Lifestyle

Горещо!

Нежната кожа на най-малките се нуждае от особено внимание през горещите слънчеви дни. За да не попречат дребните неприятности на вас и вашето бебе да се насладите на лятото, погрижете се от по-рано за безопасността.

Горещо!

Нежната кожа на най-малките се нуждае от особено внимание през горещите слънчеви дни. За да не попречат дребните неприятности на вас и вашето бебе да се насладите на лятото, погрижете се от по-рано за безопасността.

Свръхчувствителната кожа на новородените се обяснява с нейния строеж: горните слоеве, които трябва да я защитават от влиянието на външната среда, все още са доста слабо развити. Що се отнася до горещините, те правят кожата на малчовците още по-чувствителна: причината за появата на слабите зачервявания може да се обясни с допира на тъканите, от които са ушити дрехите на детето, сапуна или потта. Ако бебето се е изпотило повече, понякога по тялото му (обикновено под мишниците и врата или зад ушите) се появяват червени, влажни подутини. За да се избавите от тях, използвайте леки антисептични средства. Препоръчително е преди това да се консултирате с лекар.

Нежна област

Ако памперсът не се справя добре със своята задача, на кожата на бедрата на бебчо може да се появи обрив от червени петна във формата на английската буква „W". За да предотвратите неговата поява, използвайте само качествени памперси и ги сменяйте по-често - след всяка малка или голяма „работа". Ако тези прости мерки не помогнат, използвайте памучно бельо, което не запарва, подмивайте добре дупето на бебо със сапун, подсушавайте го внимателно и мажете с бебешки крем.

Сигнал за действие

Многобройните зачервени петна и малките бели пришки, които могат да се появят на тила и на кръста на бебето, могат да означават, че кожата му действително е пострадала от горещините. Да се справите с това състояние може да ви помогне защитен сапун от серия „грижа за бебешката кожа", който трябва да се отмива добре с топла вода. За да не се появяват повече тези неприятности, най-добре е да купите на детето по-широки памучни дрешки в светлата гама, която не привлича слънчевите лъчи.

Към кожните проблеми, които се появяват при малките през лятото, се причислява и алергията, предизвикана от растения или прах. Тези раздразнения е лесно да се разпознаят: появяват се зачервявания и отоци. За лечението им се изискват по-сериозни препарати - хормонални кремове, които се предписват от лекар. За да не ви се наложи да се сблъскате с този проблем, ако ходите на излет, поставяйте детето на възможно по-голям чаршаф или одеяло, за да има възможно най-малък досег с тревата.    

Ако въпреки всички положени грижи и предпазни мерки, детето все пак се обрине, възможно най-бързо се обърнете към лекар, който да предпише подходящото лечение. При по-сериозни случаи той може да прати бебчо при алерголог или дерматолог, за да се постави точна диагноза.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: