Бременност

Гладка като бебешка

Как да се грижите за кожата на лицето си по време на бременността?

Гладка като бебешка

Често бременността донася множество изненади на жените и, за съжаление, не винаги те са приятни. Това се отнася и за кожата на лицето.

Много бъдещи майки забелязват, че по лицето им започват да се появяват пъпки, дори и преди да са нямали такива проблеми или да са приключили още след пубертета. Каква е причината за тези изменения и как да се борим с тях?

Гнойни пъпки

Обикновено всяко гнойно поражение по кожата се оприличава на пъпка. Но в дерматологията се различават три отделни групи: акне, демодекоза и розацея.

Както при подрастващите, така и при зрелите хора, акнето е свързано с увеличеното количество на мъжкия полов хормон (тестостерон). Въпреки това, след извършването на хормонален анализ се оказва, че при много жени съдържанието на хормона е в норма, а в крайна сметка пъпки има. Това се получава, заради наличието на рецептори за тестостерон във вътрешномастните жлези, въпреки че количеството им е генетично обусловено. Колкото повече рецептори, толкова повече пъпки, даже при минимално количество тестостерон. Този хормон предизвиква мастните жлези да изработват кожна мазнина, която разширява порите. Това придава мазен блясък и запълване на мастните жлези с мръсотия - така наречените „черни точки". По време на бременността, поради хормоналните промени, е напълно възможно гнойните пъпки напълно да изчезнат или да се влошат.

Под въздействието на стреса се нарушава регулацията на кръвоносните съдове на кожата на лицето и се образува розацея. Първоначално на носа се появяват видими зачервени, разширени съдове. По-нататък протича венозен застой и сутрин се образуват отоци, които засягат първо мимическите движения, а после отшумяват.

За много бременни смяната на начина на живот и промените в организма им могат да се превърнат в този стрес, който да доведе до развитието на розацея.

Какво да правим?

Лечението на тези състояния на кожата е продължителен процес.  Срокът му е около половин година, а първите резултати могат да се видят не по-рано от 3-4 седмици след започването. Какво зависи от вас?

1 Променете начина си на живот

- Разбира се, трябва да откажете цигарите и да избягвате задимени помещения.

- Прекарвайте повече време на свеж въздух. Това ще окаже благотворно влияние на цвета на кожата на лицето ви.

- Старайте се да се наспивате добре. Кожата има нужда от 8-10 часа да си почива и да се възстановява.

- Избягвайте интензивното въздействие на слънчевите лъчи - по време на лечението не се препоръчва да ползвате солариум.

- Необходимо е да излекувате и свързаните с кожните проблеми заболявания - стомашни инфекции, жлъчка, гинекологични възпаления.

2 Спазвайте диета, но внимавайте да не развиете запек

- Вредни продукти: люто, пържено, солено, шоколад, кафе, какао, алкохол, хранителни оцветители, консерванти, сладко, тестено.

- Препоръчва се: продукти, които съдържат витамини, плодове, зеленчуци.

3 Правилна грижа за кожата

- Мийте и ежедневно си правете топъл (нито горещ, нито хладък) душ с неутрални или леки почистващи средства (рН 5,5 - 5,6). Не използвайте сапун!

- Не прекалявайте със сауните и баните - тези процедури силно разширяват порите и инфекцията може да проникне по-дълбоко в мастните жлези.

- Не използвайте кремове, съдържащи тежки мазнини (ланолин, вазелин, парафиново масло), подбирайте млечни емулсии и кремове.

Какво предписва докторът?

При лечението на гнойни пъпки се препоръчва приемането на орални контрацептиви, антибиотици и ароматни ретиноиди. Но всички те не могат да се приемат по време на бременността!

Наличните средства във вид на мазила, съдържащи антибиотици, почти не проникват през кожата, теоретично може да се използват (въпреки че е необходимо да се подхожда с повишено внимание след проведени изследвания).

При лечението на розацеята лекарят може да предпише средства, които подобряват кръвообращението, заздравяват стените на кръвоносните съдове и същевременно успокояват.

Препоръчват се козметични масажи на лицето през бременността. За профилактиката на появата на розацея използвайте меки козметични средства, подбирайте кремове, на които е отбелязано: „За кожа с розацея".

Разширените капиляри на лицето могат да бъдат премахнати след раждането с помощта на лазер. Под въздействието му съдовете се слепват, кръвта престава да протича през тях и кожата възвръща нормалния си цвят.

Внимание! Провеждането на лазеротерапия на бременни и кърмещи жени е забранена!

Да изберем крем

Още един проблем, с който се сблъскват жените по време на бременността - пигментирани петна. Те се появяват, поради хормоналните промени в организма. Разбира се, тези тъмни петънца по никакъв начин не разкрасяват кожата на лицето ви. Но не е беда и има начин за решаване на проблема!

1. За да намалите риска от тяхната поява, колкото може по-рядко се разхождайте на открито на слънце.

2. Обезателно използвайте слънцезащитни средства за лице и тяло.

През лятото кремът за лице трябва да съдържа SPF 25-30, а през зимата 10-15. За тялото използвайте кремове със защитен фактор 15-20. Изобщо, за да подберете правилно крема за лицето, трябва да се съобразявате с типа кожа и сезона.

През деня по време на зимния сезон нанасяйте крем с достатъчно плътна текстура, който осигурява защита на кожата от вятъра и промените в температурите. В неговия състав трябва обезателно да влизат растителни масла и витамини С и Е.

Вечерният крем трябва да е с по-лека текстура, да съдържа достатъчно количество овлажняващи и подхранващи компоненти. Хубаво е, ако в състава на такъв крем влизат натурални овлажняващи съставки (алое вера, хиалуронова киселина, хитозан, екстракт от морски водорасли). Грижете се за кожата си и не позволявайте на пъпките и други подобни изменения да развалят доброто ви настроение. Скоро ще се роди бебето и неговата майка трябва да бъде най-красивата!    

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Живана Дангова,
козметолог

 

 

Сподели: