Здраве

Инхалатори

Лечение с един дъх

Инхалатори

В сезона на вирусните заболявания, когато кашлицата и запушеният нос са нещо напълно обичайно, употребата на инхалатор понякога се оказва изключително важна за бързото справяне с инфекциите и последвалите ги усложнения.

Съществуват няколко основни правила при избора на детски инхалатор, които трябва да спазвате, когато избирате вашия:

Устройствата за деца трябва да са с подходящ дизайн и съобразени с анатомичните особености на мъника.

Накрайниците обикновено са изработени от мека пластмаса, а звукът, който издава устройството, е много лек или напълно безшумен.

За горните дихателни пътища

Инхалаторите на пара влияят на горните дихателни пътища. Това означава, че служат само за краткосрочни остри респираторни инфекции, като ринит, тонзилит, фарингит, ларингит и др.)

При използване инхалатор на пара в по-леките случаи не е необходимо да добавяте някакво лекарствено вещество (масло от евкалипт, сода или нещо друго). Обикновено самата пара е напълно достатъчна, за да втечни гъстия секрет и да улесни неговото отхрачване.

И за по-сериозните белодробни проблеми

При лечение на по-тежки заболявания на дихателните пътища, като астма, бронхит или пневмония, инхалациите се предписват от лекар. Специалистът е този, който трябва да избере типа инхалатор, лекарството, което ще бъде добавено към аерозола, както и времето, температурата и режима на самата процедура.

Инхалаторите с пара не трябва да се използват за лечение на новородени, бебета и деца на възраст под една година!

Когато вземете решение за купуване на инхалатор, препоръчително е да направите консултация с лекар. Той ще ви ориентира какво устройство да изберете, както и по какъв начин и в кои случаи е най-добре да го използвате. Специалистите препоръчват употребата на инхалатор с пулверизатор, който пръска лекарството на малки частици – по-малки от 5 микрона. Те проникват бързо в дихателните пътища и започват да действат много по-рано от всички сиропи или таблетки. Децата се радват на инхалаторите с различна форма (например, влак), тъй като така те се превръщат в техни играчки.

Автор: Нели Христова

Консултант: доц. Ралица Георгиева, неонатолог

 

Сподели: