Детска психология

Джобните – откога и по колко

Въпросът около това колко пари да се дават на децата като джобни и откога е редно хлапетата да разполагат със собствени финанси занимава много родители, педагози и психолози. Ето 7 съвета за това как да действате по въпроса с джобните.

Джобните – откога и по колко

Въпросът около това колко пари да се дават на децата като джобни и откога е редно хлапетата да разполагат със собствени финанси занимава много родители, педагози и психолози. Ето 7 съвета за това как да действате по въпроса с джобните. 

1. Направете си система заедно с децата

Добре е хлапетата да получават редовно джобни пари от 6-годишни. Това е възрастта, в която вече могат да смятат. Колкото по-рано разберат стойността на парите, толкова по-лесно ще им е да се справят с личните си финанси, когато пораснат.  Обяснете на детето по каква система ще му давате джобните и за какво може да ги харчи. Чуйте и неговото мнение по въпроса, не заповядвайте, а обсъждайте. То може би вече има някакво мнение за джобните от свои приятелчета. Уточнете правилата (кога, по колко и за какво) от самото начало и стриктно се придържайте към тях.

2. По колко пари да давате

Това зависи от възрастта на детето. Когато е още в основното училище, джобни се дават за лакомства, нещо за пиене и за евтини играчки. Колкото по-големи стават децата, толкова повече ще получават и като джобни - за кино, за подарък за рожден ден и т.н. Хубаво би било по това време хлапето ви вече да може и да си заделя нещо от джобните като спестявания.

3. Не давайте повече от уговорените пари без причина

Ако детето си изхарчи парите по-бързо от предвиденото (това може да се случи, ако ги получава веднъж в седмицата или в месеца), не му давайте веднага още пари. Оставете го да разбере колко е трудно и че трябва да е по-пестеливо. Седнете и сметнете как да ги разпредели на ден, така че да му стигнат. Ако се оплаче, че са твърде малко, обмислете вариант за увеличаване на джобните.

4. Веднъж седмично или месечно

Добре е в началното училище детето да получава парите си за харчене ден за ден или веднъж в седмицата - например в неделя. Когато влезе в гимназия, тийнейджърът вече може да взима джобните си веднъж в месеца. Така ще се научи да борави с парите, да си прави сметката и ще види колко е неприятно, когато не си разпредели добре финансите и остане без пари.

 5. Оставете детето да решава

Уговорете се предварително за какво ще се харчат джобните и повече не се месете във финансите на хлапето. Ако то реши вместо сандвич и безалкохолно да си вземе някаква играчка - не му се бъркайте, колкото и безсмислена да ви се струва покупката. Ако обаче, заподозрете, че джобните отиват за цигари, вече е време да се намесите.

6. Поощрете го, когато си заслужава

Ако видите, че детето ви събира пари за нова китара или тенис - ракета, иска да се запише на някакъв спорт или пък спестява за-по-скъпи, но по-качествени обувки - поощрете го. Разберете се например то да спети половината от парите от джобните си, а вие му дайте другата половина.

7. Не ползвайте джобните като наказание

Ако сте се договорили за определена сума, давайте я на детето на уречената дата, независимо от това как се е държало, какви оценки е имало и помагало ли е с домакинските задължения вкъщи. Хлапето трябва да си чисти стаята, да разхожда кучето, да полива цветята и да си учи уроците. Ако не го прави, седнете и поговорете, ограничете му стоенето пред компютъра, но не го наказвайте чрез лишаване от пари, за които вече сте се уговорили.

8. Откраднати/изгубени джобни

Не наказвайте детето, ако го слети тази неприятност. Може да са го причакали по-големи ученици в двора, може да  ги е забравило на пейката пред блока - каквато и да е причината, то достатъчно тежко преживява факта, че се е разделило така с паричките си. Ако му се карате, само ще усложните ситуацията. Разпитайте го как се е случило, дайте му пари - този път по-малко - така ще се научи да внимава повече. Ако тези случки зачестят, вече можете да заподозрете, че всъщност харчи или пести парите, а вас лъже, че са ги откраднали. В такъв случай не позволявайте детето ви да ви манипулира.

 

Автор: Мила Попова
Консултант: Хенриета Илиева, психолог

 

 

Сподели: