Развитие и обучение

Храненето като революция

Зад всяка промяна стоят ентусиазъм, идеи и съмишленици.

Храненето като революция

С такъв актив стартира и историята на фондация „За храната”, създадена от три майки с единственото желание децата им да се хранят здравословно.

Екатерина, Наталия и Станка започват революция, чиито обещаващи резултати дават надежда за здравето на българчетата. Подробностите споделя един от двигателите на фондацията – Наталия Александрова.   

Кои са те?

Екатерина Йосифова е майка на три деца и управител на компания за производство на натурални храни, напитки и хранителни добавки. Наталия Александрова е майка на две момчета и мениджър бизнес развитие в областта на стартиращи технологични компании. Станка Стоянова е майка на едно дете, кулинарен блогър и фотограф (www.know-how-to-cook) и специалист по дигитален маркетинг.

Наталия, какво провокира един родител да поведе битка за храната, която консумират децата ни?

Като начало държа да отбележа, че аз не съм перфектната майка с перфектните деца, които ядат само броколи и пият смути за закуска. Но искам най-доброто за тях и се старая да им предлагам разнообразна и полезна храна. Всеки ден се сблъсквам с много неща, които не ми харесват и много често дори ме възмущават – менюто в детската градина, лавката в училище, административната ленивост, свързана с храненето на децата и контрола на храните, незаинтересоваността на много родители и т. н. Преди няколко години осъзнах, че всичко това е много голямо и трудно за промяна и човек сам няма как да се справи. Затова се радвам, че се намерихме с Екатерина и Станка, с които сме част от Управителния съвет на фондация „За храната“. Благодарна съм на всички доброволци – ентусиасти от цялата страна, с които не спираме да вярваме, че можем да постигнем промяна за по-добър живот на децата в България. 

Каква е мисията на фондация „За храната”?

Мисията на фондацията е децата вкъщи, в детската градина и училище, в ресторанта да получават пълноценна и качествена храна. Ясно осъзнаваме, че темата за детското хранене зависи от много фактори и затова работим в няколко направления: информиране на родители, баби и дядовци, подпомагане на учителите с материали, запознаване на децата с темата за здравословното хранене, комуникация с администрацията.

Как се създават здравословни хранителни навици у подрастващите?

На първо място е добрият личен пример. Когато децата виждат правилно отношение към храненето на своите родители и разнообразни и полезни храни на семейната трапеза, те са по-склонни да ги опитват. Следва информацията в детската градина и училище. С различни занимания малчуганите научават за ползите от плодовете и зеленчуците, за витамините и минералите и т. н. От нашия опит знаем, че най-голямо влияние оказват кулинарните занимания с деца . Тогава те са най-склонни да опитват различни храни и да изграждат правилни навици по отношение на храненето.

Тази година в организираната от фондацията национална кампания „Ден на революцията в храненето” се включиха 7000 малчугани от цялата страна. Обнадеждава ли Ви този интерес и възможно ли е мъниците целогодишно да се стремят към питателно меню?  

Да , тази година нашата кампания „Ден на революцията в храненето“ постигна невероятни резултати – 7000 деца, 1000 доброволци, кулинарни работилници в над 60 населени места (градове и села). Това е най-голямата кампания, която сме организирали досега, и сме убедени, че можем да достигнем и до много повече деца, тъй като интересът е изключително голям.

Проекти

„Вярваме, че този интерес на децата не трябва да е епизодичен – само веднъж в годината. Затова в момента с нашия екип разработваме платформа, която ще предоставя разнообразна информация, свързана с детското хранене – специализирани материали, рецепти, полезни съвети. Освен това, подготвяме и специална секция за образователни материали – презентации и игри, сценарии и инструкции за провеждане на кулинарни занимания в училище и детската градина. По този начин искаме да улесним учителите в тяхната работа и да им дадем възможност целогодишно да ползват материалите свободно.”

„За храната” бе финалист в инициативата на Reach for change и Нова ТВ „Промяната”. Какво ви донесе участието в този проект?

В резултат на нашето класиране на финала, в момента фондация „За храната“ е част от инкубатора за социални предприемачи на „Промяната”. Получаваме изключително систематизирана и професионална помощ при структурирането на цялостната дейност на фондацията, както и при разработването на нашите текущи проекти – информационна платформа, клуб „За храната“, който ще обедини заведения за хранене и детски клубчета, предлагащи здравословни менюта за мъници.

Онлайн присъствие

„Когато се заемеш с толкова важна и отговорна задача, като храненето на децата, има много неща, които трябва да съобразиш – как оперативно да се случват няколко проекта едновременно, как да се финансира дейността на фондацията. В тази връзка, благодарение на съветите на екипа на Reach for change – България, вече имаме онлайн магазин, в който се предлагат различни артикули, свързани с храненето на малчуганите (www.zahranata.org).”

Тенеси Уилямс казва, че революцията има нужда само от мечтатели, които помнят мечтите си. Постижима ли е мечтата ви за революция в храненето? 

Всъщност, нашата мечта е много простичка – искаме децата да се хранят с повече плодове и зеленчуци, да не изключват нито една хранителна група и в същото време с по-малко храни с високо съдържание на захар и сол, изкуствени оцветители и ароматизанти. Вярвам, че всяка мечта може да бъде осъществена. Въпросът е колко труд и усилия са необходими. Мисията на фондация „За храната“ за пълноценно хранене на децата в България изисква много работа и постоянство от страна на всички – родители, баби и дядовци, учители, лекари, държавни служители. В нашата „революция“ участват много доброволци, благодарение на които можем да се развиваме и да осъществяваме различни проекти. Задачата ни като Управителен съвет на фондацията е да мотивираме всички тези хора да не се отказват и заедно да вървим напред.

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: