Развитие и обучение

ХАЙДЕ НА РОЖДЕН ДЕН

Но къде?
И какво да бъде партито?
А цените... ще се справя ли с бюждета?

ХАЙДЕ НА РОЖДЕН ДЕН

Рожденият ден на мъника ви наближава, а вие се чудите какво да измислите този път и най-вече колко ще ви струва - дали няма да надхвърли бюджета, който отделяте за други семейни партита или пък може да се впишете и в по-скромен вариант, който обаче да се хареса на детето ви и на неговите гости. Не просто да се хареса - а направо да бъде зашеметяващото парти, за което после да се говори дни наред! Нали това искат децата!

Списание „Кенгуру" ще ви ориентира както в цените и вариантите, така и ще ви дадем някои свеж идеи за столицата и за някои от по-големите градове.

Започваме, разбира се, със София. Въпреки че конкуренцията тук е повече от ожесточена, всъщност за някои неща, като например наем на зала, няма голяма разлика. Преди да решите какво да бъде този път партито, е добре да определите колко пари можете да отделите и колко деца ще поканите и ще присъстват ли и техните родители.

ВАРИАНТ 1 - НАЕМ НА ЗАЛА

Средната цена е около 80 лв. на час и около 120 лв. за 2 часа.

Какво остава за вас? Да подготвите менюто за децата и евентуално за възрастните. Проверете дали от клуба ще ви осигурят прибори, чаши, чинии, или ще трябва вие да си ги набавите. Да поръчате торта, декорация към нея - свещички, фойеверк, и украса за самото място - балони, ленти и всякакви други хрумки, които можете и да измайсторите собственоръчно, стига да имате време, идеи и желание. Изборът на детски торти е огромен - от многоетажна с фигурки, които обикновено са по-скъпи, до анимирана - можете да изберете семейна снимка или пък да направите колаж от запечатани смешни пози на детето ви.

ВАРИАНТ 2 - ПАРТИ В КЛУБ

Ето тук е истинското разнообразие! Пакетите варират от 130 до 350 лв. в зависимост както от детското меню, така и от това за възрастните. Важен е и броят на децата. В цената обикновено е включена тортата с аксесораите към нея. Ако внасяте торта отвън или ще ви е нужен сертификат за произход и качество, или ще трябва да заплатите такса. Какво получавате: 2 часа време за забавление, покани за гостите, детско меню от пица или сандвич със сок или газирано и 2-3 плата за родителите. ВАЖНО! Ако прехвърлите уреченото време, ще доплатите средно около 30 лв. за 30 минути. Обикновено в пакетите за около 200 лв. са включени аниматор, DJ, рисунка на лице, а понякога дори и малък подарък изненада за детето или за гостите. Можете да изберете и тематично парти - например с костюми от филма „Междузвездни войни" или пък в стил „Пипи Дългото чорапче". Това забавление ще ви струва още около 100-120 лв. Добре е обаче да знаете, че много малко от клубовете имат външни площадки, а едва ли в летните горещини бихте желали децата ви да играят някъде затворени.

В Пловдив цените не са много по-различни от София. Пакетите започват от 120 лв. за около 10 деца (ако децата са повече, се плаща по 12 лв. за всяко следващо). Наемането на актьор ще ви струва около 60 лв., за почти същата цена ще си намерите и диджей.

Градът под тепетата предлага обаче нещо много атрактивно за рожден ден, но за по-големи деца - АКВАЛЕНД. Засега София само може да мечтае за него. В момента тече и промоционален вход - влизането преди 9.30 е само срещу 5 лв., след този час - вече става 8, като е от значение и височината на детето. Самият аквапарк разполага с 12 атракциона. На място може да уговорите и меню.

Във Варна цените в клубовете варират от 14 лв. на дете за 2 часа, до 19 лв. отново за дете, само че за час повече.

В Бургас цените са най-изгодни, но ограничението за 2 часа парти присъства и в тези морски клубове. 50 лв. е наемът на зала, без да се включва нищо друго в цената. Срещу 20 лв. отгоре получавате пица и натурален сок, а наред с това ще ви бъдат осигурени двама аниматори, костюми, конфети и всякакви други забавления, които могат да ви хрумнат, а даже и подарък за рожденика. Има и вариант срещу куверт от 25 лв. да направите рождения ден на боулинг, а в цената е включено и богато меню.

ВАРИАНТ 3 - ВКЪЩИ

В случай че имате по-голям дом, можете да поръчате кетъринг и забавления на ваша територия. Минималната цена за аниматор - бил той Мики Маус, Батман, индианец, фокусник или друг актьор е, 75 лв. Фирмите предлагат естествено и менюта. Можете да договаряте цените, но в общи линии едно плато и за деца, и за възрастни варира между 20 и 30 лв. За торта ще трябва да подготвите още около 50 лв.

Ако имате голям дом и излишни средства от порядъка на 570 лв., можете да получите всичко това на куп плюс фото или видеозаснемане, украса, детско шампанско, гипсови фигурки за оцветяване, шапки, свирки и какво ли не... Мен, ако питате, за тази цена би трябвало да ви осигурят и почистване след това.

Излишно е да споменаваме, че можете да направите всичко сами. Със сигурност ще ви излезе най-евтино, а и можете да вложите всякакви идеи и импровизации, както и да включите децата в подготовката.

ВАРИАНТ 4 - НА ОТКРИТО

Напоследък стана някак модерно да се взаимства познатият американски модел за парти в парка. Впрочем може би откъм цена, а и откъм забавление той може би е най-добър. Първо трябва да огледате парковете и да си харесате територия. Така отпада наемът на залата. Парите можете да дадете за всякакви фойерверки и конфети, шапки и прочее. Но по-важното - отпада ограничението децата да играят само 2 часа. Менюто може да е изцяло по вкуса ви - със здравословни храни, без чипс и газирано. Какво ще ви е необходимо още? Подвижна маса, на която да подредите сандвичите, малко CD с батерии ... и не забравяйте - ТОРТАТА!

Автор: Дими Тодоров

 

 

Сподели: