Здраве

Глутен в чинията

Глутенът представлява особен белтък, който се съдържа в пшеницата и придава на хляба еластичност и пухкавост. Ръжта, ечемикът и овесът също имат подобни вещества и затова обикновено тези четири зърнени култури се наричат глутенови.

Глутен в чинията

Глутенът представлява особен белтък, който се съдържа в пшеницата и придава на хляба еластичност и пухкавост. Ръжта, ечемикът и овесът също имат подобни вещества и затова обикновено тези четири зърнени култури се наричат глутенови.

ГЛУТЕНОВА НЕПОНОСИМОСТ

Понякога детският организъм не приема глутена. Заболяването, свързано с този проблем, се нарича целиакия и може да възникне както при бебета, така и при възрастни хора. В тези случаи мъничето има диария и губи телесна маса. Специалистите са уточнили, че целиакия се среща при генетично предразположени пациенти под влиянието на глутена. Лечението се основава на изцяло безглутенова диета.

Храните, които не съдържат глутен, са всички плодове и зеленчуци, месо, риба и млечни продукти, яйца, растително олио и зехтин.

 Безглутеновите зърнени храни са елда, киноа, амарант, просо, царевица, ориз.

ПЪРВАТА РЕАКЦИЯ

В България не се правят изследвания за непоносимост към глутена при новородените. Обикновено първите реакции на детския организъм започват да се появяват скоро след захранването с глутен-съдържащи храни.

В майчината кърма няма глутен

Бебетата обикновено започват да консумират храни, различни от кърма и мляко за кърмачета около шестия месец. Затова и реакциите не закъсняват. Когато в тънкото черво на дете, предразположено към целиакия, попадне глутен, то не може да се справи с неговата обработка. Симптомите могат да се проявят веднага под формата на диария или силно газоотделяне, но е възможно да се забележат и след месеци като анемия, загуба на тегло и задържане в растежа. Отраженията на организма като цяло са резултат от това, че натрупването на глутена натоварва работата на целия стомашно-чревен тракт. Често се съчетава и с лактозна непоносимост.

ЛЕЧЕНИЕТО

Въвеждането на безглутенова диета трябва да бъде съчетано с разнообразно меню, за да може детето да се храни пълноценно. Позволените храни са: супи без съдържание на фиде, безглутенови каши, млечни продукти без добавки, яйца, месо, плодове, зеленчуци, безглутенови заместители на тестените изделия, мед, краве и растителни масла. Детето не трябва да консумира: всякакви пшенични продукти, колбаси, кренвирши, наденици, полуфабрикати, месни и рибни консерви, зеленчукови консерви, сладолед, плодови млека, маргарин, чай за бързо приготвяне, царевични пръчици и други подобни изделия, рибни пръчици, карамелени и шоколадови сладкиши.

ПРАВИЛА НА ХРАНЕНЕ

Въпреки че не е задължително вашето дете да има глутенова непоносимост и това могат да покажат само медицинските изследвания, е добре да спазвате някои правила, за да сте сигурни, че ще избегнете риска във възможно най-голяма степен:

  • Постарайте се да кърмите колкото може по-дълго бебето си
  • Започнете захранването с безмлечна, безглутенова еднокомпонентна каша не по-рано от 4 навършени месеца.
  • Въвеждайте новите храни една по една в рамките на седмица за всяка от тях
  • Добре е захранването с нов продукт да се прави сутрин, за да се проследи първата реакция на организма
  • Четете етикетите на храните много внимателно, за да избегнете проблеми.

Въпрос към специалиста

Доц. М. Маринова

Децата, страдащи от целиакия, са принудени да спазват безглутенова диета през целия си живот. Вярно ли е това твърдение?

 Да. Диетата се спазва през целия живот.

 

Автор: Десислава ХристозоваКонсултант: доц. М. Маринова, ръководител катедра „Детски болести", Университетска детска болница, МУ - София

 

 

Сподели: