Бременност

Енергия и витамини

По време на бременност нуждата от хранителни вещества се увеличава драстично, а развитието на малкото човече зависи не само от техния брой, но и от съотношението помежду им.

Енергия и витамини

Всяко едно хранително вещество изпълнява конкретна задача. Протеините са основният материал за изграждане на клетките. Въглехидратите са източник на енергия. Мазнините участват в изграждането на тъканите. Минералите и витамините регулират метаболизма в организма. Ето защо, в зависимост от срока на бременността, съотношението на тези вещества трябва да се променя в съответствие с нуждите на нероденото бебе.

Въглехидрати за енергия

По-голямата част от менюто в първите седмици на бременността трябва да бъде съставено от въглехидрати. Ежедневната потребност на бъдещата майка, особено когато се изграждат органите и системите на бебето, е 3-3,5 пъти повече от тази на протеини и мазнини.

  • Количество = качество

Важно е не само количеството „енергия”, което жената получава с храната, но и нейното качество. В диетата трябва да присъстват различни видове въглехидрати. В зависимост от скоростта, с която се усвояват и освобождават от тялото, те се делят на „бързи“ и „бавни“. Първите се намират в сладкишите и обикновено се използват за създаване на енергийни запаси, като се отлагат под формата на мастни натрупвания. Тъй като излишните килограми могат да усложнят хода на бременността и раждането, по-големият дял в ежедневното меню на бъдещата майка трябва да бъде от „бавните“ въглехидрати. Тях можете да ги набавите от храни, богати на растителни фибри – пълнозърнест хляб, зърнени храни, зеленчуци и плодове. Освен това, фибрите стимулират работата на червата и влияят благоприятно върху състоянието на стомашната микрофлора.

 

Протеини

Милиардите клетки, необходими за пълноценното вътрематочно развитие на едно малко човече още от първите дни на бременността, се образуват благодарение на протеините – основният строителен материал за изграждането на всички органи и системи. Поради тази причина си струва да се съсредоточим върху храната с високо съдържание на протеини, не само от животински, но и от растителен характер.

В първия триместър е идеално следното съотношение – една трета животински протеин към две трети растителен протеин. Бъдещата майка трябва да включи в диетата си повече картофи, бобови растения, покълнали семена от пшеница и зърнени храни. В случай на дефицит на тези храни, рискът от анемия се увеличава, а устойчивостта към инфекции намалява. През втората половина на бременността нуждите и пропорциите се променят. За да постигнете това, трябва да включите в менюто 2-3 пъти седмично извара с ниско съдържание на мазнини, нискомаслена риба, мляко, говеждо или заешко месо.

 

Мазнини

Мазнините са ценни с това, че съдържат важните мастноразтворими витамини A, E, K и D и мастни киселини, влияещи върху правилното формиране на много органи и системи в тялото на нероденото бебе. От последните най-полезни са полиненаситените, които се намират в растителните масла, а дефицитът им може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

През първата половина на бременността на бъдещата майка се препоръчва да консумира мазнини, главно под формата на заквасена сметана и растителни масла – слънчогледово, царевично или от маслини. През втората половина на бременността полиненаситените мастни киселини се натрупват в централната нервна система на плода и пряко влияят на умственото му развитие. Затова специалистите съветват да не се увличате с животински продукти в края на II-ри иIII-титриместър.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: