Нашият дом

Душ или вана?

Решението на този въпрос има няколко предпоставки: мястото, с което разполагате, желанието ви за ограничаване на разходите за вода, личните ви предпочитания и хигиенни навици.

Душ или вана?

Решението на този въпрос има няколко предпоставки: мястото, с което разполагате, желанието ви за ограничаване на разходите за вода, личните ви предпочитания и хигиенни навици. Изборът понякога зависи и от финансовите ви възможности, макар че нерядко една стандартна вана излиза в пъти по-евтина от модерната, снабдена с най-различни функции кабина. И обратното е вярно - има изключително скъпи и луксозни хидромасажни вани, които надминават десетократно по цена обикновените душ-кабини с поддушово корито и алуминиев профил с плъзгащи се врати. И все пак - вана или душ-кабина? Да видим основните предимства и на двата варианта:     

ДУШ-КАБИНА

 • Пести вода (средноголемите вани се пълнят с около 100-140 л, докато едно стандартно взимане на душ изисква не повече от 50-80 л).
 • Пести време (обикновено душът продължава около 5-10 минути, докато за ваната заедно с времето за пълнене и източване на водата, трябва да отделите приблизително час).
 • Заема доста по-малко място и на практика почти не съществува баня, където да не може да се побере.
 • По-хигиенична е от ваната - ако е спорно дали е добре да се лежи във вана без предварително измиване на тялото със сапун, тук този въпрос изобщо не стои на дневен ред. Лесно, практично и чисто!
 • Не е необходимо да я изтърквате всеки път преди къпане с гъба и препарати.
 • Повечето хора, които имат вана у дома, всъщност не я употребяват по предназначение, или я използват не повече от 2-3 пъти годишно. Това прави инвестицията в душ-кабина значително по-оправдана.
 • Много по-безопасна е от ваната, където нерядко се случват инциденти с подхлъзвания, сърдечни удари и дори удавяния вследствие на заспиване.

Практически съвети при избор на душ-кабина:

- За по-голяма устойчивост и сигурност стъклата е добре да са темперирани (закалени).

- Ако сте готови да инвестирате по-голяма сума, обмислете варианта за хидромасажна душ-кабина или модел с парна баня. Някои имат дори система за самопочистване, което спестява много време и нерви.   

- Съществуват душ-кабини с място за сядане, което е голям плюс при наличие на малки деца, бременни жени или възрастни и болни хора в семейството.

- Внимавайте с монтажа и уплътнението, тъй като много често (освен ако не сте заложили на изградено с плочки поддушово корито) кабините с готови корита започват да пропускат след време вода.

ВАНА

 • Няма нищо по-отпускащо и прекрасно от ароматната вана след един изтощителен и изпълнен със стрес ден. Чаша вино, няколко свещи, лека музика и лесно можете да трансформирате релакса в романтика, споделена с вашия партньор.
 • С помощта на билкови екстракти или растителни масла можете да я използвате за домашно водолечение на различни кожни, ставни и друг тип здравословни проблеми.
 • Осигурява неповторимо водно забавление за децата.
 • По-лесна за почистване от душ-кабината (само при обикновените обаче модели, които са без приставки за хидромасаж и др. функции).

Практически съвети при избор на вана:

- Формата и размерът зависят, разбира се, от мястото в банята. Освен стандартните големи вани за вграждане или свободно стоящи за по-малки помещения са измислени и умалени модели за полуседнала позиция на тялото. Безспорна иновация за миниатюрни бани са т.нар. японски седящи вани, които наподобяват голяма кофа, но са изключително практични и пестят място и вода. Ако имате достатъчно пространство, купете си най-добре голяма вана за двама или ъглов модел, които позволяват още по-голямо удобство и релаксация.

- При материала можете да избирате между чугунени с емайлирано покритие, стоманени, акрилни, полимерни (наподобяващи на вид естествен камък), порцеланови и дори най-скъпите и авангардни решения от стъкло и специално обработено дърво. Най-евтини и надеждни са тези от фибростъкло и акрил, като първите са значително по-неустойчиви на надраскване от акрилните. Основният недостатък на порцелановите пък е тяхната крехкост - при изпускане на по-тежък душ-накрайник, например, могат да се получат пукнатини или дори да се отчупят парченца. Стоманените са на практика вечни, но цената им е доста висока, а недостатъкът на дървените е, че се поддържат трудно и имат относително кратък срок на експлоатация.   Имайте предвид, че при хидромасажните вани се изискват специални препарати за поддръжка и почистване, които понякога могат да се окажат сериозна финансова тежест.

Спорният въпрос за икономията на вода с душа

Макар че е смятан за по-икономичното решение, душът невинаги е такъв. Всичко зависи от времето, което прекарвате под него, размера на слушалката му и силата на водната струя. За да прецените дали във вашия случай ще се окаже икономично заменянето на старата вана с модерна душ-кабина, следващия път, когато взимате душ във ваната, запушете канала и вижте накрая колко вода сте изхабили. Ако ваната е пълна почти до ръба, определено трябва да намалите времето, прекарано под душа. Добре е да знаете, че вече и на нашия пазар се предлагат т. нар. „икономични" душове. Според специалисти те дават разход на вода до около 8-10 литра на минута (което прави около 50% спестяване на водата спрямо стандартните приставки), като най-водоспестяващите са с разход до около 5 литра. Използват специална технология на аериране, или смесване на водата с въздух.

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: