Здраве и красота

Диагностика на гърдата

Никак не е полезно да четете медицинска енциклопедия, особено преди лягане.

Диагностика на гърдата

Като цяло, „търсенето" на която и да е болест е изключително неблагодатно. Задължително ще намерите нещо и ще изпаднете в паника. И все пак, всяко правило има изключение. Съвременната диагностика на рака на гърдата е едно такова изключение.

Може би никой никога нямаше да разбере истинската цифра на жените, умрели от рак на гърдата, които е можело да бъдат спасени, ако не е била американката Шарлота Хейли. През 1990 година тя първа направила розовата лентичка (призната в цял свят за символ на борбата с рак на гърдата) като част от своя имидж и организирала активна антиракова пропаганда. Тя имала лично отношение към това заболяване, от него починали баба й, сестра й и дъщеря й. Начинанията на Шарлота Хейли не останали незабелязани, обществото обърнало лице към проблемите с рак на гърдата. Така представителките на прекрасната половина на човечеството започнали да обръщат по-голямо внимание на главния атрибут на своята женственост. В какво се изразява това днес? Преди всичко, в навременни изследвания на млечните жлези.

Страшно, дори ужасно!

На всеки 2, 5 минути в страните от Европейския съюз и Русия се диагностицира един случай на рак на гърдата и на всеки 6, 5 минути от това заболяване умира една жена. Заради тази статистика песимистите могат да пият валидол, а оптимистите, да похвалят съвременната медицина, която предлага навременна диагностика, а това означава, че много жени имат реалните шансове да се излекуват. Ето и методите на диагностика:  

УЗИ - основен метод за ранна диагностика на заболяване на млечните жлези за жени на възраст до 40 години. Ограничението на възрастта е свързано с това, че до 40 години в млечните жлези на жената преобладава жлезиста тъкан (на жлезата, която отговаря за млякото), която се крепи към гръдните мускули с помощта на фиброзна (съединителна) тъкан, затова и УЗИ се препоръчва пред мамографията. След 40-годишна възраст обемът на плътната фиброзно-жлезиста тъкан постепенно намалява, преобладават мастни структури. На този фон възможността за мамография превъзхожда УЗИ, особено за диагностиката на злокачествени новообразования на гърдата.

МАМОГРАФИЯ (рентгеново изследване на млечните жлези) - основен метод за ранна диагностика на рака на гърдата за жени след 40 години. При по-млади това изследване се провежда при строго предписание на лекар, когато става дума за възможно злокачествено образование. Изследването включва четири снимки - по две проекции на всяка млечна жлеза (права и наклонена снимка).

Динамична МР МАМОГРАФИЯ (магнитно-резонансна томография) - допълнителен метод за диагностика на заболяване на гърдите за жени след 40-годишна възраст. За по-младите жени се използва в пакет с клинични изследвания и УЗИ, когато след изследванията останат съмнения за злокачествени образования. Динамичната МР-мамография е един от начините за диагностика, подходящ за жени с импланти. Имплантът прикрива част от млечните жлези и не пропуска рентгеновите лъчи, поради което мамографията в този случай е неефективна. Изобщо, при този вид диагностика има много плюсове: не е лъчев (а това значи, по-безопасен), позволява да се определи характера на тумора и стадия на процеса и въпреки това има много ограничения. За получаването на снимки с високо качество могат да попречат по-пищните форми и дори най-незначителното ви помръдване по време на изследването. А още, МР-мамографията не винаги „различава" туморната тъкан от отока. Трябва обаче да споменем, че е по-скъп.

Методи, основани на ТЕРМОГРАФИИ НА МЛЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ, оптични методи - тези методи не се използват при първична диагностика. Термографията може единствено да каже за измененията на температурата на млечните жлези. Оптичните методи, в това число светлинното сканиране, разпознават само изменения в плътността на тъканите. Този вид изследвания не са способни да дадат точна оценка, дори не могат да забележат тумор с малки размери. Но тези изследвания могат да хванат ранните функционални предвестници на заболяването, което позволява да не допуснете развитието на туморния процес. Тези методи се използват много рядко, тъй като са остарели.

БИОПСИЯ - изследване на млечните жлези при опасения за злокачествен процес. Прилага се тогава, когато са изчерпани всички други методи на диагностика и въпреки това са останали съмнения. Съществуват няколко вида биопсии: взема се клетъчен материал от участъка на тъканта на млечната жлеза и се прави цитологично изследване (изследване на морфологията на клетките), взема се парченце от тумора за хистологично изследване (изследва се тъканта). Лекар определя кой от отделните методи е целесъобразен в различния случай, след проведени пълни изследвания.

Важно! Навършвайки 18 години, всяка жена минимум един път в годината трябва да посещава лекар-мамолог, а един път на две години да си прави УЗИ на млечните жлези.

Ракът на млечните жлези е едно от тези заболявания, за които фактор на възникване може да стане наследствената предразположеност. Затова жените, чиито роднини по майчина и бащина линия са боледували от рак, попадат в първата линия на рисковата група. Възникването на рака на гърдата има наследствен характер, но не на 100 % от случаите. Дали ще се прояви генът, или не, не е известно. За пълна сигурност жените с кръвни роднини, които са боледували, се препоръчва да си направят тест за генетична предразположеност към рак на млечните жлези. Тези, при които се установява наличието на гена, са под постоянно наблюдение. В България тестовете за генетична предразположеност почти не се предлагат, тъй като са много скъпи.    

Самостоятелна работа

Доколко е ефективно самостоятелното изследване на гърдите? Много лекари казват, че хващането на рак в първа и втора степен по този начин е рядкост. И изобщо да намерите злокачествен тумор само с ръце не може всеки онколог! Но при изградени навици, всяка жена ще може сама да открие тревожните симптоми. Опипването на гърдите трябва да е с различна степен на сила. Започва се с лек натиск, след това постепенно се усилва, но без да се стига до посиняване. Не трябва да се стиска до достигането на остри болезнени усещания. Опипвайте гърдите с три пръста, премествайте ги постепенно през половин сантиметър. Движенията трябва да приличат сякаш поставяте запетая с пръсти - поставяте, премествате и следваща запетая... притискайте гърдата към гръдния кош.

Към лекар трябва да се обърнете, ако след проведения самостоятелен преглед (направен по всички правила) сте забелязали: каквото и да е втвърдяване на млечната жлеза, изменение на формата на гърдата, прибиране на зърното навътре, промяна на кожата на гърдите, например  сбръчкване или образуване на гънки, каквото и да е подуване на кожата от млечните жлези, втвърдяване в областта подмишниците, специфични течения от зърната (прозрачни или кървави).

Важно! Самостоятелният преглед или  при лекар трябва да се  провежда само при първа фаза на менструалния цикъл (от петия до четиринайстия ден). В този период млечните жлези не са напрегнати и са по-меки.

Самостоятелната проверка трябва да протече по следния начин:

1 Съблечете се до кръста и застанете пред огледалото. Отпуснете ръце до тялото и внимателно разгледайте млечните жлези. Обърнете внимание доколко са симетрични (като имате предвид, че в човешкото тяло няма идеално симетрични органи, но голямото разминаване е забележимо). Обърнете внимание дали не са изпъкнали вените, дали се е променил цветът на гърдите, формата, зърната и кожата около тях.

2 Направете същото, но този път с вдигнати ръце.

3 Вдигнете лявата си ръка и пощипвайки с пръсти с дясната ръка, опипайте лявата си гърда. Не стискайте силно. Започнете прегледа от подмишниците, после се движете спираловидно към зърното. Продължавайте като се предвижвате по вертикала отгоре надолу, започвайки от вътрешната страна на гърдата към мишницата.

4 Направете същото и с дясната гърда, като вдигнете дясната си ръка.

5 Продължете прегледа в легнало положение. Сложете под лявата си плешка възглавница, вдигнете лявата си ръка зад главата. Движете пръстите си на дясната ръка по лявата гърда, започвайки от основата и постепенно приближавайки към зърното.

6 Опипайте областта между гърдите и подмишниците, първо с вдигната ръка, а след това с наведено надолу тяло.

7 Внимателно стиснете зърното и вижте дали има някакво течение.

8 Същото направете и с дясната гърда, възглавница под дясната плешка, дясната ръка зад главата, а лявата извършва прегледа. 

Който търси, намира!

Когато отидете на мамологичен преглед не трябва да забравяте, че втвърдяванията на млечните жлези не са само злокачествени. Най-честите оплаквания, свързани с болезненост на млечните жлези и появата на втвърдявания, са свързани с мастопатия. Това е хормонално зависимо състояние. Именно тези втвърдявания трябва да докарат жената при лекаря, който да определи еднозначно природата на подобни изменения. Това може да бъде както киста, така и фиброаденома, увеличаване на размера на част от жлезата. Много кърмачки се сблъскват с мастит. Това е възпаление на млечните жлези, предизвикано от задържане на мляко, когато през каналите на зърното в гърдата прониква инфекция. При мастит също трябва бързо да се обърнете към лекар, а понякога и да прекратите лактацията.

Съществуват много изменения на млечните жлези, които просто зависят от анатомичните особености. При някои жени гърдите се състоят основно от мазнини - така при промяна не теглото, силно се влияе и размерът на гърдите. При други, жлезистата тъкан е повече от мастната. Ръстът на жлезистата се контролира от хормони - поради това размерът на гърдите при тези жени се променя по време на цикъл. Въобще, напрежението и болезнеността в гърдите няколко дни преди менструация и през първите дни от цикъла са нормално явление: организмът се подготвя към възможна бременност.

Всички тези изменения преминават след приключването на менструацията и не са повод да изпадате в паника. А ако, некомфортните усещания в гърдите  не ви напускат до началото на следващия цикъл или започват седмица преди очакваната менструация, трябва да се консултирате с лекар. Не само с мамолог, но и с гинеколог.

Канцерофобията е абсолютен лидер сред фобиите, като най-често възниква психогенно. Много често се проявява след смърт на близък човек от онкологично заболяване  или в резултат от необмислена реплика на лекаря след прегледа. Жената става мнителна, много тревожна и постоянно търси в себе си несъществуващи симптоми на болестта. Или симптомите на която и да е друга болест се интерпретират като начало на онкологичен процес.

Има жени, при които тревожните сигнали се превръщат в естествена релефност на млечните жлези (гърдата прилича на грозд и се състои от вдлъбнатини - на места е по-малко плътна, на други повече). Това вече е работа за психолог или психотерапевт. Възможно е наистина това да е страх от рак - канцерофобия, а може да е проява на хипохондрическа невроза.                

Ами ако...

Възможно е страшната диагноза да се потвърди... В този случай вие трябва ясно да знаете правата и възможностите си за по-нататъшно лечение.

  • Съгласно закона на министерство на здравеопазването на РБ, всеки пациент има право на безплатни лекарства.
  • Методите и начините за лечение на рак на гърдата могат да бъдат различни. Това зависи от размера на образованието, разпространението на процеса, хистологичното изследване, рецептурния статус (чувствителност на тумора към лекарствените препарати), имунологичния анализ.
  • Ракът на гърдата почти винаги изисква хирургическа намеса. В ранния стадии на заболяването се прилагат органосъхраняващи интервенции, при които се премахва тумора с част от жлезата. Само в много напреднали случаи се прилага химио-, лъчева или хормонотерапии. Но дори и да ви предстои мастектомия (пълно отстраняване на млечната жлеза), по време на операцията може да се извърши и реконструктивна намеса. В дадения случай е възможно едновременно отстраняване и заместване на обема тъкан с имплант или възстановяване на гърдата след приключване на цялото лечение.

Ако диагнозата рак на гърдата вече е налице, основното което трябва да помни всяка жена е, че тя е отговорна за своето здраве. Преди всичко си подредете приоритетите. След това вие и вашето самочувствие трябва да бъдат на първо място. Създайте искрени и открити отношения с роднините. Те ще станат ваши отдушници и опора в това нелесно за вас време. Научете се да споделяте чувствата си, както хубавите, така и сложните с близките роднини. Помнете, че споделеният проблем вече не е проблем. Искреността в отношенията ви ще ви помогне да се облегнете на надеждно рамо. Помнете, ракът на гърдата не е присъда, а необходимост да се промените. Вие сте отговорни за състоянието си, лекарите само ви помагат да се справите с болестта. В дадения случай много зависи от вашата позиция и активност в преодоляването на болестта.

Успехът при правилно проведена терапия в начален стадий на заболяването е над 80% от случаите.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Д-р Евгени Василев,
мамолог
1-ва АГ Болница "Св. София"

 

Сподели: