Lifestyle

ЕБХ или чисто и сухо бебешко дупе без пелени

Какво се крие зад абревиатурата ЕБХ? Това е метод за отглеждане на бебето без пелени или „Естествена бебешка хигиена", метод, използван от самото съществуване на човешкия род.

ЕБХ или чисто и сухо бебешко дупе без пелени

Какво се крие зад абревиатурата ЕБХ? Това е метод за отглеждане на бебето без пелени или „Естествена бебешка хигиена", метод, използван от самото съществуване на човешкия род. Все повече родители се завръщат към него, водени от желание да откликнат на естествените нужди на бебето да бъде чисто и сухо, както и от стремеж за опазване на околната среда.

Прилагането на ЕБХ със сина ми се оказа нещо много специално - неповторима комуникация с бебето, приятно и лесно начинание. Вече може да се намери достатъчно информация, затова аз ще се опитам да ви представя основните принципи през моя опит.

Още от раждането си бебетата имат естествен инстинкт да се пазят чисти и сухи, затова най-добре е да се започне непосредствено след раждането. Те подават сигнали, когато имат нужда да се изходят, точно както сигнализират и когато са гладни или изморени. Колкото по-малко е бебето, толкова по-ясни и недвусмислени са сигналите, които подава - обикновено при нас бяха промрънкване и въртене на главичката настрани.

През първите дни проследих ритъма на изхождане на бебето - просто го оставях без дрехи, с пелена или кърпа под него (синът ми беше лятно бебе, но това не е невъзможно и в други сезони). Така се ориентирах кога и колко често се изхожда моето бебе - обикновено веднага след сън, в първия месец и по време на хранене, а по-късно около 10-15 мин след хранене. Но все пак всяко бебе има свой собствен естествен ритъм.

Продължих да опознавам бебето си, като си повтарях, че не аз уча него, а то мен! ЕБХ няма нищо общо с ранното приучване към гърне, за което психолозите са единодушни, че носи повече вреди, отколкото ползи. ЕБХ не е принуда за бебето, а просто отклик на неговите естествени нужди. Ние само предлагаме на бебето да се изходи, а то решава дали ще го направи. Добре е да си изберете звуков сигнал, който да ползвате винаги при издържане, така вие ще поканите бебето, че може да се изходи спокойно, без да се нацапа и измокри. Започнах да му предлагам да се изходи по всяко време на денонощието. Практически вкъщи това се случваше или върху легенче, което стоеше близо до леглото, или в тоалетната. Научих се да го издържам и докато се кърмим. Навън ползвахме храстчета, тревички, а на по-късен етап се сдобихме с преносимо, сгъваемо гърне, към което са приспособени торбички.

Може да започнете да практикувате ЕБХ и когато бебето е вече на няколко седмици, просто ще мине повече време в опознаване на ритъма му на изхождане, преди да се почувствате по-уверени, но все пак не отлагайте дълго, защото ще спре да дава сигнали, ако не откликвате на нуждите му.

ЕБХ е добре да се комбинира с използване на многократни пелени, но може и с парчета тензух и обикновени бебешки гащи. Ние имахме комплект весели многократни пелени от естествени материи с бамбукови подложки за подменяне. Предполагам, си представяте някакво трудоемко пране на мръсни пелени, но пелените в повечето случаи оставаха сухи. Ползвахме ги до около 7 м., докато още опознавах бебето, и постепенно нуждата от многократни пелени намаля и преминахме на обикновени памучни гащички, така на бебчо му беше още по-леко и удобно. Сега момченцето ми е на току-що навършени 2 г. и отдавана сме забравили за ползването на пелени. Няма да е пресилено, ако кажа, че усещах благодарността му за това, че не го оставям мръсен и мокър.

ПОЛЗИТЕ ОТ ЕБХ:

* С ЕБХ бебето самò се грижи за хигиената си, това му дава самостоятелност и самочувствие.

* Получава по-голям комфорт и по-голяма свобода на движението.

* Кожата му е чиста, суха и без раздразнения.

* Създава се по-добра комуникация между майката и бебето.

* Много по-рано ще придобие тоалетни навици (обикновено преди годинка).

* Много по-удобно и лесно е с ЕБХ при пътуване.

 

Автор: Силвена Чорбаджийска

 

 

Сподели: