Нашият дом

Големите промени. Как да подготвим детето за новия дом?

Всичко свързано с промяната в дома е доста стряскащо, когато се отнася до смяна на жилището, квратала, дори града. Най-засегнати в тази ситуация са децата. Те са много по-привързани към статуквото: родния дом, приятелите от квартала, познатите улици и вси

Големите промени. Как да подготвим детето за новия дом?

Всичко свързано с промяната в дома е доста стряскащо, когато се отнася до смяна на жилището, квратала, дори града. Най-засегнати в тази ситуация са децата. Те са много по-привързани към статуквото: родния дом, приятелите от квартала, познатите улици и всичко около тях. Отделете малко повече време, за да обясните на децата защо се налага да се местите. Планирайте добре нещата, за да няма стрес и ситуацията по нищо да не напомня Великото преселение на народите.

Началото на края

За щастие, вече има и такива фирми, които изцяло се грижат за опаковането и преместването на мебелите и вещите. Когато се свържете с такава фирма, информирайте се за всичко, свързано с местенето. Направете оглед на всичко в дома ви, което ще бъде премествано, и обърнете внимание на по-специалните вещи (пиано, порцеланова ваза и пр.) Преди да започне товаренето, вземете мерки за опазването на дома. Например постелки за предпазване на паркета, килими и други подови настилки, там, където движението ще е най-голямо. Повечето мебели се опаковат със специално фолио, което ги предпазва от надраскване, замърсяване и пр.

Когато най-накрая сте приключили с опаковането и преместването, идва най-приятната част: да хвърлите един последен поглед назад. За децата обаче това е най-трудната част. Да кажат „чао" е трудно и емоцията от преместването в нов апартамент не помага. Следващите няколко съвета ще ви помогнат елегантно да се справите със ситуацията.

Малко пътуване

Дори вече да сте показали на цялото семейство новия дом, планирайте опознавателна разходка. Разбира се, започнете от апартамента. Подробно разкажете на децата как ще бъдат разпределени стаите, особено тяхната, кое къде ще се намира и как ще изглежда. След това ги оставете сами да разгледат и свикнат с мисълта за новия дом. Много подходящо е, особено за по-малките деца (3-4-годишни), да организирате игра. Например на криеница или на въпрос-отговор. Така ще успеете по лесен  и забавен начин да покажете всички стаи и особености на апартамента. Например: „Колко прозореца има в хола?", „Коя стая е най-близо до банята?" и др.

Кутия със спомени

Уверете се, че всеки ценен семеен спомен е опакован в кутия и преместен в новия апартамент. За децата това са любимите им вещи. Постарайте се всичко да бъде опаковано заедно и кутията да е надписана, за да може при разопаковането да започнете с тях. Също така много е полезно да възложите задачи по преместването и на децата. Те може да се погрижат за кутията със спомени. 

Организирайте парти

Да, етапът непосредствено след пренасянето определено не е времето да организирате парти в новия си дом. Затова пък носи положителни емоции, свързани с мястото. Организирайте специална семейна вечеря още през първата вечер в новото жилище. Известно е, че сетивата са основният метод за създаване на спомени. Затова, погрижете се да приготвите или купите от любимото ядене на вашето семейство, да създадете приятна и уютна атмосфера в хола, да си направите „пикник" по средата на стаята, да запалите свещи и всичко останало, което е необходимо, за да провокирате всяко човешко сетиво. Организирайте така вечерта, че когато си легнат мъниците, да си мислят колко хубави неща им се случват и предстоят покрай новия дом.

Друг вариант е през първата вечер да се запознете със съседите, а след това да опознаете и квартала. Спрете за вечеря в близък ресторант, разходете се из близкия парк, почерпете се със сладолед и направете нещо, което децата ви обичат. За тях е важно от тази първа вечер в новия дом да си създадат приятни спомени. Направете тази вечер специална!  

Детската стая

Първата стая, която трябва да наредите, е детската. След като подредите най-важните неща за първите дни, започнете с детката стая. Добре е да участват и самите малчугани, нека всяко разопакова своите кутии, макар и с ваша помощ. Разопаковането на плакати, картини и снимки и оправянето на леглото с любимите завивки помага на мъниците да приемат новата обстановка. Детската стая трябва да се нареди възможно най-бързо след преместването.  

Завръщане към рутината

Децата харесват статуквото, традицията. Редовно повтарящите се действия ги успокояват и им внушават сигурност. Възможно най-бързо възстановете обичайния ред и график у дома и се завърнете към обикновеното всекидневие. Спазвайте часовете за лягане, хранене и игра.  

Ако сте свикнали следобед да ходите в парка, намерете такъв близо до новия ви дом и не прекъсвайте тази традиция. Със сигурност е трудно, особено за родителите, които се опитват максимално бързо да приведат къщата в ред, но част от процеса на преместване е и да бъдете достатъчно със семейството. А и дори вие имате нужда от разходка навън, за да се порадвате на новия апартамент и квартал. 

Уют в новата стая

Много е вероятно по-малките деца да се страхуват в началото да спят в новата си стая. За да ги накарате да се почувстват по-комфортно, опитайте се да наредите стаята така, че да прилича на старата: запазете най-видните вещи от миналата стая и в новата. Заедно с детето наредете всеки ъгъл, стена и шкаф. Разговаряйте за предимствата на новата стая: по-голямото легло, по-хубавите цветове на стените, новия ъгъл с играчки и пр. Позитивното мислене помага на детето да се почувства сигурно и спокойно.

Дори да нямате достатъчно време за игри за опознаване и свикване с новия апартамент, разведете детето из всички стаи поне няколко пъти. То със сигурност ще се чувства по-добре, ако знае къде е тоалетната, къде спите вие и кои стаи са близо до неговата. Оставяйте светната лампата в банята през първите вечери, за да му помогнете да се ориентира в пространството.     

7 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА

1. Детето трябва да усеща, че ще получи задоволителен отговор на всеки свой въпрос. Повечето деца се интересуват от новото училище/детска градина, съседите, квартала и пр. Но те могат и да ви изненадат с въпроси от рода: „Колко е трудно да си намериш нови приятели?", „Ще взимаме ли и кучето?", „Защо се местим?" Отговорът на всеки един въпрос трябва да бъде възможно най-изчерпателен. Ако все пак се затруднявате, свикайте „семейно събрание". Нека всеки член от семейството предварително си е приготвил списък с въпроси. Семейните срещи са идеална среда за развитието на диалог, а той сбилжава.  

2. „Обрисувайте" стаята. Допълнителната информация за новата къща ще е от полза за детето да се почувства съпричастно към вземането на решения, например на коя стена да се сложи картината и какъв цвят да са стените в стаята му. 

3. Посъветвайте мъника да си направи тефтер с адресите и телефоните на новите приятели и учителите. Също така поощрявайте интереса му и опитите за сближаване.

4. Помогнете на детето да организира сбогуването с приятели и съседи. Някои деца може да поискат прощално парти, други предпочитат да се видят само с няколко най-близки приятели. Да кажеш „сбогом" е една от най-важните стъпки при преместването, затова в никакъв случай не оставяйте мъника сам в това начинание.

5. Не изолирайте детето от процеса на преместване. Накарайте го да отговаря за нещо. Научете го как се опаковат кутии и след това насрочете „ден на опаковането". При сортирането на вещите му се допитвайте какво държи да запази.

6. Подгответе заедно с мъника специална кутия с най-ценните му вещи. Изрисувайте я, облепете я, надпишете я. Нека той сам подбере какво иска да сложи вътре и отговаря за нея по време на преместването.

7. Предвидете време за сбогуване с любимите места в квартала. Възможно е малчо да има любима сладкарница наблизо. Ваша е задачата да го убедите, че идването тук не е за последно... Защото вие винаги ще сте свободни да посещавате любимите места и старите приятели от квартала, нали?

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: