Здраве

Изцеждане и съхранение на кърма

Едва ли има майка, която кърми и която да не си е задавала въпроса: „Как да изцеждам кърма, ако се наложи, и колко време мога да я съхранявам?“.

Изцеждане и съхранение на кърма

По този повод сигурно сте чули и ценни съвети както от вашата баба, така и от майката от парка, минала по този път.

Ръчно изцеждане

За да изцедите кърмата си на ръка, поставете палеца и показалеца си от противоположните страни на ареолата. След това ги разделете заедно с кожата и ги преместете навътре към гърдата, оказвайки натиск не върху зърното, а върху млечните канали. През това време масажирайте леко основата на гърдата с другата ръка. Изцеждайте внимателно, в никакъв случай не притискайте млечните канали и не търкайте кожата. Тази процедура трябва да бъде безболезнена.

Изцеждане с помпа

Ръчното изцеждане отнема много време и изисква повече усилия, отколкото използването на помпа за кърма. За положителен резултат отворът на помпата трябва да бъде разположен срещу зърното, а самата дюза да бъде плътно притисната към гърдите. В случай че имате повече кърма, можете да съхраните запаси, създавайки така наречената „млечна банка“, която ще ви помогне да се застраховате срещу различни изненади и да осигурите най-доброто хранене на вашето мъниче. А защо не – да помогнете и на други бебета, като дарите в Банка за майчина кърма.

Помощ у дома

  • При неправилно изцеждане или хранене, кърмата се задържа в каналите на гърдата, което води до възпаление и оток. От своя страна подутата тъкан пречи на излизането на млякото. За да си помогнете, можете да вземете топъл душ, който облекчава лекия оток. За да облекчите не само отока, но и болката, вземете кубче лед, увийте го в пелена и го прикрепете към зърното за 30 секунди.
  • Лист от зеле ще ви помогне да се отървете от по-сериозен оток. За целта листото трябва да се сложи върху гърдата и така ацетилсалициловата киселина, съдържаща се в него, внимателно ще отстрани излишната течност. Ако няма рани или рагади, можете да приложите компреси с топла солена вода (супена лъжица сол на чаша вода) или с 25% разтвор на магнезиев сулфат. За целта трябва да поставите марля, напоена с този разтвор, за 15-20 минути върху гърдите.

Запаси за после

Изцедената кърма се събира в специални контейнери и пликчета за кърма, на които трябва да посочите датата и часа на изцеждането. Прясно изцедената кърма може да престои на стайна температура не повече от 1 час; в хладилник може да се съхранява до 24 часа, а във фризер при температура -18ºС – до 3 месеца.

За да размразите кърмата, трябва постепенно да я затоплите на водна баня до телесна температура. Повторно замразяване на кърмата не се препоръчва, защото се губят част от ценните й свойства.

Мнение на специалиста

Д-р Мария Русинова, специалист по хранене и диететика. Изпълнителен директор на Комплекс по детско хранене с Банка за майчина кърма – София:

Изисквания при работа с майчина кърма: чисти ръце, измити и стерилизирани съдове, почистен плот. Преди изцеждане ръцете и гърдите се измиват с топла вода (и сапун) и се подсушават с изпрана и изгладена кърпа (тензухена пелена), отделна за всяко изцеждане. Стерилизация на помпата може да се направи чрез стерилизатор – за микровълнова фурна или електрически, или изваряване в продължение на 20 минути от кипване на водата. При приключване на стерилизацията, помпата трябва да остане в съда, в който се е стерилизирала под плътно затворен капак, откъдето се изважда и се сглобява едва преди да започне следващото изцеждане. Изцедената кърма се прехвърля в съд за съхранение, охлажда се в хладилника за най-много 1 час и се поставя в камерата или във фризер. Замразената кърма може да се съхранява в камера или фризер при температура не по-малко от -18ºС в продължение на 3 месеца.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: