Lifestyle

Димитър Иванов – Капитана: Живот с усмивка

Може би сте попадали на забавните му видеа в инстаграм профила @kapitana_standup.

Димитър Иванов – Капитана: Живот с усмивка

В тях той прави остроумни съпоставки на захранването, ходенето на море, възпитанието преди и сега... Срещаме ви с Димитър Иванов – Капитана заради огромните ни симпатии към неговия шеговит поглед към родителството и обезоръжаващо свежия позитизивъм.

Визитка

Димитър Иванов – Капитана е актьор, стендъп комик и единственият български вентролог*. Определя се като „баща на две деца, мъж на една жена и човек на своето куче“. 

От 2018 г. се занимава предимно със стендъп комедия. Оттогава има няколко национални турнета, две самостоятелни шоута в зала 1 на НДК и много други изяви. През 2022 г. печели наградата „Златен микрофон“ за най-добър стендъп комик в България. 

*Вентрологията е изкуството да се говори без движение на устата и мимики на лицето. Вентролозите създават илюзията, че гласът им идва от куклата, която им партнира в скечовете. 

Капитане, ще споделиш ли рецептата за успешно управление на семейния кораб?

Не съм сигурен дали я знам. Много е трудно да практикуваш пътуваща професия и в същия момент да имаш семейство, което не пътува. Но за мен, за да бъде семейният кораб управляван успешно, трябва да се управлява от двама капитани. Както сме ние. Когато мен ме няма, съпругата ми поема командването. Когато нея я няма – аз. Въпросът е посоката да е една и съща.

Със сигурност една от важните съставки е хуморът. Той ли е тайната на хармонията у дома?

Със сигурност хуморът вкъщи помага. Важното е да внимаваш дали жената е в настроение за хумор. Но да, с него е много по-лесно. На това се опитвам да науча и дацата. Има сериозни моменти, но като цяло животът трябва да е забавление. 

Да кажем, ако спечелите шестица от тотото, какво следва – забавление. Шансът да се родим е доста по-малък от този да спечелим шестицата. Тогава какво ни пречи цял живот да се забавляваме?

Дъщерите са слабост на татковците. Ти имаш две момиченца – разкажи ни за тях.

Те са прекрасни деца, които не случиха на баща. Аз умирам да прекарвам време с тях, колкото и да е кът. Родителите трябва да прекарват много време с децата си, те ни учат на страшно много. Дъщерите ми се казват Ния и София. Ния е на 7, запалена гимнастичка, мечтае да стане ветеринар и художествена гимнастичка. А сестра й София скоро се научи да ходи и идея си нямаме каква иска да стане, защото още не е проговорила. Както казах – прекрасни са. Всички деца са прекрасни. Те са смисълът.

Как би описал живота си с три дами вкъщи?

Розов! Наистина с много розово и много брокат. Имам си мъжка подкрепа – Рашо, кучето ни. За мен няма мъжки и женски занимания. Има забавни и незабавни моменти. Много обичаме настолните игри. Каката например е фенка на Хари Потър и искаше настолна игра, но те в мрежата бяха доста... за по-големи. Затова заедно направихме игра. И така всеки ден нещо ново, нещо забавно и задължително да сготвим нещо заедно. Семейството трябва да прави всичко заедно.

Какво те вдъхновява за забавните видеа, които правиш?

Ежедневието, спомените, децата ми, хората. Всичко, което ме заобикаля.

Шоуто ти „Не се шегувам“ предизвика огромен интерес и бе разпродадено дни преди датата. Как си обясняваш този успех?

Успехът се дължи на това, че работя с екип. Мнозина мислят, че съм солов играч, но истината е, че зад гърба ми стоят много хора. Нашата организация е НЕМ – Hashtag EVENT Management, и там имаме една поговорка, която обожавам: „Ако искаш да стигнеш бързо, тръгни сам. Ако искаш да стигнеш далеч, тръгни с екип“.

Живот с усмивка. Можем ли да обобщим така твоята философия и лесно приложима ли е?

Да, това за мен трябва да е философията на всички. Един ден няма да ни има – това е цената на живота. Живот, който е кратък. Ето защо не бива да забиваме в проблемите, а да се наслаждаваме на чудесата на света. Проблемите ще ги има винаги, но ако сме фокусирани върху тях, изпускаме живота, който така или иначе тече. Усмихвайте се и ще видите, че е заразно!

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: