Раждане

ДУЛА... нещо ново или позабравено старо?

Чудя се какво породи тази нова мания да се завръщаме към старото?

ДУЛА... нещо ново или позабравено старо?

Дали капацитетът на човешкия интелект достигна границите си и сега започва да връща лентата назад? Или добре забравеното старо, поднесено под ново име и модел, е печелившата формула за прокарване на модерна визия? Или човечеството така се задушава от мръсотията, техниката, напредъка, че единствената му възможност да просъществува е като се докосва по всички възможни начини до природата? Напоследък жените се обърнаха към естествения, био, здравословен, еко начин на живот. Завръщането към природата засегна и даването на нов живот - все повече българки оценяват предимствата на раждане по естествен път и на това до тях да има човек, който в онзи сюблимен и толкова „страшен" момент да ги успокои и вдъхне доверие в собствените им сили. Тази толкова важна роля се поема от дула - наименование на нещо ново или позабравено старо?!

БУКВАЛНО

Думата „дула" произлиза от гръцки и буквално означава прислужница или професионална помощница за раждане.

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ

Преди малко повече от 100 години нашите прабаби са раждали вкъщи, раждали са и на полето, с помощта на опитна жена, която е асистирала и за всичко това никой не ги е хулел, не ги е обявявал за странни, нито пък се е считало, че въвеждат някаква безумна иновация - те не са имали алтернатива. Не случайно се празнува бабинден, защото едно време бабите са изпълнявали ролята на дула. И всъщност тази професия (или по-скоро призвание) не е нещо ново.

ОСНОВНА ЗАДАЧА

Дулата е жена, която помага на бъдещата майка да роди с възможно най-малко болка и стресови моменти. Нейната основна задача е да контролира събитията в родилна зала по начин, който да остави спомени единствено за положително емоционално преживяване. Обикновено бъдещата майка се запознава с дула по време на бременността. Дулата се стреми да стане близка с бременната жена, за да й бъде максимално полезна - да разбере нейните очаквания спрямо процеса на раждане, страховете и особеностите на нейния характер.

КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРАВИ ТЯ

Дула е като сянка на бъдещата майка. Тя е тиха, не пречи и се намесва само, когато има нужда, без да се натрапва по никакъв начин. Дула:

- Заема образа на майката - закриля, съчувства и помага по всякакъв начин, без да критикува.

 - Помага на жената да си вземе душ, да се преоблече, да седне на стола за раждане, да се завърта в удобна поза. Навлажнява й устните с марля, напоена с вода.

 - Става най-добрата приятелка на бременната жена.

 - Облекчава процеса на раждане по всякакви немедицински начини.

 - Прави масаж на ръцете, краката и кръста, за да облекчи болката по време на контракциите.

 - Обяснява всяка стъпка от процеса на раждането, за да се чувства уверена родилката.

 - Ако раждането тръгне в неочаквана посока, тя запазва емоционалното равновесие на родилката, което е изключително важно в такъв момент.

 - Тя е психологът, от който жената им нужда по време на раждането и след него.

 - Ако раждането продължава дълго, в един момент жената се изморява. Дула й дава кураж да продължи и успява да я „издърпа" от блокажа.

 - Постоянно държи връзка с роднините на бъдещата майка, като ги информира какво се случва в родилната зала и накрая им съобщава най-хубавата новина.

 - След раждането остава при майката, за да й помогне в тоалета и по време на преместването в стаята. Показва как да сложи бебето на гърда и да го накърми за първи път.

АМИ АКУШЕРКАТА?

Често се бъркат ролите на дула и акушерка. Докато първата е отдадена на това да създаде максимален комфорт на бъдещата майка, втората е медицинско лице, което отговаря преди всичко за здравето на жената и бебето. Понякога акушерката изпълнява подобни на дула функции, като напътства родилката, гали и я успокоява, отвлича вниманието й от болката. В много случаи обаче акушерката е тази, която изражда бебето, слага системи, извършва много други медицински манипулации, които не й дават възможност да обърне внимание на емоционалното състояние на родилката.

Спомням си моето първо раждане. Тогава все още не се говореше за професия дула. По стечение на обстоятелствата с мен в залата влезе сестра ми. Оказа се най-подходящият човек за мен в онзи момент. През цялото време се чувствах спокойна, че не съм сама, преди всяка манипулация ми обясняваше какво се случва и това ми даваше увереност, че мога да се справя с всичко. Освен това ми подаваше марличка, напоена с вода, придържаше ме, масажираше, показваше ми хитринки за преодоляване на болката и накрая направи първите снимки на моята дъщеричка. В онези часове моята сестра изигра ролята на дула и благодарение на нея спомените от първото ми раждане са изпълнени единствено с положителни емоции.

Въпроси към специалиста

Олга Дукат - дула, тел. 0899 991 264.

 - Има ли болници в България, които толерират присъствието на дула по време на раждането?

Професията дула е непозната в България и тепърва предстои да се развива. Ще мине време, докато хората оценят преимуществата й. Доколкото ми е известно, съм първата подготвена дула в България. За момента имам уговорка в една частна болница, че ще мога да практикувам там и се подготвям за първото си раждане. Паралелно с това водя разговори и с други болници и разбира се търся жени, които биха искали да имат дула. Очаквам, че в началото няма да е лесно да се прокара тази идея, особено в големите болници, но се надявам с времето професията да стане популярна, както е навсякъде по света.

 - Как може жената да си избере дула, ако не познава такава?

Работя върху специализиран уеб-портал за дули, на който да се събере цялата информация, включително програми за обучение, координати на дули и др. Но това е нещо, което тепърва предстои да се развива. За момента, ако няма възможност да се свърже с дула, бременната жена би могла да помоли своя близка приятелка, сестра или дори майка за подкрепа по време на раждането. Жените притежават вродена способност да се грижат за някого, но все пак най-добрият вариант е тази жена да бъде добре подготвена, да притежава определени знания и умения и да има позитивна нагласа към раждането.

 - Може ли акушерка да изпълни мисията на дула?

Да, една добре подготвена и чувствителна към нуждите на раждащата жена акушерка би могла да изпълни ролята на дула. В този случай е възможно да има нужда от допълнително обучение, например за немедикаментозните методи за обезболяване, психологическа подкрепа и други. Добре е също предварително да се запознае с жената и нейните предпочитания, но, да, по принцип би могла.

Десимира Кирилова - старша акушерка Патологична бременност, ПСАГБАЛ „Св.София", тел. 0898 36 22 76

 - Според вас присъствието на дула по време на раждането в болница помага ли за по-лесното протичане на процеса или по-скоро пречи?

Дали помага? Разбира се, че ДА! Мога да го обясня така: човекът е бозайник и като всички бозайници в момента на раждане иска да се усамоти, „да се скрие", за да роди необезпокояван и да предпази малкото си. Но човек е и социално същество, което, когато се страхува и изпитва болка, търси съчувствие, разбиране и помощ. Присъствието на дула осигурява точно това. За да съм обективна, бих казала, че все пак това трябва да е човек, който е осведомен за родилния процес като медицинско явление, за да може дейността на дулата да е съгласувана с нашата работа и да се постигнат максималните възможни резултати. Но присъствие на дула в големите болници у нас, със сегашния режим на работа и уредба на родилните зали, е все още едно бъдеще, което аз лично се надявам да настъпи по-скоро. Надявам се, че жените ще имат възможност да раждат при акушерка и да бъдат подпомагани от дула, така както е било преди и както би трябвало да бъде сега.

  - Съществува ли практика у нас акушерки да се преквалифицират в дули?

За сега аз нямам такова наблюдение, поне що се отнася до акушерките, които работят в големите родилни домове в столицата. Това е така, защото е доста трудно да се разчупи приетия стериотип на работа. Мисля, че инициативата трябва да дойде от самите бременни и родилки. Когато жените осъзнаят, че при нормално протичащо раждане те имат нужда само от една акушерка, която да им помогне да родят, ще осъзнаят че имат нужда и от дула, която да им помогне това изживяване да бъде пълноценно, осъзнато, неповторимо, оставило в съзнанието положителни емоции. Тогава „пазарът ще определи търсенето" и женската консултация ще бъде пълноценна - водена от акушерка в екип с дула, които жената ще познава от самото начало на бременността.

Автор: Десислава Христозова

 

Сподели: