Бременност

Хипоксия – как да я познаем?

Всички знаем, че в корема на мама бебето не диша по начина, по който дишаме всички, и белите му дробове съзряват до 7-ия месец от бременността.

Хипоксия – как да я познаем?

И тъй като кислородът е жизненоважен за него, природата се е погрижила да го получи през пъпната връв. Какво означава кислородно страдание и как да разпознаем проблема, вижте в следващите редове.

Хипоксията може да възникне както по време на бременност, така и по време на самото раждане. Основните причини за това са следните:

  • захарен диабет;
  • проблеми със сърдечно-съдовата система, като прееклампсия;
  • плацентарна недостатъчност;
  • отлепване на плацентата.

Изследванията, които определят евентуален риск от хипоксия, се наричат кардиотокография и доплерометрия.

Как да разберем сами?

За да определите дали детето има липса на кислород, е необходимо да следите неговите движения. И тъй като всяко бебе е активно по свой собствен начин, тревожен симптом може да бъде необичайна активност или напротив – липса на движения. В такива случаи посещението при лекаря, наблюдаващ бременността ви, не трябва да се отлага.

„Брой до 10“

Това е един от начините за изчисляване на движението на плода. Нарича се Кардифов метод и може да се използва от 28-а седмица на бременността. Можете да започнете да броите от 9.00 часа сутринта например, като е важно да правите това, докато седите или лежите, тоест в покой. Десетото движение трябва да се е случило в интервал до 12 часа от първото – ако това е в 12.30 на обяд, можете да спрете да броите. Ако обаче преди 21.00 часа има по-малко от 10 движения и това се случва в продължение на няколко последователни дни, трябва да се консултирате с лекар.

Метод на Садовски

Методът се основава на преброяване на движенията на плода след нахранване. Добър индикатор са поне 4 движения в рамките на един час след хранене, в идеалния случай – до 10. В случай че не преброите 4 движения за 1 час, контролното броене се повтаря на следващия час. Притеснително и повод за посещение при специалист е, ако движенията са по-малко и това се случва след няколко поредни храненения.

 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: