Здраве

Грижа за разранени зърна

Разранените зърна са неразположение, което понякога съпътства кърменето.

Грижа за разранени зърна

За радост на мамчетата, дискомфортът е предотвратим, а ако е налице, може да бъде преодолян. Ето как.

Без болка

Неправилното поставяне на бебето на гърда и/или лошото засукване и сукане са главните причини за болезнени зърна. За да избегнете появата на проблема, трябва да направите следното:

- Настанете се удобно. Ако е необходимо, поставете възглавници зад гърба и под ръцете върху скута си, за удобство на бебето. Поставете детето към гърдите си и го обърнете към вас така, че тялото му да бъде допряно до вашето – коремчето на бебето към гърдите на мама. За да му е удобно да суче, ухото, рамото и тазобедрената му става трябва да бъдат на една линия.

- Позиционирайте главичката на бебето така, че нослето му да е насочено към зърното. Леко погалете горната устна със зърното и изчакайте мъничето да отвори широко устата и да изплези езичето си. Тогава придвижете лекичко главичката към гърдата така, че в устата му да влезе зърното и част от ареолата.

- Имайте търпение и изчакайте сладура да започне да суче. Няколко бързи сукания, за да слезе млякото, след което трябва да чувате характерните звуци, свързани с преглъщане.

Стъпки за облекчение

1. За да може бебето да засуче добре, зърното и ареолата трябва да са меки. Изцеждайте гърдата преди началото на кърменето, за да омекотите ареолата, да улесните засукването и да намалите риска от разраняване. Веднъж дневно взимайте хигиенен душ. След кърмене нанасяйте подхранващ крем, който ще направи кожата на зърната гладка и еластична.

2. Променяйте позата за сукане, така че да не усещате болка и бебето да суче най-ефективно.

3. Започнете храненето с гърдата с по-здравото зърно и оставяйте по-болезненото за момента, когато малкото човече няма да бъде толкова гладно.

4. Слагайте за кратко студени компреси между кърменията – те ще намалят подуването и болката. Мажете зърната и ареолите обилно с крем, или поставяйте специални подплънки за зърна, съдържащи вещества, които подпомагат заздравяването.

5. Сменяйте често подплънките и бельото, за да поддържате хигиената на зърната и гърдите и намалите риска от инфекция.   

Консултация

Ако разранените зърна не преминат след няколко дни, въпреки описаните мерки, потърсете консултант по кърмене.

Автор: Ива Лалова 

Консултант: д-р Анета Попиванова, IBCLC, педиатър-неонатолог в СБАЛАГ „Майчин дом” - София, председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“

 

 

Сподели: