Семейно здраве

Интегративна медицина

Наскоро с една приятелка, която лекува цялото си семейство с хомеопатия, а аз- недоверчива по природа, не съвсем убедена и в подхода на конвенционалната медицина, водехме диалог „За" и Против" хомеопатията. В крайна сметка стигнахме до един извод, че и

Интегративна медицина

Наскоро с една приятелка, която лекува цялото си семейство с хомеопатия, а аз- недоверчива по природа, не съвсем убедена и в подхода на конвенционалната медицина, водехме диалог „За" и Против" хомеопатията. В крайна сметка стигнахме до един извод, че и двете, сами по себе си, не могат да бъдат панацея, просто защото има ситуации, в които се налага, например, операция и друг изход няма. „Е, да - каза моята приятелка, но знаеш ли колко хубаво действа хомеопатията за следоперативния период?". „Жалко, че специалистите от двете страни на медицината взаимно се отричат" - отвърнах аз. А колко хубаво би било за недоверчиви хора, като мен, да има лекари, практикуващи цялото познание и на двете области. Скоро след този ден разбрах, че всъщност такива специалисти има, че това обединяване на медицината си има и наименование и е познато по света, а напоследък започва да добива популярност и в България. Нарича се Интегративна медицина и се практикува в единствения по рода си у нас Медицински център за Интегративна медицина - Хирон - София.

Какво е Интегративна медицина

В медицински център "Хирон" лекуващите лекари съчетават по уникален начин последните достижения на традиционната медицина с най-доброто от алтернативната медицина. Водещ принцип при лечението на пациенти е холистичният подход, при който заболяванията на пациента не се третират като отделни проблеми, а като резултат от дисхармония и липса на баланс между тялото, ума и душата. "Всички тези знания дават възможност на нашите лекари да помогнат на всеки пациент както според неговата индивидуалност, така и според  конкретното му състояние в момента. Затова се казва индивидуална медицина" споделя д-р Михайлова, която е педиатър по професия, но вече 15 години се занимава с хомеопатия. "Тук работят много опитни лекари, професионалисти, които използват не само хомеопатични, но и диагностични методи от конвенционалната медицина, правят се лабораторни изследвания винаги когато се налага или пациентът не разполага с такива. В същото време ако трябва да се направи рентгенова снимка на синусите например, лекарите от интегративния център ще предпочетат да назначат СКЕНАР експертиза. СКЕНАР е иновативна технология при която се използва апарат, който е одобрен от Британската Агенция за Медицинска Апаратура и е получил Знака на Съвета на Европа "CE mark".


СКЕНАР терапията използва методите и принципите на класическата Китайска медицина - акупунктура, зонален контактен масаж и достиженията на съвременните технологии, като по този начин съчетава древното лечителско изкуство със западните технологии. Уредът генерира и предава на тялото стимулиращи електроимпулси, които наподобяват физиологичните, характерни за тялото биотокове, чрез .който може да се въздейства на процесите на саморегулация и самовъзстановяване на човешкия организъм.

СКЕНАР активира потенциалния резерв и имунния отговор на организма, нормализира обменните процеси и нарушените функции, намалява патологичните процеси и рязко ускорява оздравителния процес. Тази терапия се препоръчва изключително силно за засилване на  имунната система; за възстановяване  след прекарани грип и настинка. Помага при лечението на синузит, ангина, бронхит, пневмония и др. или просто одобрява общото физическо и психическо състояние.

„Обезвреждат" ли традиционните лекарства хомеопатичните

"Твърдението, че въздействието на хомеопатията може да бъде елиминирано едва ли не от всяка субстанция и аромат, е всъщност преиначаване, изваждане от контекста и не е вярно", е мнението на д-р Михайлова. Ако един човек иска да започне да се лекува с хомеопатия, но в момента пие антибиотик или сиропи за кашлица, няма никаква причина да не ги съчетае с хомеопатия. Това което правят хомеопатичните лекарства е да облекчат състоянието на пациента. Когато има наличие на определен симптом, тя лекува причината за него, а не го подтиска, както често става с лекарствата от конвенционалната медицина, т.е. ако детето има температура се лекува причината за нейната поява, а не се прилагат лекарства, които само да я подтиснат. В повечето случаи тази причина е психо-соматична, а за да се стигне до корена на проблема понякога е необходимо да се използват и алтернативни методи, например Бах терапията.

Бах терапия

Терапията е открита през 30-те години на миналия век от английския лекар Едуард Бах, който създава уникална лечебна система, в която са включени 38 цветя, от които се извличат не химическите им съставки, а техни есенции. Тези есенции имат способността да възстановяват хармонията и баланса на нашето собствено енергийно поле. Тази система, наречена на д-р Бах, е много популярен в Европа метод за лечение на душевни състояния, като стрес, психически травми, депресия и много други, които от друга страна са честа причина за настъпващи тежки автоимунни, инфекциозни и други заболявания.

Храненето като профилактика

"Изкуството в медицината е не само да лекуваш  вече проявили се болести, но на първо място да предпазваш от тях. Затова основно място в холистичния подход заема профилактиката и високата здравна култура." Това е твърдото мнение и убеждение на всички лекари и специалисти, които работят в интегративния център "Хирон-София". Съвременният ритъм на живот непрекъснато ни напомня колко определящо е правилното хранене за нашето здраве. Знанията за това как е правилно да се храним, за да бъдем по-здрави, са достъпни за всички пациенти на центъра. Повече от осем години д-р Михайлова изнася всеки месец безплатни лекции на тази тема, които се радват на голям интерес, най-вече от страна на млади майки, които се стремят с придобиването на тези знания да помогнат на децата си да бъдат по-здрави. Те научават, че освен плодовете и зеленчуците, едни от най-енергийните храни са медът и кълновете. Така с помощта на правилното, умерено и балансирано хранене се предотвратяват много болести, а децата, които се хранят по този начин не се разболяват често и не развиват хронични заболявания като възрастни. Затова по време на лекциите си, д-р Михайлова обича да споделя с пациентите си една нейна любима мисъл на Хипократ - "Храната трябва да бъде вашето лекарство, а вашето лекарство нека бъде вашата храна".

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Вилма Михайлова, специалист Детски болести, Медицински център за Интегративна медицина „Хирон- София"

 

 

Сподели: