Семейно здраве

Хемороиди

Какво причинява хемороидите и как да се преборим със страданието, на което са подложени 90% от хората през различен етап от живота си.

Хемороиди

По темата разговаряме с един от водещите специалисти – д-р Атанас Матев, лекар-проктолог от Стара Загора, специалист по хирургия и онкология. За 17 години д-р Матев е лекувал над 30 хиляди пациенти и е извършил повече от 6500 процедури за облекчаване болките на много страдащи от страната и чужбина. Медицински център „Матев”: тел. 0700 14010.                                                           

Какво представляват хемороидите и срещат ли се често като заболяване?

Хемороидите са заболяване засягащо кръвоносните съдове на аналния канал, които се разширяват и се появява тенденция за излизането им извън ануса. Заболяването засяга хората в активната възраст от двата пола, има хронично прогресиращо развитие и често води до нетрудоспособност. Според разположението си хемороидалните възли биват вътрешни и външни. Външните хемороиди са покрити с чувствителна кожа.  Усещат се като твърда болезнени бучки, а спукването (съпроводено с прокървяване) носи временно облекчение. Вътрешните хемороиди са покрити с лигавица и се намират в аналния канал. Те кървят без болка и излизат навън след дефекация. Могат да бъдат и силно болезнени, ако се заклещят в аналния канал и не могат да бъдат прибрани обратно навътре.

Хемороидите са много разпространено заболяване. 90% от хората са преживели това страдание, някога през живота си.

Какво причинява хемороидите?

Хемороидалните съдове са нормална човешка тъкан. Проблеми възникват когато тя се уголеми болестно и започне да излиза извън ануса. Предразполагащи фактори са  хроничният запек и диарията, бременността, заседналият начин на живот, наследствеността.

Каква е симптоматиката на заболяването?

Кървене по време и след изхождане, болка, усещане за излизане на хемороидите навън, сърбеж около ануса, наличие на болезнени възелчета.

Водят ли хемороидите до рак?

Много от симптомите на хемороидите, и най-вече кървенето, се срещат при рак на дебелото черво и други болести на червата. Затова е важен прегледът при специалист в лечението на заболяванията на колона и ректума. Няма връзка между хемороидите и рака. Въпреки това не трябва да се разчита на самолечение. То може, както да маскира по-сериозно заболяване, така и да отложи истинското лечение на хемороидите.

Какви са методите за лечение?

При хемороидите от първа степен (стадиите се отнасят само за вътрешните хемороиди) лечението е медикаментозно, изисква се спазване на диета и хигиена. При втора и трета степен на заболяването се прилага пристягане (лигиране) с еластично пръстенче. При най-тежката четвърта степен на хемороидите може да се стигне до оперативно премахване по различни методи, които аз практикувам и без прием в болница.

Лигирането прекъсва кръвоснабдяването към всеки хемороидален възел, който отпада след около седмица.

Каква е профилактиката?

Да се избягват пикантните храни, алкохолът и да се спазва анална хигиена. Приемането на храни, богати на целулоза, повече течности и активното движение през деня оказват благоприятен ефект.

Интервюто взе: Силвия Костова

 

Сподели: