Детска психология

ГЕНИТЕ НА ВЗАИМОПОМОЩТА

Да помагаме на другите е вродено желание, считат повечето психолози. И наша основна задача е да даваме на децата добър пример, да възпитаваме в тях доброто начало. Опитайте да приложите на практика следващите съвети, които ще ви помогнат да развиете в мън

ГЕНИТЕ НА ВЗАИМОПОМОЩТА

Да помагаме на другите е вродено желание, считат повечето психолози. И наша основна задача е да даваме на децата добър пример, да възпитаваме в тях доброто начало. Опитайте да приложите на практика следващите съвети, които ще ви помогнат да развиете в мъника „гените на взаимопомощта".  

Семейна традиция

Ако внезапно се е разболял приятел или в семейството на познат са настъпили тежки времена, възрастните винаги знаят какво да направят. Изпращат цветя, правят подарък или палят свещ в църквата за здраве. Въвлечете в тази дейност и детето. Предложете му собственоръчно да събере букет от полски цветя и стари играчки. А когато тръгнете да носите събраното на нуждаещите се, обезателно го вземете със себе си. Тогава детето от собствен опит ще почувства колко приятно е да направи щастлив нечий ден. Също така, това е много добър момент, за да поговорите с детето за това какви чувства изпитва, когато помага някому.

Определете домашните задължения

Детето трябва да разбере, че в някои случаи да се помага е необходимо, просто защото: вие всички сте членове на едно семейство, живеете под един покрив и просто защото така трябва. Покажете му къде държите храната за домашното животно, как да прибира масата след хранене, как да си оправя леглото. Хвалете го всеки път, когато се справи добре със своите домашни задължения. Това ще му достави радост.

Старайте се по-често да насочвате вниманието на детето към добрите новини и добрите хора.

Не критикувайте инициативата му

Децата много обичат да помагат на мама в кухнята и, разбира се, тези опити трудно могат да се нарекат удачни. Но детето наистина се старае и прави това специално за вас! Затова никаква критика, иначе то повече няма да повтори. Поблагодарете му и оценете проявата на грижа. Задължително кажете: „Колко си внимателен!".

Учете детето да споделя

Истинското желание за споделяне е основано на съчувствие, способност да разберете мнението на друг човек и да видите света през неговите очи или от неговата гледна точка. На децата на по-малко от шест годинки трудно им се отдава това. Те споделят главно, защото вие така ги учите. Когато на вас ви подарят рози, предложете на детето да вземе няколко от тях и занесе, например, в детската градина на възпитателката или да ги подари на друг човек, който му е симпатичен.

Помагайте на приятели и съседи

Ако ваш приятел е разстроен, окуражете го и го прегърнете. Ако видите, че възрастен човек носи тежка чанта, предложете му своята помощ. Като давате пример на детето как трябва да се подкрепят близките хора, вие го учите да не бъде равнодушно към проблемите на другите.

Ако родителите сами не проявяват своите положителни емоции, то трудно ще ги възпитат и в детето. Затова възпитанието му трябва да започне от вашето самовъзпитание.

Четете приказки

Най-важните понятия, които е необходимо да знаят децата, за да формират основата на своя мироглед, са: душа, съвест, доверие, дружба, красота, хармония, човечност, доброжелателност, великодушие, милосърдие, прошка, вежливост, искреност, честност, щедрост, воля, уравновесеност, труд, добро и т. н. Четете с детето приказки, гледайте стари хубави анимации и се опитайте на тяхната основа, а също и на собствения пример да поясните на детето непознатите за него понятия.

Изострете вниманието

Възможно е на вашето дете да му е трудно да се изкачва по стъпалата на пързалката на детската площадка или да пази равновесие върху кънките. За мъника е сложно да направи това от първия път. Но ако мама го подкрепя и казва: „Ти ще се справиш, аз вярвам в теб!", резултатът ще бъде забележителен. Така после, в по-късна възраст, на него ще му бъде лесно да преодолява трудностите, възникнали на пътя му, и няма да се отказва от своите начинания!

Добри дела

Старайте се по-често да насочвате вниманието на детето към добрите новини и добрите хора. Това ще му помогне да опознае по-добре света, в който живее, и да се запознае с различни методи за взаимопомощ.

Работа в екип

След приключването на детския празник гостите обикновено оставят усещане в домакина сякаш е минал ураган. Научете мъника да бъде „добър" гост. Обяснете му, че след игра обезателно трябва да помогне за привеждането на стаята в ред.

Винаги благодарете

Не забравяйте да благодарите на детето, съпруга, сервитьора в кафенето. Тогава няма да ви се налага да напомняте на мъника: „Какво трябва да кажеш на дядо?". То и без вашата подсказка ще му благодари. Също така усмивката и комплиментите зареждат с отлично настроение за целия ден. А това, съгласете се, също не е маловажно.

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: