Развитие и обучение

ЕКО ИГРАЧКИ


Защото здравето на децата ни е важно поне колкото това на планетата!

ЕКО ИГРАЧКИ

Дървени играчки

Многообразието на естествени играчки от дърво е може би най-голямо - от различни по размери дървени пъзели и мемори игри до люлеещи се дървени играчки и колела без педали. Дървените играчки са биоразградими и екологични, защото се правят от възобновяеми суровини - най-често използваните материали са иглолистни дървета, бамбук (който расте относително бързо) и каучуково дърво. Страхотен подарък са дървените играчки, развиващи фината моторика, концентрацията, логиката, сръчността и двигателните умения. Това са различните по форми и цветове низанки, формички за напасване, кули за баланс и др. За момиченцата привлекателни са дървените куклени къщи с миниатюрно обзавеждане, също цветните кухни за готвене (включващи и симпатични дървени уреди, продукти). Малките госпожици могат да си изработват и чудесни дървени бижута, а за „господата" има всякакви дървени превозни средства в различни размери. Те бързо могат да се преобразят и в строители или майстори с помощта на дървени конструктори, кубчета и инструменти.

Голям е и изборът на образователни дървени играчки: сметала, дървени букви, цифри, таблицата за умножение, дървен часовник за обучение, дървена обувка с връзки за усвояване на връзването и др. Хубаво е във всеки дом да има и по една хубава дървена дъска за писане с тебешир, както и класическите дървени игри: микадо, домино, шах, а защо не и дървено „Не се сърди, човече" или „Морски шах".

Чудесни са и музикалните инструменти от дърво: свирки, ксилофони, барабани, кастанети, дайрета, китари. Даже и за най-малките бебета се намират подходящи дървени играчки: дрънкалки, клипсове за биберон, висящи играчки за креватчето. За прохождащите крачета са много удобни практичните дървени пособия за бутане и дърпане. 

Но трябва да се знае, че не е достатъчно играчката да е просто дървена, за да е естествена. Голяма част от предлаганите на пазара не отговарят на изискванията за безопасност по европейския стандарт „СЕ" и обичайно произведените в Китай са обработвани с формалдехид. Винаги четете етикетите, следете играчките да са оцветени с натурални багрила - на растителна или минерална основа, или с безопасни бои; да са изработени от качествена дървесина и да съдържат безвредни лепила и лакове.

Текстилни, плетени играчки

Те могат да бъдат малки кукли за пръсти или ръчно изработени парцалени кукли, плетени животинки и предмети, играчки за всякакви възрасти. Намират се текстилни играчки и в големите детските магазини, но отново трябва добре да се чете етикетът какви бои са използвани, с какъв пълнеж са и т. н. Изключително красиви са плетените на една кука играчки, най-добре с естествени прежди - памук, вълна, и по възможност естествено багрени или с безвредни бои. Дори и в днешно време могат да се намерят много майсторки на това изкуство и съответно - да им бъде поръчана изработката на прекрасни естествени играчки за вашите деца. Шити или плетени, те ще бъдат уникални по рода си и само вашето детенце ще има подобна красота, при това - напълно безопасна за здравето му.

Играчки от рециклирани материали

Съществуват световни марки, които произвеждат само играчки от рециклирани материали: хартия, пластмаса и стъкло. Картонените играчки са без гланц и небоядисани. Може да си купите например играчка от рециклиран картон, копие на истинско животно, и да го оцветите (с помощта на безопасни за децата и природата бои). Вече и у нас се продават детски мебели от рециклиран картон - маси, пейки, люлки, къщички... Освен че са екологични и оригинални, децата могат сами да ги разместват, както пожелаят, защото са и леки. В категорията естествени играчки от хартия и картон влизат и пъзелите, които съществуват и във вариант за по-големи деца, под формата на по-сложни 3D картонени занимания. Непременно запознайте малчуганите и с оригами изкуството - заедно можете да изработите не само хартиени самолетчета и лодки, а и много по-сложни фигури, животни, птици. Има най-различни готови комплекти, предлагащи невероятно забавление и развихряне на въображението.

И отново с малко повече фантазия и предварителна подготовка можете да си направите парцалени кукли и животинчета вкъщи. Използвайте стари чорапи и памучни тениски, хартиени ролки, коркови тапи, кашони, кутии, прежди, памук и други подръчни материали. Направете и дрънкалки на бебето си, пълни с ориз или боб, и зашийте здраво плата.

 

Предимства на естествените играчки:

·         Безвредни за здравето на детето и щадящи природата.

·         Безопасни са заради липсата на батерии и заради простота си, тъй като не са съставени от дребни сглобяеми елементи, носещи потенциален риск от поглъщане.

·         Нежни, меки, топли и гладки, без остри ръбове.

  • По-издръжливи и здрави. На практика - дори вечни, при добро качество и внимателно отношение могат да бъдаг завещани дори на вашите внуци и правнуци.
  • Лесно се почистват или перат - подходящи са и за деца с алергии и бебета със слаба имунна система.

·         Универсални са - повечето са подходящи за всякаква възраст и пол.

·         Развиват у децата креативност, логическо мислене и фини двигателни умения.

·         За разлика от повечето механизирани играчки с много светлини и звуци естествените играчки обикновено са семпли и изчистени. Това не превръща детето в пасивен участник, който само натиска копчета и гледа отстрани, а развиват въображението му.

·         Развиват също естествените способности на децата, като ги учат да намират самостоятелно решения на даден проблем. На детето са му нужни повече усилия, за да ги накара „да работят".

  • Дървените играчки са традиционно средство за повишаване на интелекта, вниманието и сръчността на детето от най-ранна възраст. Те стимулират търпението, устойчивостта и концентрацията на вниманието и неслучайно от години се ползват успешно от психолози и логопеди, включително и в помощ на деца със специални потребности.

Автор: Силвена Чорбаджийска

 

 

Сподели: