Вкусно и полезно

Ех, малинки червенушки

Малина - капчица сладко съвършенство с чудно ухание!

Ех, малинки червенушки

Малина - капчица сладко съвършенство с чудно ухание!

Цъфти незабележимо с нежни бели цветчета, но узреят ли яркочервените плодчета, дори защитата от бодливи игли не може да я спаси от почитатели.

Галактиката има вкус на малини  

Астрономите претърсват гигантски облак прах в сърцето на Млечния път в търсене на аминокиселини, белег на живот на други планети. Ала откриват молекулата на етилформат, която придава на малините вкус и аромат на ром. Оттам и предположението, че междузвездното пространство има вкус на малини.

Малината се среща навсякъде по света в храсталаци край горските пътеки, от равнините до високите части на планините. Плодът е съставен от десетки сочни зрънца, скупчени върху цветното легло. Зрее през юли, август, а някои сортове дават плод два пъти в годината. Малините имат специфичен аромат и приятен сладко-кисел вкус. На цвят могат да са червени, жълти, бледорозови или черни, в зависимост от сорта.

Малината от дълбока древност е част от храната на странстващите племена в Европа, Азия и Северна Америка.

Древногръцка легенда разказва как преди много години малините били бели. На малкия Юпитер хрумнала идеята да разгневи жреците на богинята Цибелия чрез ехото на планината. Увещанията на бавачката - нимфата Ида, дъщеря на критския цар, не помогнали  да укроти палавника. Тя се сетила, че той много обича малини и побързала да му откъсне, но бодлите я наранили. Капнала кръв върху белия плод и изведнъж всички малини пламнали в червен цвят. От този ден малините станали червени.

И в действителност планината на остров Крит се нарича Ида. Там виреели много малинови храсти, което потвърждава и Плиний Стари. Това несъмнено повлияло на латинското им наименование, дадено от Карл Линей - idaeus.

Системното отглеждане и култивиране на малините започнало през Средновековието в манастирските градини. Монасите използвали малинов сок в цветните ръкописи. По това време само богатите можели да се наслаждават на малините. Chambord е френски малинов ликьор, поднесен на Луи  ХІV на изискания прием в негова чест в Chateau de Chambord. Бутилката напомня златното кълбо - регалия на кралската власт.

Английските градинари се заели да култивират малините и постепенно ги разпространили из цяла Европа.

Раз­но­об­ра­зи­е­то от ма­ли­но­ви сор­то­ве во­ди начало­то си от два­та под­ви­да - ев­ро­пейс­ката и аме­ри­кан­с­ка Rubus occidentalis (с черни плодове) и Rubus strigosus (с жълточервени плодове).

Ма­ли­ни­те били доб­ре поз­на­ти и на сла­вя­ни­те. На всички славянски езици наименованието им звучи близко. От не­за­пом­не­ни вре­ме­на по българските земи виреят в ес­тес­т­ве­ни на­хо­ди­ща. Малината е възпята в народните песни. Вазов е вдъхновен от ма­ли­нар­ките в Берковица.Тук за първи път засаждат малинови „лозя" и произвеждат вино, сиропи и ликьори. През последните години се създават масиви от високопродуктивните сортове Малборо, Нюбърг и българския Рубин.

Дивата горска малина се различава с по-дребните си плодове и повечето шипчета по стъблото, но за сметка на това е с по-силен аромат и лечебни свойства.

„Капсули" малина 

Малината е позната от древни времена като целебно средство. Използвали смес от малинов сок, гроздов мед и оцет като лечебна напитка при възпаление и болка, а из­в­лек от цве­то­ве­те е при­ла­ган при ухап­ва­не от змии и скор­пи­о­ни. В традиционната източна медицина е основен компонент на хапчета при безплодие, полова слабост, неврастения.

Хипократ предписвал чай от малини за предизвикване на обилно изпотяване. Отвара от малинови плодове и листа в народната медицина се препоръчва при болезнена менструация, ревматизъм, простуда, за „сваляне" на температура. "Въз­ва­рец" от ма­ли­ни помага при ал­ко­хол­но опи­я­не­ние и ускорява възстановяването при заболявания на стомашно-чревния тракт. Стимулира активността на храносмилателните жлези, усилва апетита и подобрява перисталтиката на червата. Запарка от листа се прилага за плакнене при възпалителни процеси в устната кухина.

Пчелите предпочитат изобилния нектар на малиновите цветчета. Про­дъл­жи­тел­ни­ят им цъф­теж оп­ре­де­ля малината ка­то ме­до­нос­но рас­те­ние, а медът е с отлично качество.

Дребна, но полезна

Ма­ли­но­ви­те пло­до­ве и листа са из­точник на би­о­компоненти и ви­та­ми­ни.

Елаговата киселина е мощен антиоксидант и антиканцерогенно средство с много обнадеждаващи резултати. Към флавоноидите науката проявява особен интерес. Те са в значително количество в малините, представени от кверцетин, кемпферол и антоцианини, пигмент, отговорен за цвета на малините. С антиоксидантното им действие се обяснява  благоприятният  ефект върху здравето при редица заболявания - ракови, сърдечно-съдови, диабет, смущения в познавателните функции и зрението. Антиоксидантният капацитет на малините е по-висок от този на ягодите, кивито и доматите, като отстъпва само на червената боровинка. Запазва се в значителна степен при замразяване, но несъмнено по-здравословно е да се консумират пресни малини.

Не бива да забравяме традиционните витамин С, фолат, рибофлавин, ниацин, в благоприятно съчетание с манган, магнезий и мед за профилактика на анемия. По съдържание на цинк малината е шампион сред плодовете. Този микроелемент не само укрепва ноктите и косите, но стимулира сексуалното желание.

Малините са в топ-листата на храните с най-високо съдържание на диетични фибри.

В плодовете се съдържа и салицилова киселина. По-добро и вкусно натурално температуропонижаващо средство при простуда от малинов чай или сладко още не е измислено.

Органичните киселини повишават секрецията на храносмилателните сокове и способстват за по-доброто усвояване на храната.

В състава на малината се откриват фитостероли с антисклеротично действие, концентрирани в семената.

Xylitol, заместител на захарта, се екстрахира от малини и други източници.

Изключително наситения цвят на черните малини използват като оцветител. В САЩ печатите върху месо дълги години са изработвани с боя от черни малини.

Избор и съхранение

Малините са нежни и нетрайни плодове. Единствено те от горските плодове при бране се отделят от плодното легло. Преди да ги поставите в хладилник, отстранете меките и наранени плодове. Изплакват се на слаба струя вода, непосредствено преди консумация.

Най-добрият начин да се съхранят витамините в малините е като се замразят бързо, без да се допуска размразяване. Избират се плодове, които не са презрели. Изплакват се и се подсушават върху кухненска хартия. Добяването на малко лимонов сок запазва цвета им. Съхраняват се във фризер до една година.

Може да се консервират със захар или да се стерилизират.

При сушене на слънце малините губят яркия си цвят. Съвременната технология за сушене на предварително замразени малини в условията на вакуум предпазва от окислителното влияние на кислорода. По този начин се съхраняват както формата, цветът и ароматът, така и вкусовите и лечебните свойства. Загубата на витамин С е минимална.

Малината в кулинарията

За мнозина малината е преди всичко десертен плод. Отличен десерт е малиновото сладко, а малиновият сок и мляко са разхладителни и освежаващи напитки. Сушените малини най-често откриваме в мюсли и пълнозърнести десерти, но от тях се приготвя и чудесен чай. Някои дори ги смилат на брашно и добавят към тестени изделия.

 Smoothie е натурална напитка с гладка, гъста консистенция от плодове или зеленчуци. Истински витаминен заряд със запазени диетични фибри, за разлика от фрешовете - отлично средство за поддържане на жизнен тонус и стройна фигура. Гъстотата и въздушността се регулират като се добавя лед, а с орехи, мюсли, мляко, мед и чайове се получават безкрайни вариации Smoothie. Хранителната им стойност нараства и може да заменят някое от храненията. Малиново-бананов smoothie е сред изисканите специалитети в ресторантите liquid food. В кухнята на най-големия от тях Smoothie Time, наречена лаборатория, цари строго научен подход. Всяка рецепта се проверява от диетолог. Откриваме малината и в четирите раздела на менюто - енергиен, спортен, диетичен и за сладокусниците. Приготвя се непосредствено преди сервиране с помощта на блендер - само няколко секунди и ястието е готово! Не е нужно дори да се размразяват малините.

Великолепна е комбинацията от малини и разнообразни плодове в салата тути-фрути. Не можем да си представим мелба без малинов сос, а десертите с малини са безброй.

Най-скъпите десерти в света

Прочутите гастроспециалитети на дадена страна са обект на внимание при кулинарния туризъм, популярен особено сред богатите пътешественици.

Отскоро се предлага нов маршрут с дегустация на най-скъпите десерти на света. Valhrona Chocolate Sphere представя Арабските емирати в прочутия дубайски Burj Al Arab Hotel. В класацията на списание Forbes заема почетно място в десятката, в конкуренция с лакомства, струващи над хиляда долара. „Сферата" е изработена от великолепния шоколад Valhrona с пълнеж от свежи малини и пухкава шоколадова маса.

 Ледените хитове на лятото безспорно са сорбет, гранита, малинов лед и ледените близалки, изкушаващи сетивата с обещание за прохлада и освежаващ вкус на малина.
Кубчетата лед с малини или замразен малинов сок украсяват и оживяват напитките -  чай, бяло вино, коктейли, плодови сокове и летни пуншове. Изящните малини проблясват с рубинени искри в кристални купи със студени супи. Не забравяйте да натрошите „крутони" от бадемови бисквитки.

Сорбетът е ледено лакомство. Екатерина Медичи била почитателка на замразен плодов сок, също както любимите на днешните хлапета ледени близалки. В Италия към сока и пюрето от малини добавят червено вино.

В някои въздушни сорбети се използва яйчен белтък. Бъдете внимателни, тъй като суровите яйца могат бъдат опасни,  особено за бременни и малки деца.

Гранитата е версия на сорбета, но с по-едри кристалчета. Хармоничният баланс между количеството захар, алкохол и вода позволява да се получи течна кристална смес. Захарта и алкохолът забавят процеса на замръзване. Сполучлива е рецептата от 4 чаши малини, 1 чаша захар, сироп от малини и сока на един лимон. Може да се добавят различни ликьори или портокалов сок.

Малината успешно се превъплъщава и в други кулинарни роли - салатен дресинг, марината, малинова бира и вино.

Малинов оцет

Малиновият оцет е ароматен и наситено червен. Допълнен със зехтин е перфектен дресинг за лятна салата. С този сладък ароматен оцет гурманите поливат дори сладолед, мариноват месо. В домашни условия се приготвя от един литър ябълков или винен оцет, загрят до кипване в емайлиран съд, с който се заливат 500 г малини. Оставя се на хладно и тъмно за 4 дни, като се разклаща няколко пъти на ден. Когато плодовете загубят цвета си, течността се прецежда и налива в бутилки, където се съхранява до една година.

 Framboise (фр. малина) или Frambozenbier (Холандия) е белгийска ламбик бира, при ферментацията на която се използват малини. Познавачите на бира знаят защо малиновата бира им гарантира успех пред нежния пол. Неслучайно се рекламира като новия избор на младите дами в клубна среда. Уверено печели почитатели с вълшебния си аромат и както се досещате с необичайния розов цвят. Деликатният плодов вкус чудесно се съчетава с киселия профил на ламбик бирата. Кулинарите я добавят към шоколадови десерти с пресни малини, сладолед, малинов топинг.

Шоколадови пурички с малини

Странна е традицията в Япония на св. Валентин. Мъжете не купуват нищо, а жените са задължени да подаряват шоколад, дори на мъже, които не харесват, в това число колеги, шефове. Разбира се, и на приятели, но без романтична нотка! Предпочитани лакомства са шоколадови пурички с ликьоров пълнеж. Малините им придават емблематичния за празника на влюбените червен цвят. 

 Малината в детското хранене

Червената шапчица на малината наднича от детските илюстрации, а до нея неотменно се усмихва малчуган, цял надран, но с пълна кошничка малини. Децата харесват свежия им вкус и ухание. Неслучайно малиновият сироп се използва за подобряване вкуса на лекарствата за деца.

В разгара на лятото, когато зреят плодовете, съвсем естествено всички бързат да ги включат в менюто на детето. Малините са си извоювали място не само за приготвяне на сок и пюре, но и в кисели, компоти, мусове и конфитюри. Децата харесват съчетанието им с млечни и зърнени продукти - извара, плодово мляко и различни десерти. Великолепни са и плодовите салати с изцедено мляко. Дори най-капризните трудно устояват на „пиратското съкровище" - малини върху резен пъпеш с ванилов сладолед.

Внимание! Педиатрите съветват да не се избързва с предлагането на яркочервено обагрените плодове, в това число и малините, дори при липса на алергични прояви. Малината е забранен плод при деца с хранителна алергия.

Дори най-нетърпеливите трябва да изчакат поне до навършване на 7-ия месец на кърмачето. Както всяка нова храна се спазват всички принципи на захранването. Първоначално количеството на пюрето или сока от малини е минимално, постепенно се увеличава, но не повече от 40 - 50 г пюре на ден. А след годинката може да достигне до 100 г. Приготвянето на сокове в домашни условия е трудоемък процес и голяма част от витамин С се губи. Предпочита се сок от специалните серии храни, предназначени за деца.

Не се изкушавайте да предлагате различни горски плодове наведнъж, тъй като се затруднява откриването на причината при евентуална алергична проява. На по-големите деца, които могат да дъвчат се предлагат и цели плодове, но се следи да не се задавят. Поради високото съдържание на диетични фибри, при „разхлабено" коремче се избягва консумирането на малини в натурален вид.

За да се съхранят максимално витамините, се приготвят непосредствено преди консумиране при минимална термична обработка. Сокът от малини се добавя накрая при приготвяне на кисели и мусове. Компот се приготвя като малините се заливат с горещ разтвор и се кипват само 5 минутки, за да не се разварят и загубят форма. Избягва се допълнително подслаждане със захар. Приучете детето да харесва натуралния им сладкокисел вкус.

 Малинова диета

Малиновата диета придобива популярност в Япония след публикации, че в малините се съдържат кетони, които спомагат изгарянето на мазнини. Кетоните придават и специфичния аромат на малините. Използват се в парфюмерията, козметиката и като хранителна добавка - плодов ароматизатор. Количеството им в малините е ниско, но предотвратява покачването на тегло при диета, богата на мазнини. Диетолозите препоръчват да се консумира половин чаша малини преди всяко хранене. Японците експериментират с малинови кетони като хапчета за отслабване и пластир за външно приложение с малинов екстракт. Темповете на отслабване далеч не оправдали високите очаквания и малината остава единствено чудесно средство за предотвратяване на затлъстяването.

Малината в козметиката

Малиновата маска омекотява и освежава кожата. Обтриването с малинов сок има чудесен ефект при мазна, с широки пори кожа. Към малиновото масло проявяват засилен интерес козметичните компании, тъй като е богато на витамин Е, омега-3 мастни киселини и има SPF от 24-50.

Не подминавайте горските малинки, ако такова съкровище е останало незабелязано от други туристи. Изсушете листа и плодове, неприкосновен запас за общоукрепващ чай с малини и добро настроение през зимата. Уловете слънцето в буркани, а още по-добре ги хапвайте свежи. Пригответе малинови десерти за лятно парти!

 Малинов сорбет
450 г малини, 3/4 ч. чаша захар, сок от 1 портокал.

 Сварява се захарен сироп и се охлажда. Смесва се с малиновото пюре и портокаловия сок. Замразява се около 2 часа, докато се образуват кристалчета лед по края. Разбива се до еднородна смес и се оставя във фризер още 4 часа. Поднася се с листенца мента и плодчета малина.

 Малинови кексчета - брауни с шоколад 

100 г натурален шоколад, 100 г масло, 2 яйца, 250 г захар, 100 г брашно, 140 г малини.

 Разтопеният шоколад и маслото се смесват, добавят се останалите продукти, а накрая малините. Сместа се изсипва  във формички и се пече 20 минути на 180 оС.

 Малинов чийзкейк

225 г сладки с шоколадови парченца, 75 г краве масло, 200 г сирене (маскарпоне), 450 мл сметана, 350 мл разтопен шоколад, 2 яйчни белтъка, разбити на сняг, 150 г малини.

 Бисквитената маса с маслото се изсипва във форма за торта (около 23 см) върху хартия, като се притиска внимателно. Разбива се сметаната и сиренето, добавят се последователно шоколадът, белтъците, а накрая малините. Нанася се върху блата и се охлажда 1 час. Формата се отстранява и се украсява с малини и шоколадови стърготини.

 Сутляш с малини

1 л мляко, 100 г ориз, 80 г захар, малини 600 г.

 Сварява се гъст сутляш от прясното мляко, ориза и захарта. Насипваме го в купички и след като изстине се украсява с малините и се поръсва с пудра захар.

 Малиново пюре с извара
100 г малина, 1 ч. л. лимонов сок, 65 г извара или 100 г квасено мляко (3,5% масленост), 1-2 с. л. вода.

 Изварата се разбива с малко вода. Изсипва се на дъното на купички, а отгоре се разстила малиново пюре. Украсява се с листенца мента.

 Реване с малинов сок

4 яйца, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 ч. л.  бакпулвер, 1 ч.ч. брашно, 1 ванилия, 500 г малини, 5 с. л. захар за сиропа.

 Яйцата се разбиват със захарта, докато побелеят.  Прибавят се киселото мляко и брашното, пресято с бакпулвера и ванилията. Разбърква се и се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Пече се на 180 ОС около 30 минути. Оставя се да изстине, набожда се с вилица и се залива със сироп, приготвен от малинов сок, захар и 100 мл вода. Нарязва се и се гарнира с цели плодове и цедено кисело мляко, разбито с пудра захар.

 Кисел от малини (за най-малките)

500 г малини, 90 г нишесте, 150 г захар, лимонов сок, 1 л вода.

 Пасираните малини се заливат с гореща вода, варят се няколко минути и се прецеждат. Захарта се прибавя и сместа се кипва, след което наведнъж се изсипва нишестето, размито със студена вода. Загрява се при непрекъснато бъркане и след като кипне се отстранява от огъня. Добява се изцеденият малинов и лимонов сок. Разпределя се в купички, намокрени с вода и се охлажда.


Автор: Д-р Светлана Михайлова

 

 

Сподели: