Бременност

Докторе, кажи!

Естествено, най-важният лекар, който следи бременността на бъдещата майка от началото до края, е акушер-гинекологът.

Докторе, кажи!

Има обаче и други специалисти, които могат да ни бъдат от помощ, докато чакаме да прегърнем най-важния член на семейството – нашето бебе. Вижте кои са те.

Вътрешни болести

Този специалист помага за предотвратяване и лечение на патологията на сърцето, белите дробове, бъбреците и храносмилателната система. В случай че имате някакви предишни заболявания или оплаквания, той заедно с вашия акушер-гинеколог ще прецени какво да препоръча за лечение.

Оториноларинголог (уши-нос-гърло)

УНГ специалистът лекува проблеми, като тонзилит, фарингит, ринит, отит и други заболявания на горните дихателни пътища. Понякога нарушението на дишането по време на настинка засяга общото състояние на бременната жена, което води до повишена умора, главоболие и неспокоен сън.

Офталмолог

Офталмологът изследва зрителната острота на бъдещата майка и определя дали има патологични промени в очното здраве. Това се отнася особено в случаите, ако жената носи очила, или има минали заболявания на зрителния апарат. Очният лекар е специалистът, който може да прецени и да даде препоръка при евентуален проблем и в зависимост от неговата сложност какво да бъде раждането – естествено или оперативно.

Ендокринолог

По време на бременност работата на жлезите с вътрешна секреция, и по-специално на щитовидната жлеза, се променя – тя трябва да функционира „за двама”. И ако през първото тримесечие бъдещата майка има дефицит на хормони, това може да доведе до редица здравословни проблеми както за нея, така и за нейното бебе.

Генетик

Генетикът е специалист, който идентифицира различни вродени и хромозомни патологии. Рискът от появата на такива заболявания се увеличава значително, ако бъдещата майка е на възраст над 35 години. Ето защо специалистът ще оцени резултатите от различни тестове и при необходимост ще назначи допълнителни, с цел да потвърди или изключи проблеми с развитието на плода.

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Мажена Риш-Панова, началник на отделението по патология на бременността в Първа САГБАЛ „Света София”

 

Сподели: