Развитие и обучение

Домашни игри и забавления от едно време

Ще се отрази прекрасно на взаимоотношенията ви с децата ако, стоейки си вкъщи през зимните вечери и уикенди, организирате домашни игри и забавления – те ще са доволни и усмихнати, а и за самите вас ще е разтоварващо.

Домашни игри и забавления от едно време

Ще се отрази прекрасно на взаимоотношенията ви с децата ако, стоейки си вкъщи през зимните вечери и уикенди, организирате домашни игри и забавления - те ще са доволни и усмихнати, а и за самите вас ще е разтоварващо. Винаги остава вариант да извадите семейните настолни игри от сорта на „Не се сърди човече", „Рубикуб", „Монополи" и т. н., но за децата ще е не по-малко интересно да разчертаете заедно лист за „Дама" и да използвате за играта зрънца черен и бял боб. Или вместо игра с рекламираните по телевизора карти, да извадете обикновено тесте и да ги научите на „Бонжур Мадам" и „Война". Т. е. тук смятаме да ви провокираме с няколко простички и евтини идеи за семейни игри и занимания, които ще ви върнат във вашето детство.

Игри, развиващи езиковите умения. Навремето, когато изгаснеше тока, вкъщи играехме на „Виждам, виждам буквичката" - измисляш си предмет от стаята, казваш първата му буква и останалите трябва да познаят. Играйте на асоциации, алитерации (напр. да се измисли изречение, в което всички думички започват с буквата С - Сашо сърба сладка супа.) и други азбучни игри. Например:

 • измисляне на максимален брой думи с една буква от азбуката, а за да е по-трудно, може да определите и тема, да кажем, изброяване само на неща за ядене.
 • Верижната игра с букви също е страхотна - първият казва дума, следващият назовава друга, която да започва с буквичката, на която е завършвала предишната, и т. н.
 • Напишете разбъркано различни думи и карайте децата да ги разпознаят. Започнете с по-кратки думи, напр. ждъж (дъжд).
 • Може да извадите просто лист и химикал и да играете цялото семейство на „Бесеница", „Точки и тирета", „Градове и държави", кръстословица или бинго с букви.
 • Забавлявайте се да римувате, като измисляте кратки стихчета заедно.
 • С по-големите деца можете да направите родословно дърво, да водите заедно дневник и др.

Математически игри, развиващи паметта и мисленето. Не пропускайте да научите децата на „Морски шах" и „Бик и крава". Математика обаче е и да организирате игри на съответствията - по-малките могат да сортират предмети по признаци: голямо и малко, цвят и форма (напр. копчета в различни цветове и големина, сортиране на чифтове (чорапи, ръкавици), откриване на правилната капачка на различни шишета и буркани и др.).

 • Изрежете с геометрични или неправилни форми корица на старо списание или лист от брошура, така че да получите бързо пъзел, който децата да наредят.
 • Страхотни игри могат да се получат и с помощта на калкулатор, а също и с електрическа везна, с която могат да опитат да налучкат кое колко тежи.
 • Тренирайте паметта на детето, като ги накарате да огледат всичко в стаята добре, а след това да излязат. Разместете, махнете или добавете няколко предмета - те ще трябва да назоват промените. За по-малките играта може да се направи с поднос, на който да слагате и махате около десетина предмета. Усложнете задачата, като ги накарайте да ги разпознаят със завързани очи.

Игри, развиващи двигателните умения. За всички деца са забавни игри като „Замръзни", в които се превръщат на статуи. Но може да им организирате вкъщи и състезание с препятствия - мебели, възглавници и пр., също целене на кофа с топчета, надбягване с топче (или картоф) в лъжица. Ето още няколко атрактивни идеи според мястото, с което разполагате у дома:

 • Балансирайте с книги на главата, скачайте с чували или калъфки, правете се на „ръчни колички" и се състезавайте.
 • Играйте волейбол с балон и въже, опънато между два стола.
 • Организирайте си боулинг турнир с празни пластмасови шишета и лека гумена топка.

Игри за фина моторика са тези от типа на „Дженга" и „Микадо", които наистина са страхотни. Но би свършило чудесна работа и едно домашно „ателие" за правене на бижута - гердани от макарони с дупка и всякакви джунджурии, които ви се намират - коркови тапи, парченца плат, цитрусови корички, копчета и т. н. Изработете заедно кукли от чорапи и памук; оформяйте фигури от закачени една за друга щипки за пране; хвърляйте стотинка в цел - напр. тавичка за мъфини, която може да се разграфи с различна стойност на дупките мишени. С по-големите деца можете да сплитате и разплитате плитки, възли; да правите хартиени самолетчета, „солнички", лодки и шапки.

Рисуване, бои, картини. Опитайте рисуване на тъмно или със затворени очи - завържете очите на децата с шал и ги накарайте да нарисуват нещо, напр. къща. Когато махнат шала, ще установят, заливайки се от смях, че коминът е вътре в прозореца и т. н. Опитайте и вие, за да се посмеят и на ваш гръб!

 • Позволете на децата да се понацапат малко, като сипват с капкомери разноцветни готварски бои в буркани с чиста вода - за тях ще е вълшебство, наблюдавайки как цветовете се смесват бавно помежду си.
 • Страхотни картини се получават и от пръстови отпечатъци. Купете текстилни фулмастри, дайте им стари тениски и ги оставете да бъдат дизайнери.
 • Ако имате събрани камъчета, шишарки и всякакви естествени съкровища, може да ги направите още по-ценни и красиви, като ги боядисате или изрисувате заедно с децата.
 • Може да ги накарате да нарисуват картина по ваш разказ, опишете им детайлно какво си представяте, редувайте се.
 • Друга забавна задачка е всеки да нарисува другите членове на семейството и свой автопортрет, след това ще ги сравните и ще се смеете, смеете..

Още забавни идеи:

 • Обявете „синя събота" или „зелена неделя" и цял ден се опитайте да преобладава този цвят - да се облечете в такива дрехи, да ядете такива продукти или да се храните с цветни съдове, салфетки или покривка.
 • Напишете на листчета различни животни, професии и пр. - всеки тегли лист и трябва да имитира това, което пише на него, а останалите от семейството да познаят.
 • Правете си домашен театър, маскарад, позволете на децата да обличат ваши дрехи, танцувайте (особено забавно е по двойки).
 • Можете да си направите семеен оркестър с различни съдове и предмети, свирене на чаши или собствени „инструменти" - оризови маракаси от пластмасови кутии, пълни с ориз, китара от кутия за обувки с опънати ластици, барабанче и т. н. Покажете на децата, че може да се свири и с помощта на гребен и хартия.
 • Поиграйте си със сенките на ръцете пред нощната лампа.

Запомнете, за да е максимално забавлението за децата ви, задължително трябва да участвате и вие! Има много игри, но детето първо трябва да се научи да играе, трябва му приятел, който да го учи - мама, тате.

Автор: Силвена Чорбаджийска

 

 

Сподели: