоидите, а морфологията за възможността сперматозоидите да оплодят яйцеклетката. Най-обективният метод е т.нар. натрифка по Крюгер - в еякулата има около 60 форми на сперматозоиди, една е нормалната и тя опложда.  Нормалните форми трябва да са над 14%. Когато са между 5 и 14% става дума за намалена оплодителна способност. По-малко от 5 - за много лоша. В последния случай се препоръчва да се прави ИКСИ процедура, което представлява следното - във всяка извадена зряла яйцеклетка се инжектира по един зрял сперматозоид. По този начин се осъществява оплождането.

По отношение на жената се започва с оценка на резерва на яйчника. Този метод се прилага по време на менструация и включва ултразвуково определяне на броя на т. нар. антрални фоликули, обема и кръвоснабдяване на яйчника, вземане на кръв и определяне на основния хормонален баланс, както и специфични хормони, които се произвеждат от яйчника. На база тези изследвания може да се направи заключение за моментното състояние на резерва на яйчника и една бъдеща прогноза, като вид профилактика. Има случаи, при които жените не искат да забременяват и отлагат този въпрос за след години. Обаче при една малка група (10%) от популацията, менструацията спира преди 45-годишна възраст. В тези случаи е налице ранно изчерпване на  яйчниковите структури, което води до трудност за забременяване и висок риск от спонтанни аборти. Затова в профилактиката при всяка жена или момиче е необходимо по време на менструация да се направи именно тази оценка. И ако специалистът установи, че е налице прогноза за по-ранно спиране на менструацията, да се обърне внимание и да посъветва за своевременно планиране на бременност, защото след 5 години може да е късно.

Освен изследванията за яйчниковия резерв, трябва да се направи и тест за проходимост на тръбите, който носи информация дали има тубарен фактор за стерилитета. Също е удачно във втората половина на цикъла една жена да бъде проследена на ултразвук, за да бъде установено наличието на овулация. При регулярен цикъл, това се препоръчва между 20 и 24 ден в комбинация с определяне нивата на хормона прогестерон.

Понякога се налага и лапароскопия, при съмнения за проблеми в тръбите или друга патология.

Автор: Силвия Чалъкова

 

Сподели: