Бременност

Главният изпълнителен орган

На всички нас, когато сме били деца, ни е приятна мисълта, че е имало време, когато сме живели в идеален свят.

Главният изпълнителен орган

Става дума за съществуването ни в корема на мама, където царят тишина и спокойствие и всички желания се изпълняват веднага. А това става възможно благодарение на удивителния и уникален орган, който жената притежава.

Учените са установили, че по време на отпускането на мускулите бебето издържа натиск, равен на 66 кг., а при съкращаването - 88 кг.

В организма на бъдещата майка всичко е изчислено така, че по време на раждането бебето да изпита колкото може по-малко неприятни усещания. Така по време на съкращаването вътрешният мускулен слой на матката в областта на плацентата не се съкращава и детето безпроблемно получава кислород и храна.

За да може по-добре да разберете как работи матката по време на бременността, ви предлагаме да се запознаете с нея по-отблизо, да изучите нейните структура и особености.

Изпипано до съвършенство

Матката е кух орган, с форма на круша, изграден от мускули. Тя, както и всеки обемен предмет, има дължина - 7-8 см., ширина - 4-5 см. и дълбочина (напречна дължина) - 3-4 см. Тежи от 30 до 100 гр., а дебелината на стените й е между 1,5 до 2 см. (всички тези цифри съответстват на размера на матката преди и след бременността). Към края на 9-ия месец матката става неузнаваема: нейното тегло се увеличава до 1 кг., дължината - до 35-40 см., дебелината на стените - до 4-5 см., а обемът на кухината става 1000 пъти по-голям.

Анатомично матката се състои от дъно, тяло, стеснение и шийка. Тя има предни и задни стени, дясно и ляво ребро и тръбни ъгли, от които излизат маточните тръби. Интересен е строежът на мускулите на матката (миометрия), благодарение на които тя изпълнява своята функция по време на бременността и раждането: едната група мускули са разположени надлъжно, другата - косо, а третата - напречно. Освен това, мускулните и съединителните влакна на матката се преплитат във вид на мрежа - това „хитро сплитане" я прави особено здрава и й придава способността да се разтяга и свива. Всъщност, тя точно това и прави: първоначално по време на целия менструален цикъл, после - по време на бременността и накрая - по време на раждането.

 Безупречно поведение

Малко преди самото раждане, матката започва да "загрява" - появяват се така наречените „подготвителни контракции". Обикновено те не представляват особено безпокойство за бъдещата майка и не предизвикват болка.

1. Началото на истинската родова дейност се бележи от появата на редовните контракции: 3-4 съкращения в течение на 10 минути. Същевременно те стават по-интензивни, налягането в матката се увеличава до 70-100 мм. живачен стълб (за сравнение: по време на бременността то е било не повече от 15 мм.).

Под въздействието на контракциите, шийката на матката се скъсява, изглажда и постепенно се разкрива със скорост 1-2 см. на час. Именно в това време се проявява схемата на работа на мускулите на матката: докато се свиват надлъжно разположените мускули, почиват напречно разположените и обратното. Когато контракцията приключва (обикновено тя продължава 60-90 сек.), всички мускули се отпускат.

2. Във второто „полувреме" към контракциите се прибавят и напъните. Матката започва да се съкращава още по-често и интензивно, а налягането в нея достига 120-130 мм. живачен стълб. Обикновено няколко контракции (съчетани с напъни) са достатъчни бебето да се роди.

3. И ето, случи се: бебето се появи на бял свят! Изглежда сякаш всичко е приключило, но матката трябва да доведе работата си докрай. Тя рязко, почти мигновено намалява размерите си, а налягането в нея се увеличава до 300 мм. живачен стълб. Отново започват контракции, които този път са нужни, за да може плацентата да се отдели от стената на матката и да се роди. Не се притеснявайте! Много е вероятно дори да не усетите нищо. Контракциите продължават още 5-7 минути. По този начин се затварят кръвоносните съдове, които са съединявали плацентата с матката и се спира кръвотечението от тях. След това работата на матката става непостоянна и почти незабележима. Всъщност, в момента, в който поставите детето на гърдите си, контракциите могат да станат по-чувствителни. Но това даже е хубаво, защото именно те помагат на матката да възвърне предишната си форма.

Има проблем?

Успешната работа на матката по време на раждането в голяма степен зависи от помощта, която й оказват другите системи на нашия организъм (например, нервната или ендокринната система). Освен това, във функционирането й са задействани и биологично активни вещества (окситоцин, просталгандин), калциеви йони, натрий, калий - всичко това, без което не може да се осъществи нормална родова дейност. Ако в работата на матката се появи объркване, това носи след себе си последствия: понякога се забавя раждането, а контракциите стават по-болезнени. Освен това, проблемите със „снабдяването" могат да повлияят на състоянието на шийката на матката и, разбира се, на бебето, което преди всичко ще почувства недостиг на кислород.

Естествено, проблемите не възникват от нищото: обикновено докторите са добре запознати с причината за тяхната поява. Често вината за произтичащото е миома на матката или следоперационен шев, ендокринни заболявания и даже преумора или стрес. За щастие, още преди раждането лекарите могат да предвидят евентуалните проблеми, а това означава и да вземат мерки навреме: да се опитат да възстановят правилния ритъм на работа, да се погрижат за това мускулите да се съкращават и да почиват, а бебето да не изпитва стрес по време на раждането. Що се отнася за средствата и методите, има достатъчно: витамини, хормони, лекарства, намаляващи спазмите на мускулите, обезболяващи (в това число и епидурална анастезия), правилно дишане и адекватно поведение на майката.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: