Здраве

Имам ли достатъчно кърма?!

Скоро сте родили и както почти всички нови майки, вие също се вълнувате от куп въпроси и се чудите дали не грешите някъде. В идеалния случай кърменето ви е стартирало безпрепятствено и всичко върви добре - докато не започнат да ви глождят съмнения дали бе

Имам ли достатъчно кърма?!

Скоро сте родили и както почти всички нови майки, вие също се вълнувате от куп въпроси и се чудите дали не грешите някъде. В идеалния случай кърменето ви е стартирало безпрепятствено и всичко върви добре - докато не започнат да ви глождят съмнения дали бебето ви яде достатъчно, или не се озовете под натиск на добронамерени роднини и приятели да започнете да дохранвате. Често се случва родителите да започнат да дохранват отрочето си, въпреки че намеренията им са били други, без непременно това да е било наложително.

И все пак, кога е необходимо да се дохранва и кога има вероятност погрешно да тълкувате някои сигнали, които бебето или тялото ви подават? Как да разберете дали всичко с кърменето върви добре и кога да започнете да се притеснявате?

Как да разпознаете фалшивите аларми и да не дохранвате бебето без нужда?

Понякога може да се съмнявате в способността на организма си да произведе достатъчно мляко, особено ако ви притесняват промени в тялото ви или поведението на бебето. В повечето случаи става дума за фалшива аларма. Ако детето ви изглежда здраво и жизнено, развива се добре и покрива изискванията за възрастта си, наддава добре и има достатъчно мокри и нацапани пелени всеки ден, кърмата ви вероятно му е достатъчна. Някои от често срещаните безпричинни тревоги могат да бъдат:

 • Гърдите ви внезапно изглеждат меки и празни. Няколко седмици след раждането тялото ви започва да се нагажда към реалните нужди на бебето и постепенно спира да прави излишни количества кърма, като в резултат гърдите ви не изглеждат толкова пълни, както преди. Това е нормално и вероятно кърмата се е регулирала.
 • Гърдите ви вече не текат спонтанно. Спонтанното изтичане на кърма няма отношение към нейното производство и някои майки дори не го изпитват, като това не им пречи да кърмят успешно. Обичайно потичането е по-малкият проблем след регулирането на кърмата.
 • Не чувствате рефлекса на потичане на млякото или чувството е по-слабо от преди. Някои майки никога не чувстват рефлекса, а при други усещането става по-слабо след известно време и кърмят без проблем. Това е без значение за количеството мляко.
 • Бебето ви суче често и изглежда гладно скоро след хранене. Помнете, че кърмата се разгражда лесно и бързо, а също и това, че бебетата сучат не само за храна, но и за утеха. За кърменото бебе е обичайно да суче 8-12 пъти (някой път и повече) за денонощие. Понякога малки порции, но на често, са това, от което бебето се нуждае, за да расте добре.
 • Опитвате да изцедите гърдите си и количеството е малко. Дори най-съвършената помпа не може да е толкова ефективна, колкото е бебето, когато изпразва гърдите ви. Начинът, по който мъничето засуква, спецификата на сукането, включително контактът с него по време на кърмене са важни за потичането на млякото и доброто изпразване на гърдата и може да не бъдат достатъчно добре постигнати с помпа за кърма. Много майки не успяват да цедят много или никак, без това да се отразява на способността им да кърмят бебетата си успешно.
 • Бебето внезапно започва да иска да суче на всеки час и дори по-често. Бебетата растат с голяма бързина в първите месеци и обичайно удвояват рожденото си тегло около средата на първата година. За да растат с такива темпове, понякога минават през т.нар. „скокове в растежа". През тези периоди апетитът им рязко нараства и може да искат да сучат почти двойно по-често. Честото кърмене ще увеличи количеството на кърмата, за да задоволи повишените му нужди. Дохранването в момент на скок в растежа може да наруши природния механизъм за увеличаване на млякото, вместо да помогне.
 • Бебето ви намалява честотата и времетраенето на кърменето. С възрастта бебетата стават по-умели в изсукване на кърма от гърдите ви и е нормално да успяват да получат нужното им количество мляко за по-кратко време от преди. Когато бебето расте, стомахът му също расте и започва да побира повече, което позволява някой път и кърменията да са по-нарядко, сравнено с първите дни.
 • Решавате да дадете шише с мляко за кърмачета и бебето го изпива лакомо. Истината е, че много бебета биха пили охотно от шише, без да имат реална нужда от допълнително мляко. Деца, които иначе наддават повече от добре и сучат ефективно, могат да бъдат заинтригувани от новата форма на биберона, както и от лесния поток мляко, който сам се излива в гърлото им, без да полагат почти никакви усилия. Само по себе си това не е добър критерий, тъй като много бебчета биха пили от шише дори веднага след хранене, без да са гладни.
 • Бебето ви е нервно. Нормалната ежедневна раздразнителност е много често срещана в бебешка възраст. Много причини могат да направят едно бебе раздразнително, освен гладът. Ако кърменето не помага, опитайте да го разходите, да го полюлеете, да го увиете в тънко одеяло, да го изкъпете, да го масажирате или да дадете на някой друг да се погрижи за него, ако вие сте изчерпали възможностите и търпението си. Ако обаче раздразнителността е постоянна и не отминава изобщо или е придружена и от други симптоми, може да е признак на здравословен проблем. Консултирайте се с педиатъра си.
 • Бебето ви наддава различно, кърми се различно и режимът му се различава от този на другите ви познати бебета. Всички бебета са различни и уникални и всяко има собствен ритъм и режим (майките на повече от едно дете лесно могат да потвърдят това). Има големи вариации в нормите при здравото бебе. Ако все пак имате натрапчиво чувство, че нещо не е наред, консултирайте се с педиатъра.

 Никое от горните не е причината при вас и млякото ви изглежда наистина е по-малко. Как да го увеличите?

Почти всички майки са способни да правят достатъчно мляко за бебето си с правилно организирано кърмене - често и достатъчно дълго. Само малък процент (под 2%) от жените не успяват. Консултирайте се с лекаря си или човек, който разбира от кърмене, ако смятате, че млякото ви е недостатъчно или бебето ви не е възстановило теглото си при раждане две седмици по-късно. Долните идеи ще ви помогнат да се уверите, че имате изобилна кърма.

 • Кърмете често, поне на всеки 2 до 3 часа, с най-много една 4 до 5-часова пауза на денонощие, ако бебето желае.
 • Ако е необходимо, будете бебето за хранене на всеки няколко часа. Разсъблечете го, сменете пелените, обтрийте го с влажна кърпа - опитвайте различни неща, за да видите кое ще работи при вас.

Уверете се, че бебето ви е сложено добре на гърдата на всяко хранене.
Ухото, рамото и бедрото са в една линия

коремът му е долепен към вашия.

Засуква не само зърното, но 2-3 см от гърдата (размерът на ареолата).

Устните му са обърнати навън и езикът излиза над долната устна,

бузите са закръглени, а не хлътнали навътре.

Можете да чуете ритмично преглъщане на всеки няколко засуквания.

Не усещате болка или силен дискомфорт в зърното/гърдата. 

 • Предлагайте и двете гърди на едно хранене. Уверете се, че бебето ви е изпразнило възможно най-добре първата гърда, след което му предложете втората и го оставете да суче, колкото желае. Може да се наложи да доизцедите млякото след това, за да стимулирате допълнително лактацията. На следващото хранене започнете от гърдата, която е била втора предния път.
 • Ако бебето бързо губи интерес и нервничи, опитайте „честа смяна", за да поддържате интереса му: кърмете от първата гърда, докато иска, след това оригнете и предложете втората. Повторете 2 или 3 пъти на всяко хранене, докато изпразни гърдите ви възможно най-добре.
 • Окуражете бебето си да суче толкова дълго и толкова често, колкото желае.
 • Осигурете добър контакт кожа до кожа с детето си: ако е топло, разсъблечете го, така че максимална площ от кожата му да се допира до вашата; ако е хладно, разтворете дрешките му така, че поне коремчето му да е опряно във вашия гол корем или го завийте с одеяло. Контактът кожа до кожа помага на бебето да суче по-ефективно и да наддава по-добре.
 • Избягвайте да давате шише и биберон-залъгалка. По възможност е добре всичкото сукане, което бебето получава, да се прави на гърдата ви.
 • Пийте достатъчно течности (поне 6-8 чаши) и се хранете питателно.
 • Почивайте добре. Спете, когато бебето ви спи или поне лягайте, докато го кърмите.
 • Ако сте избрали да давате вода, предлагайте я неподсладена, в малки количества след хранене. Голямо количество вода, особено подсладена, може да запълни излишно стомахчето на бебето.
 • Уверете се, че сте добре и удобно разположени за кърмене. Напрежението може да е пречка за рефлекса на потичане на кърмата.
 • Доизцеждането на гърдите, което при нормален ход на кърменето е ненужно, в случая може да помогне за стимулация на кърмата. Изцеждайте на ръка или с помпа поне 10 минути всяка гърда след кърмене, за да я изпразните възможно най-добре.

При всички положения, опитайте се да бъдете търпеливи, спокойни и уверени в себе си. Вие сте човекът, който е най-близо до бебето, познава най-добре нуждите му и е най-вероятно да знаете инстинктивно кога нещата вървят добре и кога има нужда от промяна. Вслушвайте се в сигналите, които бебето ви дава, а също така се доверявайте на тялото си: диадата майка-бебе през хилядолетията е достигнала съвършената настройка, която да работи по възможно най-добрия начин.

 

Автор: Таня Русева

 

 

Сподели: