Здраве

Грешки при крусти

Въпреки че не са заразни или провокирани от алергии, млечните корички върху скалпа на бебето, наричани още крусти, са проблем, чието разрешаване изисква постоянство и търпение.

Грешки при крусти

Ако полагате усилия, но без резултат, може би грешите в някоя от грижите за кожата на детето.

Къпете малчугана твърде често

Погрешно е да смятате, че къпания няколко пъти дневно ще отстранят коричките по-бързо. Напротив! Прекомерният досег с вода ще изсуши кожата и ще стимулира мастните жлези да произвеждат повече мазнина. А това всъщност може да се окаже причина за образуването на крустите. Ето защо ограничете миенето на главичката на хлапето до веднъж на ден.  

Не използвате подходяща козметика

Обикновеният бебешки шампоан не може да премахне млечните корички. Дори и съставките да хидратират скалпа, не очаквайте да отстранят люспите. Използвайте специализирана козметика, предназначена за бързо и трайно лекуване на раздразнението.

Преди банята

Подходящ метод за третиране на крусти са спрейовете, които се втриват в кожата на главата преди къпане. Те не само ликвидират коричките, но и успокояват и омекотяват епидермиса, възстановявайки хидролипидната бариера. 

Не разресвате косичката

Деликатното разресване с мека четка е задължително при превенцията и борбата с люспите. Ако мъникът не харесва аксесоара, масажирайте леко скалпа с хавлиена кърпа, докато го подсушавате след баня.

Засегнати места

Крустите най-често се появяват върху главата на мъника, но не е изключено да ги видите и по лицето или врата му.  

Не овлажнявате скалпа

Водата не е достатъчна, за да хидратирате кожата на главата. Хубаво е да нанасяте овлажняващ продукт (масло, олио) преди разресването, който ще предотврати евентуално раздразнение.

Факт

Данните от проучване на Американската академия на семейните лекари сочат, че при 10% от момченцата и 9.5% от момиченцата се образуват крусти.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: