Бременност

Гнезденето

Абонирали сте се за безброй сайтове за интериор и за трети път поръчвате тапети за стаята на бебето, докато се чудите как да организирате гардеробчето му?

Гнезденето

Честито! Официално се намирате във фазата на гнезденето. Желанието за чистене, ремонтиране, подреждане, пазаруване е съвсем нормално, особено за третия триместър – скоро ще посрещнете новия член на семейството и искате да му осигурите най-добрата среда.

За какво трябва да сте нащрек?

Не се качвайте нависоко 

Бършейки прах на висок рафт, стъпили върху стълба, рискувате да паднете и да нараните себе си и плода. Ето защо е важно да избягвате такъв тип опасни дейности.

Не вдигайте тежки предмети

Да, знаем, че диванът закрива картината с мечета, но не е ваша работа да го местите. Както и да носите покупките. Таткото е тук и е готов да се заеме с всичко необходимо за появата на дребосъчето.

Внимавайте с препаратите

Избирайте прецизно средствата за почистване на банята и кухнята – те не бива да съдържат опасни химикали. Използвайте гумени ръкавици и проветрявайте продължително.

Ремонт

Не е препоръчително да бъдете у дома, когато тече ремонт. Изпаренията от боите са опасни и за вас, и за бебето. Затова ви съветваме да гостувате на своите родители или тези на съпруга си, докато продължава обновяването на жилището.

Почивайте си

Маратоните с домакинска работа преди бременността вече не са на дневен ред. Следвайте бавно и спокойно темпо и редовно се отдавайте на почивка.

Не се стресирайте

Дори и да остават десетки задачи преди раждането, не е казано, че трябва да се свършат наведнъж. Направете си план и изпълнявайте по няколко точки от него всеки ден – разбира се, с помощта на половинката и близките.

Какво можете да направите?

Запасете се с продукти

Снабдете се с провизии с дълга трайност и замразете плодове, зеленчуци и заготовки за различни ястия. Така ще спестите време за пазаруване и готвене, когато бебчо вече е тук и сте изцяло погълнати от грижите за него.

Обзаведете детската стая

Време е наученото от интернет да влезе в употреба – поръчайте мебели и аксесоари за декорация, съобразени с вкуса ви... и пола на мъничето. Ако все още не сте наясно, или не желаете да го знаете предварително, спрете се на неутрални нюанси (като зелено или оранжево например), за да не настаните сина си в розовото царство на принцесите, а дъщеря си – в сините дълбини на морския свят.

Реорганизирайте гардеробите

Разделете се с дрехи, които отдавна не носите, и си подарете удобни модели, подходящи за ежедневието на майка – рокли със свободна кройка, блузи, обувки тип пантофки, големи чанти. Освободете се от ненужни вещи и направете място за нови, които родителството непременно ще изиска.

В края на проекта по гнезденето ви пожелаваме чист, уютен и подреден дом, готов за най-новото попълнение в него – вашето дете!   

На пазар!

Гледайте предаването на списание „Кенгуру“ „Първи стъпки“, в което периодично реализираме темата „На пазар! Първите покупки за бебето“. Освен че ще разберете безброй ценни детайли за подготовката за живота с бебето, ще можете да зададете въпросите си на нашите гости.

По темата работи: Ива Лалова

 

Сподели: