Бременност

Двама в корема на мама

Ако сте дарена с щастието да очаквате близнаци, вижте нашата колекция от интересни факти за мъниците в утробата си.

Двама в корема на мама

1. Изследванията показват, че 10-15% от всички бременности започват като многоплодни, но по-късно единият от близнаците се „губи“. Този феномен е известен като „Синдром на изчезващия близнак“.

2. Ако вече сте майка на неидентични близнаци (резултат от две оплодени яйцеклетки при овулация) и не приемате лекарства за плодовитост, вероятността да се сдобиете с втора двойка бебета е около 1 на 3 000.

Шампион и извън корта

Роджър Федерер е сред щастливците, родители на два „комплекта“ близнаци. Тенисистът и съпругата му Мирка се радват на момичетата Майла-Роуз и Шарлин-Рива и момчетата Лео и Лени. 

3. Повече от половината близнаци се раждат преди 37 г.с.

Рекорд

През 2017 г. в СБАЛАГ „Майчин дом“ - София са се родили 134 двойки и една тройка близнаци.

4. Близнаците, заченати по естествен път, са най-често срещани сред афроамериканците, последвани от бели, испаноезични и азиатци. Високите жени по-често раждат бебета в дует, в сравнение с по-ниските.

5. Близнакът, който се развива най-близо до шийката на матката, се нарича Бебе А. В 75% от случаите то е с главата надолу преди раждането. Бебе B може да бъде разположено в същата позиция или седалищно.

6. Макар вагиналното раждане да не е изключено, по-вероятно е да дадете живот с цезарово сечение, ако очаквате две деца.

Еднакво различни

Понякога едното бебче може да се роди вагинално, а другото – със секцио. Това се случва, ако второто мъниче изпитва затруднения с появата си на бял свят.

Американски опит

Шансът за бременност с близнаци в САЩ е 1 на 31, което е почти 40% ръст от началото на 80-те години на миналия век. Този факт се обяснява с растящия брой по-възрастни майки, чиито хормонални промени водят до отделянето на повече от една яйцеклетка при овулация.

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: