Раждане

Двама на старта ...или как се раждат близнаци по естествен път

Нормалното раждане на близнаци се оказа най-ненормалното нещо в днешно време. Въпреки че имаш всички показатели за раждане по естествен път, трябва да проведеш истинска битка, за да стигнеш до акушеро-гинекологичния стол в болничната зала.

Двама на старта ...или как се раждат близнаци по естествен път

Приемат ме по спешност в отделение по патология за задържане на близнаците, тръгнали да се срещат с майка си рано рано.

Лекарят (пишейки данните ми в документите): Кога ти е секциото?

Аз (с пълна увереност): Няма да раждам секцио.

Лекарят (вдига многозначително поглед към мен): Ти знаеш ли, че носиш близнаци?

Аз (още по-уверена): Ами знам. Това ще ми е второ раждане по естествен път. И двамата са с главата надолу.

Лекарят (с насмешка): Ти си била много смела. Хайде, приета си за сега, пък после ще видим.

На следващия ден и всеки след него до края на престоя ми в патологията в манипулационната за измерване на тонове на бебетата.

Акушерката на смяна: Кога ти е секциото?

Аз: Няма да раждам секцио.

Акушерката: Ама то не може иначе. Никой доктор няма да рискува.

Аз: Може, може. Докторът ми знае какво върши и аз му имам доверие.

Акушерката: Абе ти сега ги задръж, пък ще видиш по-натам.

Два месеца по-късно в приемната на родилното отделение.

Приемащата ме лекарка: Кога ти е секциото?

Аз: Няма да раждам секцио.

Лекарката: Кой те излъга, че ще раждаш нормално?

Аз: Никой не ме е лъгал. След малко идва моят лекар - питайте го.

Лекарката: Момиче, не ме ядосвай. Записвам в картона ти, че отиваш за секцио.

Аз: Ще раждам по естествен път. Ще видите.

Лекарката: Нещо си много смела. Няма да си такава, когато влезеш в залата. Хващам се на бас, че ще те режат.

Аз: Добре. Няма проблем.

Няколко часа по-късно аз спечелих баса.

ЕСТЕСТВЕНО Е ДА РОДИШ ЕСТЕСТВЕНО И... БЛИЗНАЦИ

Нормалното раждане на близнаци се оказа най-ненормалното нещо в днешно време. Въпреки че имаш всички показатели за раждане по естествен път, трябва да проведеш истинска битка, за да стигнеш до акушеро-гинекологичния стол в болничната зала. В повечето случаи причината е страх. Презастраховане от страна на лекарите да не се случи нещо непредвидено по време на раждането. Самият факт, че налице са две бебета и една матка е вече повод за безпокойство. Болшинството от майките изпитват силен страх от естественото раждане, защото са плашени години наред, че това е някаква брутална сцена с главно действащо малтретирано лице - родилката. Терминът нормално раждане на близнаци ги кара да изпаднат в истинска паника. Всъщност нещата трябва да се преценят правилно. Най-често многоплодна бременност е достатъчен показател за извършване на секцио. Ако месеците, в които се развиват плодовете, протичат без усложнения, майката няма придружаващи заболявания и в деня на раждането бебетата са разположени подходящо, няма причина да не се проведе нормално изгонване на децата. Тук не става въпрос да се води битка „за" и „против" естественото раждане, а за това, че има начин да се родят близнаци без операционна намеса и всяка жена трябва да бъде информирана за този факт.

ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

Повече от 50% от ражданията на близнаци в България се извършват чрез секцио. В много от тези случаи се прибягва до операция поради страх от рискови ситуации. Тъй като бебетата са две, при тях са възможни повече усложнения. Ако едното бебе е разположено седалищно, а второто - главично, те са главичка до главичка. При този случай лекарите прибягват до цезарово сечение, тъй като при естественото раждане е възможно да се заклещят едно в друго при раждането на първото. Друга причина е преждевременното раждане, което се наблюдава по-често при близнаци, отколкото при едно бебе. Обикновено те са с много ниско тегло и са твърде слаби, за да се преборят с нормалното изгонване. За тях е по-щадящо да бъдат извадени от лекарите чрез секцио. Някои акушер-гинеколози изтъкват и невъзможността на майката да се справи с процеса на раждане, тъй като при многоплодна бременност на книга той продължава по-дълго. Възможно е второто бебе да излезе 4-5 минути след първото, но често се случва да има „почивка" от 30 до 60 минути. Матката се нуждае от време, за да се адаптира с новата ситуация и да поднови контракциите, но майката през това време се изморява. Освен това матката е преразтегната от двойната бременност и е възможно да не успее да контрахира, т.е. да се появи много слаба родова дейност. Друг страх, който възниква е рискът по време на естествено раждане, след изгонване на първото бебе за второто да остане доста място и то да се обърне напречно на родовия път. Тогава се случва най-трудното за жената - ражда първото си дете нормално, а второто чрез секцио. Сред показателите са и високото кръвно налягане, преждевременно отлепване на плацентата и кръвотечения.

ВЪЗМОЖНО, НО НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

Наистина е възможно да се появят усложнения по време на раждане на близнаци. Рискове обаче съществуват за всяка родилка, независимо дали носи едно, или повече бебета. Не е задължително да родите децата си чрез цезарово сечение, само защото са две. Трябва налице да има медицински показатели, правилно открити и уточнени по време на бременността. Ако наблюдаващият ви акушер-гинеколог има опит и е уверен, че под медицински контрол вие можете да се справите с „двойната задача", можете да му се доверите. Ако вътрешно усещате, че искате да родите по естествен път, не се спирайте само заради страха, който в повечето случаи ви е насаден от притесненията на хората около вас.

ДА ПРЕМЕРИМ ЩАСТИЕТО

Когато отидох да раждам близнаците си, бях най-веселата родилка в отделението. Вече бях минала по пътя на естественото раждане веднъж и не изпитвах никакъв страх, защото знаех какъв ще е изходът. Този път дори двоен. В самия процес нямаше нищо по-различно от раждането на едно бебе. След приема и попълването на куп документи дойде ред за обичайните неща: настаняване на легло в предродилна зала, връзване на апарат за следене тоновете на бебетата, взимане на кръв и урина, слагане на система за вливане на течности. Оказа се вярно, че продължителността на второто раждане е значително по-кратка. След около два часа в предродилна зала, отидох да се „срещна" с моите бебета. След още час усетих силен напън и секунди по-късно чух първия вик на едното си момченце. Усещането да родиш първия близнак е странно и трудно описуемо. Чувстваш облекчение и невероятна радост от това, че си станала майка, от това, че виждаш бебето си за първи път и в същото време усещаш как в корема ти още има живот. За първи път „разделяш" близнаците и това за момент малко те плаши. Отдъхваш и бързо набираш сили за втория тур, защото искаш всички да сте заедно. Една от акушерките позна тревогата в очите ми и каза: „Спокойно, майче. Аз ще го държа тук до теб, докато родиш второто бебе". Шест минути по-късно чух втори вик, още по-гръмогласен. Роди се вторият ми син, а аз вече се чувствах като в облаците. В такъв момент майката няма сили за нищо друго, освен да плаче, много да плаче, от радост.

Която и жена да питате, ще ви каже, че най-щастливият ден в живота й е раждането на нейното дете. Тогава, когато е усетила бебето й да излиза от нея, когато е чула за първи път неговия плач, когато са й го подали в ръцете и го е прегърнала за първи път. В такъв момент си казваш: „Няма накъде да бъда по-щастлива!", а всъщност има накъде да бъдеш и двойно по-щастлива - когато имаш божията благословия да държиш в обятията си две бебета. Прекрасно, неописуемо вълшебно е усещането да гушнеш детето си и акушерката да ти каже: „Мамче, хвани хубаво бебето, защото ти давам да гушнеш и второто". Ръцете ти са свободни да поемат двете малки телца. Съзнанието ти е чисто и можеш да усетиш радостта на всички около теб, защото лекарите, акушерките и неонатолозите искрено се радват на твоите постижения, а ти си способна да се пръснеш от щастие и гордост. След естественото раждане на близнаци имаш възможността да прегърнеш малките душички и да ги поздравиш с добре дошли в първите минути от живота им. Най-прекрасното начало - милувките на мама.

МНЕНИЕТО НА АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГА 

„Раждането на близнаци по естествен път в съвременния свят - безсмислена екстремност или нормално развитие на природата?" 

 Д-р Веселина Славкова - акушер-гинеколог в МЦ Фемина и МБАЛ Вита, тел. 0888 684 180

Като специалист подкрепям раждането на близнаци по естествен път, но само при спазването на строго определени условия. На първо място бебетата трябва да са с главично предлежание и да не са незрели. Освен това е важно нормалното им раждане да се осъществи в голяма клиника, където всякакви усложнения могат да бъдат посрещнати адекватно от специалисти. За мен е важно в залата да присъстват две акушерки и двама педиатри, които да реагират своевременно при изгонването и първите минути от живота на близнаците. Против съм поемането на рискове, когато не са налице тези условия и ако родилката има придружаващо заболяване или усложнение от бременността.

Д-р Валентин Шкодров - акушер-гинеколог в ДКЦ 18, тел. 0888 732 896 

От близнаците интерес представляват еднояйчните близнаци, но тяхната честота на поява не се е променила през последните години. Съвременните асистирани репродуктивни технологии увеличават броя на двуяйчните близнаци,но увеличението е незначително и не може да бъде окачествено като екстремност и още по малко безмислена.

Автор: Десислава Христозова

 

Сподели: